Ova kuća za odmor uronjena u bujno zelenilo visoko je na našoj must-see listi

19.04.2020.

Planinsko utočište u Japanu s potpisom AB Concepta

Siti gradske vreve i frenetičnog svakodnevnog ritma, čak i okorjeli ljubitelji urbanog načina života povremeno požele napustiti betonsku džunglu i pobjeći u divljinu. No koliko god izgledao primamljivo, u praksi takav pothvat nije za svakoga jer mnogima će nakon nekoliko dana logorovanja pod vedrim nebom početi nedostajati civilizacijske blagodati, od tople kupke do interneta. Da se potreba za time i boravak u netaknutoj prirodi mogu lako uskladiti, odavno je poznato, a među lokacijama koje to omogućuju vrlo su popularna planinska mjestašca. Jedno takvo osvojilo je Terencea Ngana i Eda Nga, arhitektonsko-dizajnerski dvojac čiji studio AB Concept potpisuje uređenje luksuznih privatnih rezidencija, trgovina, restorana i hotela diljem svijeta.

„Tražeći mjesto kao stvoreno za kuću za odmor posjetili smo Karuizawu i dogodila se ljubav na prvi pogled“, prisjeća se Ed trenutka kad su on i Terence na obronku planine Asama ugledali imanje s omanjom dvoetažnom vilom. Osim nezaboravnog pogleda na šumovita brda i nebesko prostranstvo, ključna za kupnju bila je i činjenica da se drveno-kameno zdanje doima smještenim usred netaknute prirode, iako je u stvarnosti nedaleko jednog od dvaju središta pitoresknog japanskoga gradića u kojem se spajaju tradicionalno i novo, a civilizacija savršeno uklapa u djevičanski krajolik.

S obzirom na to da je riječ o turističkom odredištu do kojeg se superbrzim vlakom za samo sat vremena stiže iz centra Tokija, Karuizawi ne nedostaje sportsko-rekreacijskih sadržaja, ugostiteljske ponude i dizajnerskih trgovina, ali ni antikvarnica i dućančića s radovima lokalnih umjetnika i obrtnika, od kojih su neki završili u Edovu i Terenceovu planinskom utočištu. Zamišljeno kao bukolička protuteža njihovu uobičajenom, vrlo užurbanom i zaposlenom načinu života, tražilo je uređenje koje će predstavljati određeni odmak od glamuroznih interijera s potpisom AB Concepta.

Naviknuti na udovoljavanje zahtjevima klijenata, osnivači tog studija ovaj su put imali sladak zadatak ugoditi sami sebi. „Prostor smo zajednički osmislili s puno ljubavi, a kako nisu postojala pravila kojih se moramo pridržavati, sve je teklo iznimno lako“, objašnjava Terence dodajući: „Nismo previše zadirali u postojeću strukturu objekta, samo smo povisili strop gornje etaže, no zato smo unutarnje uređenje u potpunosti osmislili kao odraz onoga što volimo i u čemu uživamo.“

Dobro znajući što žele, dvjestotinjak kvadrata svoje oaze mira pretvorili su u sofisticiran eklektični spoj tradicionalnog i suvremenog u kojem namještaj s potpisom modernističkih ikona Georgea Nakashime i Franka Lloyda Wrighta vodi skladan suživot sa suvremenim dizajnom, antikvitetima te biranim dekorativnim predmetima i umjetničkim djelima različite starosti i stilova.

Više o projektu saznajte u Elle Décorationu koji je poklon čitateljima uz travanjski broj ELLE magazina.

 

TEKST: Kristina Živković

FOTO: AB Concept

Pročitajte i...

Poruka zahvale našim vjernim čitateljima

Hvala što ste uvijek uz nas!

Kako urediti prostor u industrijskom stilu?

Ukolikouređujete manji prostor u industrijskom stilu držite se one "manje je više"

Lipanjski Elle je stigao na kioske

A u njemu su odgovori na sva pitanja koja trenutno intrigiraju ljubitelje mode: kako je pandemija utjecala na taj biznis, što budućnost donosi fashion branši i, naravno, što ćemo nositi ovog ljeta. U novom broju čeka vas pregršt odličnih priča i ekskluzivnih intervjua, hit trendovi sezone, modni editorijali koji “mirišu” na more te učinkoviti beauty trikovi za osvježen i pomlađen izgled. Modni imperativ glasi: seksi minimalizam!

Pretplatite se na Elle, prva 4 broja darujemo i šaljemo na kućnu adresu!

Pretplatite se na Elle, prva 4 broja darujemo i šaljemo vam doma! Čitajte Elle 365 dana u godini! Elle – ljepota je unutra.

Maštamo o chillanju uz ove bazene

Inspirativne lokacije za odmor iz snova

▲ Povratak na vrh