Za promjene kojima ćete postići ‘wow efekt’: 10 trendova u uređenju interijera za 2021.

05.04.2021.

Što je 'in' ove godine? Dizajnerica interijera Katarina Kavain predstavlja 10 trendova za 2021. godinu

Unatoč osobnom ukusu i izborima, trendovi određuju popularne materijale, stilove, namještaj, boje, tkanine i dekoracije.  Ponekad nam se sviđaju, ponekad i ne, ali srećom, ove godine kao i prethodne trendovi su dosta široki te obuhvaćaju ponešto za svakoga. 

1. Mramor

Mramorni uzorak provukao se i ove godine kao trendi materijal. Bilo da se radi o imitaciji mramora ili pravom kamenu, ovaj materijal je odličan temelj u bezvremenskom izboru. Savršeno se uklapa u svaki moderni interijer u svim svojim bojama. Može poslužiti za naglasak klasičnog i modernog stila, a osim za podove, možemo ga i koristiti kao i obloge za zidove.

Foto: Instagram ashleystark

2. Keramika velikih formata

Keramičke pločice velikih formata u dimenzijama 120*280 cm definitivno su jedno od boljih rješenja kako za kupaonice tako i za obloge u svim ostalim prostorijama. Mogu nam poslužiti za naglasak zida u dnevnoj sobi, oblogu oko kamina, postizanje raskošnog dojma u hodniku ili čak kao podloga kojom ćemo istaknuti uzglavlje kreveta u spavaćoj sobi. Osim za zidove i podove možemo je koristiti i kao oblogu konstrukcije za postavljanje umivaonika ili kao rješenje za kuhinjsku radnu ploču ukoliko nam dimenzije odgovaraju.

Foto: Instagram kkdesign_dizajn_interijera

3. Drvo

Drvo je neizbježan materijal u interijeru. Prethodnih godina bio je popularan svjetliji dekor izbjeljenog hrasta , dok nas ove godine prate ‘tobacco’ nijanse zagasitih tamnijih obrada drva. Osim drvenih podova i namještaja drvo često koristimo i kao oblogu za zidove. Uz furnir i drvene obloge često u interijeru koristimo ivericu u drvenom dekoru za povoljnije rješenje.

Foto: Instagram ashleystark

4. Namještaj u pastelnim zemljanim tonovima

Do sada su bijela i bež prevladavale kod izrade namještaja. Već su se u prošlu godinu uvukli novi popularni zemljani tonovi. Pješčane nude nijanse koje izlaze iz smeđih, sivih i ružičastih tonova definitivno su obilježile novu paletu boja kako kod izrade namještaja tako i kod odabira boja za zidove, dekoracije, pa i sobna vrata. Široka paleta svijetlih i tamnih tonova zamijenila je boje poput bež, vanilije i krem. 

Foto: Instagram archdigest

5. Mat finiš

Visoki sjaj jedno vrijeme bio je najpopularnija završna obrada materijala. Kako kod pločastih materijala tako i u izboru keramike. Ove godine mat je definitivno pravi izbor ako želite moderan i trendi interijer. Od bijele do sive, preko zemljanih i pastelnih tonova do tamnih nijansi plave, zelene pa i crne boje, mnogi proizvođači su se pobrinuli da nađu rješenje za mat završnice koje se lako održavaju.

6. Letvice

Drvene letvice , letvice od MDF-a , ogledala ili stiradura često su viđen detalj u interijeru. Pružaju jedan moderan i simetričan dojam u interijeru. Viđamo ih u dnevnim boravcima, spavaćim sobama, hodnicima i kuhinjama, a često služe i kao paravani za vizualno odvajanje prostorija. Moderna su izvedenica za popularne štukature koje koristimo za naglasak suvremene klasike.

Foto: Instagram final_family_home

7. Zlatni detalji

Zlatni detalji uvijek su bili prisutni u interijeru. Dok su jedno vrijeme naglašavali raskoš u klasičnim interijerima, sada naglašavaju eleganciju u modernim interijerima. Pomoću njih unosimo eleganciju i toplinu u interijer. Uklopiti će se u sve stilove dizajna bilo da ih koristimo kroz namještaj ili kroz dekoraciju.

Foto: Instagram kkdesign_dizajn_interijera

8. Visilice i lusteri

Viseće lampe često su jako lijep naglasak u  prostoru. Do sada smo ih koristili u kuhinjama i dnevnim boravcima. Ove godine visilice je jako popularno koristiti i u spavaćim sobama iznad noćnih ormarića te u kupaonicama pored ogledala. Osim što služe kao rasvjetna tijela jako su zanimljiva dekoracija u prostoru.

9. Ogledalo i staklo

Poznato je da ogledala u malim prostorima daju dojam prostranosti i dubine. Koristimo ih već godinama u interijerima i kao dekoraciju i kao obloge na zidovima pa čak i za izradu namještaja. Ono što je definitivno drugačije nego prijašnjih godina je to što umjesto običnog sada koristimo tonirano staklo i ogledalo. Sivi i brončani tonovi stakla i ogledala daju posebnu notu elegancije osobito u kombinaciji sa zlatnim detaljima i tamnijim drvenim dekorom.

Foto: Instagram aytmdesign

10. Zidne tapete

Jedno vrijeme su bili jako popularni pa su se u jednom periodu kompletno povukli iz interijera, ali sada su se vratili u svom punom sjaju. Moderne grafičke obrade zidnih tapeta postali su prava umjetnička djela na zidovima. Do sada su se koristili najčešće u dnevnim i spavaćim sobama, a u zadnje vrijeme koriste se u kupaonicama. Industrija je toliko napredovala da sada imamo i vodootporne tapete koje možemo postavljati na zidove u kupaonicama bez velike brige o održavanju jer se čiste jednako kao i keramičke pločice, a wow efekt je neizostavan.

Instagram: degournay

Piše: Katarina Kavain

Foto: Profimedia, Ana Nasutović

Pročitajte i...

hermes

Kako izgleda nova Hermèsova kolekcija za dom

Na milanskom tjednu dizajna poznati je brend predstavio nove komade za dom koji spajaju inovaciju i trradiciju

Par savjeta uz koje dom možemo učiniti ugodnijim

Stižu kraći i svježiji dani, ali uz sitne promjene svaki dom može postati topla oaza

kućni ured

5 savjeta za uređenje radnog prostora u domu (tako ćete biti produktivniji)

Dizajnerica interijera Katarina Kavain donosi nekoliko savjeta kako unutar doma možete stvoriti vaš inspirirajući kutak.

Sofa koju, čini se, imaju SVI na Instagramu. Zašto je toliko žele?

Vidjeli smo je na fotografijama Else Hosk, Aimee Song...

Elegantan interijer kuće Leonarda DiCaprija spaja suvremeno uređenje i šarm Art Decoa

Slavni glumac prodaje jednu od svojih nekretnina u Kaliforniji koju je uredio glazbenik Moby

kreativni nered

Kako kaos pretvoriti u udoban i oku ugodan kreativni nered

Kreativni nered može biti stil života, ali kako i zašto uopće nered napraviti kreativnim kad cijeli život težimo tome da stvari dovedemo u red? Dizajnerica interijera Katarina Kavain ima par ideja kako kreativni nered učiniti chic!

▲ Povratak na vrh