Sretan dom

19.05.2014.

Potkrovlje u povijesnom 9. arrondissementu, u kući koju je sagradio kompozitor Jean Baptiste Lully i to s 11 tisuća srebrnjaka, a koje je posudio od - komediografa Molièrea

Većina se iznenadi kada shvati da privatni „okvir za svakodnevicu“ jednog od nasljednika najpoznatijeg francuskog proizvođača prestižnih dekorativnih tkanina nije – dvorac. Tim više što ne postoji dvorac u toj zemlji koji je restauriran bez uključivanja nekog od brendova iz grupacije Pierre Frey. No, u skladu sa svojim godinama, dinamičnim životom i potrebama novoosnovane obitelji, junior Pierre Frey – koji nosi ime svog djeda, utemeljitelja renomirane tvrtke – u životnom prostoru spojio je bez opterećenja ležernost, funkcionalnost i chic s fantastičnom mogućnošću izbora među uzorcima, bojama i teksturama iz portfolija obiteljskog carstva.

Naime, tvrtka Pierre Frey utemeljena 1935. danas osim istoimenog brenda uključuje još četiri prestižne kuće – Braquenié, Boussac, Fadini Borghi i Le Manach – pa je autentični lider u svojoj branši, prava velesila interijerskog stila s potpisom. A Pierre mlađi, njen 37-godišnji energični imenjak, ujedno i direktor komunikacija i odnosa s javnošću za čitavu grupaciju lani je, sa suprugom Emilie i novorođenim sinom Georgesom, uselio u svoj novi pariški dom.

 

 

„Moj je ukus eklektičan“, spremno naglašava Pierre, „i želio sam to pokazati u našem domu. Kako Emilie nije iz ove branše, uglavnom sam ja dolazio s prijedlozima dekorativnih tkanina i zidnih tapeta, ali smo odlučivali zajedno. Ona je ta koja je još više od mene zagovarala miješanje stilova, i konačnim rezultatom oboje vrlo smo zadovoljni. Nije lako uspješno pomiješati estetiku 1950-ih s etno elementima Latinske Amerike, vintage komadima i idejama te obiteljskim namještajem, bio nam je to izazov u kojem smo uživali.” Paru je u radovima na novom domu pomagala arhitektica Marika Dru; Pierre ju je angažirao oduševljen onim što je prije toga izvela u stanu njegova dvije godine mlađeg brata Vincenta. Obostrano zadovoljstvo nije izostalo ni ovom prilikom, rad na potkrovlju u srcu devetog arrondissementa jednako ih je inspirirao. Pierre i Emilie stan su našli u poviješću natopljenoj četvrti u kojoj je barokni kompozitor Jean-Baptiste Lully u 17. stoljeću sagradio vlastiti hôtel particuliere (samostojnu zgradu) zahvaljujući 11 tisuća srebrnjaka koje je posudio od pisca Molièrea. Danas je to kvart centralnog Pariza koji sav treperi od uzbudljivih adaptacija i renoviranja.

 

 

Da bi nekadašnje uredske prostore pretvorila u šarmantno potkrovlje za stanovanje, Marika Dru uklonila je većinu nepotrebnih zidnih pregrada. U tako dobivenom prostoru, naglašeno umjetničke atmosfere koji podsjeća na atelje nekog slikara, većina je sadržaja povezana u cjelinu tako da se iz jednog dijela u drugi prelazi bez otvaranja i zatvaranja vrata. Na galeriji svjetlom okupanog stana Emilie Frey je smjestila svoj mali ured, i to je prostor koji najčešće koristi sama.

Inače, uz Pierreu omiljeni kutak s bibliotekom, članovi obitelji – ali i gosti – najviše se zadržavaju u kuhinji, koncipiranoj tako da radnom površinom i stolom prekrivenima Carrara mramorom podsjeća na nekadašnje slastičarne. U većini slučajeva se upravo tamo, a ne za formalnijim i manje intimnim velikim stolom u blagovaonici svi okupljaju kod jela. Prozračan i vedar, ovo je sretan dom isto takve obitelji.

Tekst: Ivan Lozić
Foto: Jon Day

Pročitajte i...

Živjeti Pariz kao Coco Chanel

Iako nije rođena Parižanka, neosporna je ljubav i utjecaj Pariza na Coco i Coco na Pariz, u Gradu svjetla Gabrielle je bila i ostala moda

Za uređenje ovih luksuznih hotelskih soba Lagerfelda su inspirirale Marie Antoinette i njegova mačka Choupette

Ekstravagancija i pomno promišljeni detalji su Lagerfeldov prepoznatljiv potpis, a ostavio ga je u ovom kultnom hotelu

Posjetite pet modnih metropola kroz kultne filmove

Neka najstylish gradovi makar na par sati dođu k nama…

Zavirite u pariški kabinet čuda

Pariz nisu samo Eiffel, Chanel, Dior, Montmartre ili Café de Flore

Emily u Parizu: je li zaista tako grozna kao što tvrdi internet?

Pogledala sam cijelu sezonu Emily u Parizu u jednoj večeri. Moj zaključak? Je ne regrette rien!

▲ Povratak na vrh