Ova kuća za odmor uronjena u bujno zelenilo visoko je na našoj must-see listi

16.05.2021.

Planinsko utočište u Japanu s potpisom AB Concepta

Siti gradske vreve i frenetičnog svakodnevnog ritma, čak i okorjeli ljubitelji urbanog načina života povremeno požele napustiti betonsku džunglu i pobjeći u divljinu. No koliko god izgledao primamljivo, u praksi takav pothvat nije za svakoga jer mnogima će nakon nekoliko dana logorovanja pod vedrim nebom početi nedostajati civilizacijske blagodati, od tople kupke do interneta. Da se potreba za time i boravak u netaknutoj prirodi mogu lako uskladiti, odavno je poznato, a među lokacijama koje to omogućuju vrlo su popularna planinska mjestašca. Jedno takvo osvojilo je Terencea Ngana i Eda Nga, arhitektonsko-dizajnerski dvojac čiji studio AB Concept potpisuje uređenje luksuznih privatnih rezidencija, trgovina, restorana i hotela diljem svijeta.

‘Tražeći mjesto kao stvoreno za kuću za odmor posjetili smo Karuizawu i dogodila se ljubav na prvi pogled’, prisjeća se Ed trenutka kad su on i Terence na obronku planine Asama ugledali imanje s omanjom dvoetažnom vilom. Osim nezaboravnog pogleda na šumovita brda i nebesko prostranstvo, ključna za kupnju bila je i činjenica da se drveno-kameno zdanje doima smještenim usred netaknute prirode, iako je u stvarnosti nedaleko jednog od dvaju središta pitoresknog japanskoga gradića u kojem se spajaju tradicionalno i novo, a civilizacija savršeno uklapa u djevičanski krajolik.

S obzirom na to da je riječ o turističkom odredištu do kojeg se superbrzim vlakom za samo sat vremena stiže iz centra Tokija, Karuizawi ne nedostaje sportsko-rekreacijskih sadržaja, ugostiteljske ponude i dizajnerskih trgovina, ali ni antikvarnica i dućančića s radovima lokalnih umjetnika i obrtnika, od kojih su neki završili u Edovu i Terenceovu planinskom utočištu. Zamišljeno kao bukolička protuteža njihovu uobičajenom, vrlo užurbanom i zaposlenom načinu života, tražilo je uređenje koje će predstavljati određeni odmak od glamuroznih interijera s potpisom AB Concepta.

Naviknuti na udovoljavanje zahtjevima klijenata, osnivači tog studija ovaj su put imali sladak zadatak ugoditi sami sebi. ‘Prostor smo zajednički osmislili s puno ljubavi, a kako nisu postojala pravila kojih se moramo pridržavati, sve je teklo iznimno lako’, objašnjava Terence dodajući: ‘Nismo previše zadirali u postojeću strukturu objekta, samo smo povisili strop gornje etaže, no zato smo unutarnje uređenje u potpunosti osmislili kao odraz onoga što volimo i u čemu uživamo.’

Dobro znajući što žele, dvjestotinjak kvadrata svoje oaze mira pretvorili su u sofisticiran eklektični spoj tradicionalnog i suvremenog u kojem namještaj s potpisom modernističkih ikona Georgea Nakashime i Franka Lloyda Wrighta vodi skladan suživot sa suvremenim dizajnom, antikvitetima te biranim dekorativnim predmetima i umjetničkim djelima različite starosti i stilova.

TEKST: Kristina Živković

FOTO: AB Concept

Pročitajte i...

Magična privlačnost Caprija

Mirisi citrusa bude nam želju za putovanjem do plavetnila Caprija...

Csilla Barath Bastaić

Csilla Barath Bastaić: 'Htjela bih utjeloviti nekonvencionalne, buntovne, neprilagođene žene'

S toplom i britkom Csillom Barath Bastaić o glumi, psihologiji i patrijarhatu

modni editorijal

Predivan editorijal za novi Elle koji oslobađa duh

Minuta za opuštanje: video novog modnog editorijala 'Free Spirit' želi dobrodošlicu ljetu

Kratka povijest 'summer body' koncepta

Odolijevajući prijetnjama ozonskih rupa i štetnosti UV zračenja, preplanulost je u 20. stoljeću postala obilježje zdravlja i ljepote. Ispruženo, obnaženo, okupano sunčevim zrakama, tijelo je ljeti predmet svih pogleda, no uz ideju prirodnosti i opuštenosti, iza hashtaga #summerbody kriju se i novi izazovi, društveni imperativi te bolna tiranija idealnog tijela -  čvrstog, preplanulog, zavodljivog. Ljeto nas skida, ali oslobađa li nas zaista?

elle

Novi Elle je na kioscima i daruje čitateljima – Elemis kremu za lice!

U novom broju razgovaramo sa zvijezdom naše naslovnice Olivijom Palermo, družimo se s redateljicom Anicom Tomić, otkrivamo fascinantnu priču iza uspona dizajnera Telfara Clemensa i opraštamo se od Albera Elbaza, legendarnog junaka svijeta mode, koji je u svaku svoju kreaciju utkao beskrajni talent, humanost i humor. Kao i uvijek, vodimo vas kroz labirinte modnih trendova i beauty kreacija, a jednu od njih vam i poklanjamo: Elemis Superfood Glow Priming Moisturiser! Novi Elle i ekskluzivan dar - potražite na svim kioscima od 20. svibnja

▲ Povratak na vrh