Terra Magica

25.05.2014.

Autohtona Casa Parenzana otvara pogled na Grožnjan i krije svijet u malom

Kad ju je draga prijateljica Lea nazvala i pitala bi li se primila uređenja dviju starih kuća koje je kupila u unutrašnjosti Istre, Edita Geci iz arhitektonskog Studija Geci mislila je da se radi o relativno jednostavnom zadatku. Tek kad je na parceli ugledala ruševne ostatke zgrada, shvatila je da je projekt zahtjevniji no što je mislila. Jer prije negoli se moglo posvetiti uređenju interijera, trebalo ga je stvoriti.

 

 

– Odlučili smo ostati u gabaritima nekadašnjih objekata i zadržati autohtoni izgled tradicionalne istarske kuće pa smo u gradnji novi kamen kombinirali s onim izvornih zdanja, čija nam je patina pomogla da dobijemo rustikalni izgled kojem smo težili. Budući da je kuća zamišljena za dvotjedni odmor vlasnika i njihovih prijatelja, dok će se u preostalom razdoblju iznajmljivati, koncipirala sam je kao interijer s četiri sobe od kojih svaka ima vlastitu kupaonicu. Potkrovlje je osmišljeno kao intimni dio namijenjen Lei, njenom suprugu Adrianu i njihovu sinčiću.

Ondje je smještena velika spavaća soba s otvorenim kaminom, ugrađenom garderobom, radnim prostorom i kupaonicom, te manja dječja soba s vlastitom kupaonicom. Na katu ispod nalaze se dvije spavaće sobe i galerija za sjedenje i druženje, a jedinstven prostor prizemlja zauzima dnevni boravak, kuhinja s blagovaonicom, vinoteka i servisni dio za držanje posteljine, namirnica i ostalih potrepština koje zahtijeva komercijalna namjena objekta koji gostima pruža vrhunsku udobnost i usluge, ali i osjećaj toplog doma – objašnjava arhitektica čiji je Studio Geci 2013. bio jedan od finalista natječaja Društva za britanski i međunarodni natječaj (SBID).

 

 

Iako se otpočetka nametnula kao nužan element jer u slučaju većeg društva dijelu gostiju pruža intimnije okruženje, spomenuta galerija u arhitektonskom je smislu bila prilično zahtjevna. Na kraju se sjajno uklopila u prostor nimalo ga ne zagušivši, pa je prizemlje sačuvalo reprezentativan i dinamičan izgled. Iz njega se izlazi na prostranu terasu s koje se pruža predivan pogled na Višnjan i idilični krajobraz zbog kojeg su stari Rimljani Istru i nazvali Terra Magica.

U tu je Čarobnu Zemlju potom valjalo unijeti dašak dalekih krajeva, ispripovijedati Leinu i Adrianovu životnu priču obilježenu putovanjima i boravkom u raznim dijelovima svijeta. Prije studija u Londonu, Lea je godinama živjela u Iranu i Indiji, iz čega se rodila zamisao o kozmopolitskom interijeru za koji je dio namještaja stigao iz Indije i Londona, dio je kupljen u Ikei, a dio u hrvatskoj Emmezeti i Mushroomu. Kuća je dobila eklektičan i živopisan interijer, te unatoč raznolikosti čini uravnoteženu, skladnu cjelinu. Prošlog su ljeta u drugoj fazi projekta na okućnici uređeni bazen i teretana, a do kraja je izvedeno i hortikulturno uređenje, čime je dovršena Casa Parenzana, oaza odmora koja se savršeno stapa s lokalnim okružjem i u sebi krije svijet u malom.

Tekst: Kristina Živković za ELLE DECORATION
Foto: Martina Kenji

Pročitajte i...

Istra dobiva novu luksuznu plažu

Luksuzni hotel s pet zvjezdica u Istri, Kempinski Hotel Adriatic, najavljuje novi uzbudljiv redizajn plaže

New York Times ponovno piše o ljepotama Hrvatske

Renomirani dnevni list New York Times na popis 52 mjesta koja se trebaju posjetiti tijekom 2017. godine uvrstio je Dubrovnik i Istru

Kulturni doživljaj bajkovite Istre

Koje lokaciji obići ovog ljeta, posebice ako obožavate najveći hrvatski poluotok?

Savršen odmor u Istri

Povlačenje na jogu u pitoresknu županiju, pod vodstvom Snježane Nine Vukas održat će se od 4. do 11. lipnja

▲ Povratak na vrh