Odlučno ‘ne’ konvencijama

Zagreb
06.10.2013.

Kuća upečatljivog izgleda u mirnom dijelu Zagreba nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Odudarati od okoline i isticati se osobnošću često nije lako, no teži put kojim se krene da bi se ostalo dosljedno sebi u konačnici donosi veće zadovoljstvo nego prešutno uklapanje u kalup. Navedeno se u ovom slučaju odnosi na neobičnu kuću i njezine vlasnike koji su, bez obzira na to što drugi mislili o njoj, dobili dom kakav žele.

Dom se odlikuje originalnom ljepotom i rezultat je pomnog promišljanja, dobre suradnje te puno uloženog vremena i truda

Nalazi se u mirnom zagrebačkom naselju s obiteljskim kućama i nedaleko od središta grada, a neobičnom fasadom privlači poglede prolaznika. Na njegovu se mjestu nekad nalazila kuća tipična za svoje okružje, što je bio prvi izazov s kojim se valjalo suočiti.

„Kuća koju smo kupili bila je spojena s identičnom susjednom kućom i obje su izvorno datirale iz 1920-ih. Naša je bila u vrlo lošem stanju te je rušenje bilo nužno, a ponovna je izgradnja predstavljala velik izazov. Trebalo je ili rekonstruirati kuću i vratiti je u potpuno izvorno stanje, ili sagraditi nešto novo što pritom ne bi odudaralo od druge polovice odnosno kuće. Isto tako, nikako se nije smjelo narušiti sklad lijepog naselja“,

otkriva vlasnica. Iako su jako poveli računa o tome da kuća ne naruši harmoničan izgled susjedstva već se u njega uklopi, nisu željeli povratak na staro već nešto svježe i drugačije, pa u tom smislu nisu pristali na kompromis i upustili se u zahtjevan projekt.

Inovativan (re)dizajn

Da bi dobili ono što žele u pomoć su pozvali Matiju Bevka i Vasu Perovića, poznati arhitektonski dvojac s kojim ih vežu dva prethodna projekta i dugogodišnje prijateljstvo tijekom kojeg su se dobro upoznali.

Uređenje je spoj sklonosti minimalizmu, umjetnosti, kvalitetnom dizajnu i ugođaju toplog doma usklađenom s ukusom vlasnika

Zato su arhitekti dobro znali što vlasnici vole i žele, a ovi su im, kao u slučaju fasade, dali potpuno povjerenje.

Ne bez razloga, jer nakon tri godine dobili su prostran, svijetao, prozračan, otvoren, jednostavan i funkcionalan prostor u kojem prevladava pažljivo birani dizajnerski namještaj, onaj rađen po mjeri i slike koje su, kako kaže vlasnica, „uvijek u funkciji prostora kojem dodaju ugođaj, jer prostor nije podloga za slike“.

Koliko god nekonvencionalna bila, puno je važnije da su oni koji u toj kući žive presretni i da su ostvarili svoje želje.

Tekst: Silvija Bezjak
Foto: Miran Kambič

Pročitajte i...

idis turato

Učite od najboljih - u novom serijalu 'Meet the Leader'

Adria Luxury Society predstavlja video serijal koji slavi liderstvo, uspjeh i kreativnost, a u prvoj epizodi pogledajte van okvira s proslavljenim arhitektom Idisom Turatom

Otkrijte mračni glamur milanske vile

Villa Necchi Campiglio odiše ekscentričnim bogatstvom predratnih godina

Spaceship koji je za Naomi Campbell dao izgraditi bivši dečko je (još uvijek) na prodaju

Čini se da jedina privatna građevina koju je projektirala Zaha Hadid ne može pronaći nove stanare

Hoće li Cardinova ekscentrična Palais Bulles biti otvorena za javnost?

Zavirite u ekstravagantno arhitektonsko zdanje na Azurnoj obali

▲ Povratak na vrh