Živjeti i raditi ekološki (I)

31.07.2020.

Kratka priča o Danielle i Tomu Raffield, zaljubljenicima u dizajn i prirodu

Tom Raffield je 2008. godine završio „Falmouth College of Arts“ te oduvijek bio zainteresiran za ekologiju te izrađivanje ekoloških proizvoda od parenog drveta što je i njegov svojevrsni trade mark. Tom je, uz pomoć svoje supruge, Danielle koja je diplomirala matematiku, osnovao svoj obrt i započeo svoje poslovanje. Njih je dvoje vlastitim rukama oblikovalo i izgradilo svoju novu kuću koja je odjeknula u svim pričama vezanih uz suvremenu arhitekturu te održivi dizajn.

Obilježje njihovog rada je tehnika kojom izrađuju svoje proizvode. Tehnika parenja je stara tehnika koja omogućava obradu drveta tako da ga se svija i oblikuje na nevjerojatne načine. Mnoge su industrije koristile ovu tehniku u proizvodnji namještaja i proizvoda od drveta (instrumente od drveta, ortopedska pomagala za hodanje, za trupove brodova, i sl).

Tom se zainteresirao za tu tehniku još za vrijeme pohađanja koledža te ju razvio do savršenstva. U svoj je rad uveo inovativni pristup kojim se omogućilo parenje malih komada drveta koji su se mogli koristiti u proizvodnji manjih komada namještaja.

MALO O OVOJ TEHNICI:

Drvo se pari pri temperaturi od 80 -100 ˚C. Kao sirovinu najviše koriste sušeni pepeo i hrastovo drvo, trešnjino drvo te brezu i javor. Koriste drvo s lokaliteta čime se transport svodi na minimum. Također, koristi se samo određeno drvo, s FSC i PEFC certifikatom. Sve ekološke standarde koriste i kod ostalih materijala, kao što su tkanine, pakiranje i sl. Ova low-energy i ekološka proizvodnja obrade drveta ostvaruje nezaboravne rezultate i ne ostavlja štetni učinak na planetu Zemlju, a to je i glavna vodilja onog što Tom i Danielle rade. Proizvodi su dugovječni, trajni i lako održivi. Nakon oblikovanja, suše se na prirodnom zraku, a spojevi se vrše mehaničkim sredstvima kao što su vijci, matice i slično te izbjegavaju uporabu ljepila. Sve to pridonosi ostvarenju „eco-friendly“ proizvodnje. Otpada imaju vrlo malo jer nastoje iskoristiti sirovinu do maksimuma no  ukoliko nastane ostataka, daruju to malim lokalnim proizvođačima alata koji te otpatke koriste u svojoj proizvodnji.

U svom radu eksperimentiranjem te izrađivanjem prototipa, Tom forsira prirodne oblikovne forme te njeguje senzibilitet prema organskoj zakrivljenoj liniji. Na svoju su estetiku i danas ponosni što je i prepoznatljiv pečat Tomovog dizajna. Takvo oblikovanje omogućava tehnika parenja drveta pri čemu se svaki predmet oblikuje ručno. Tako je i za potrebe izrade njihove kuće svaka daščica fasadne obloge ručno parena i savijana.


Deset godina kasnije Tom i dalje stvara i okuplja velik tim ljudi koje obrazuje te zajedno s njima stvara novi dizajn i svoje vještine prenosi na nove naraštaje. Trenutno se najviše bave produkt dizajnom namještaja kojim osmišljavaju i opremaju interijere. Također rade projekte interijera, projekte uređenja vrtova te izradu manjih montažnih objekata.


U sljedećem članku pokazat ćemo vam njihov početak – kuću od koje je sve krenulo!

Piše: Timea Marochini
Fotografije: Instagram, https://www.tomraffield.com/

Pročitajte i...

Inspiracija u interijerima: zelene kuhinje

Osvježavajuće zelene nijanse vrlo stylish kuhinja

21. ekološka akcija Think Green na Jarunu!

Održana je još jedna u nizu uspješnih ekoloških akcija Think Green, Ronilačkog kluba Roniti se mora uz National Geographic Hrvatska, Grad Zagreb te Veleposlanstvo Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj.

Predivan stan predivne Else Hosk

... je na prodaju za 3.5 milijuna dolara

Kampanja #EUBeachCleanUp za čišće more

Akcija čišćenja podmorja na plaži Podrače u Brelima u kampanji čija su zaštitna lica legendarni Štrumpfovi

U toplom zagrljaju naslonjača

Novi trend u uređenju interijera - naslonjači meki i bijeli poput oblaka

Spaceship koji je za Naomi Campbell dao izgraditi bivši dečko je (još uvijek) na prodaju

Čini se da jedina privatna građevina koju je projektirala Zaha Hadid ne može pronaći nove stanare

▲ Povratak na vrh