Studio Up: “Fresh start je uvijek najbolja opcija”

07.12.2020.

Dobitnici nagrade ELLE Decoration: Najbolja arhitektura i dizajn Studio Up podijelili svoj recept za zadržavanje svježine u poslu, usprkos svim izazovima

Lea Pelivan i Toma Plejić iz Studija Up cijenjeni su i nagrađivani arhitekti, te ovogodišnji dobitnici ELLE Style Awards powered by H&M nagrade ELLE Decoration: Najbolja arhitektura i dizajn. Od projektiranja stanova kao što je nagrađivani Bijeli loft, kuća poput Kuća i Parazit, hostela, hotela i sportskih dvorana, oni svakom projektu pristupaju s jednakom pažnjom: “Svaki novi projekt je najvažniji, čak i unutar iste tipologije nastojimo istraživati. Fresh start je uvijek najbolja opcija.”

Ove je godine dom, više nego ikad dosad, postao centralnim mjestom odvijanja privatnog pa i poslovnog života, a sami arhitekti odnos prema domu najbolje su sumirali opaskom: “Kuće su infrastrukture za život. Mogu biti otporne na sve promjene koje se oko njih događaju, a život u njima nesmetano teče.” Dodaju da između arhitekture i mode postoji snažna poveznica; doživljavaju kuću kao veće odijelo: “Moda je brza, arhitektura je spora, a mi se nalazimo između njih, pokušavamo biti u skladu s aktualnostima i funkcionirati između te dvije brzine.”

Njihova su arhitektonska ostvarenja iznimna i pomiču granice, no oni ističu da nemaju konkretne uzore već inspiraciju crpe iz svijeta oko sebe i društvenih situacija, na koje pokušavaju dati odgovor. Jedan od najvećih poticaja im je suradnja s umjetnicima, primjerice Silvijem Vujičićem s kojim su surađivali na nekoliko projekata: “Volimo surađivati s umjetnicima jer nas ta nova energija i poticaji, udarci lansiraju u neki kvantni skok.”

Ova je godina većini bila izazovna, no oni su na izazove navikli. Projekte koji počinju od maštarija i idejnih skica do realizacija na turbulentnim gradilištima, pokušajima pomirenja ideja i budžeta nazivaju uzbudljivima: “Izazovi u našem poslu su brojni. Nije lako funkcionirati u relativno nesređenom okolišu, no i komplicirana sredina daje mogućnosti za posebne rezultate. Ti izazovi su svakodnevica, treba funkcionirati u tim okvirima i trajati dugi niz godina.

Kako onda preživjeti turbulencije i pritom ostati svjež? Lea Pelivan otkrila je svoj recept: “Imati mogućnost amnezije za ružne stvari, a da kao dijete budeš zainteresiran za istraživanje i stjecanje zanimljivih lekcija.”

Piše: Kristina Stakor

Foto: Robert Gašpert

Pročitajte i...

Karijerni burnout: je li trenutak za poslovnu reinvenciju?

Kako prepoznati da smo pregorjele na poslu i što poduzeti u ovim nestabilnim vremenima? Pričajmo o #FashionReinvention kada je riječ o karijeri

elle print

Hot ljeto uz vrući srpanjski Elle!

U novom broju ekskluzivno donosimo intimnu ispovijest australskog modela bez rodnog identiteta, s Ivanom Roščić razgovaramo (ne samo) o snimanju novog filma, otkrivamo pozadinu Netflixove serije posvećene kultnom protagonistu njujorške modne scene 70-ih Royu Halstonu te predstavljamo dvije superhot južnoameričke dizajnerice, kraljicu skupocjenog nakita od bambusa i dijamanata, Silviju Furmanovich, i novu kreativnu direktoricu kuće Chloé, Gabrielu Hearst. Svim čitateljima POKLANJAMO ELLE DECORATION, a za modne šmekere tu je i specijalni ELLE LJETNI PAKET sa superstylish Borboleta narukvicom!

Zavirite u staklenu kuću na Avali i resort u Kostariki u Elle Decorationu - dar uz novi broj magazina Elle

Travanjski Elle svim čitateljima poklanja magazin ELLE Decoration! Vrijeme je za mini proljetni makeover vašeg životnog prostora! Otkrijte originalne savjete i najinspirativnije ideje za uređenje interijera i eksterijera. Elle Decoration na dar potražite uz novi Elle na svim kioscima

Što nas Haute Couture može poučiti o održivoj modi?

Novi/stari glam visoke mode kao ultimativni #FashionReinvention

▲ Povratak na vrh