Živjeti i raditi ekološki (II)

31.07.2020.

Kuća s kojom je sve počelo

Danielle i Tom su oduvijek željeli „probijati“ granice u proizvodnji, tehnici i materijalima te svoju proizvodnju kroz tehniku parenja drveta unaprjeđuju iz dana u dan. Njihova je kuća, kako i sami kažu, njihov najveći projekt i najveći izazov!

Nakon što su kupili kućicu u Cornwallu, Danielle i Tom su započeli zamišljati prostor, polako oblikujući svoje okruženje koje će odražavati i njegovati njihovu kreativnost. Ideja je bila stvoriti prostor koji se neprimjetno stapa s okolinom – zamaglivši granice između eksterijera i interijera – koristeći materijale i resurse koje nudi njihova najbliža okolina; koristeći drvo iz njihove vlastite šume, stijene s izvornog mjesta iskopavanja te vlastiti talent za savijanje drva tehnikom parenja. Željeli su stvoriti inovativan arhitektonski prostor koji će služiti kao svojevrsni prototip tehnike parenja drveta.

Neupitan je utjecaj skandinavskog minimalizma te rustikalnog interijera, no bez obzira na minimalizam, upotrebom drveta te organskim oblikovnim formama što u arhitekturi, a što u namještaju, stvorili su ugodan i topli prostor za dom.

Mladi je bračni par posvetio pažnju i najsitnijem detalju, pa tako streha krova u jednom trenutku postaje i klupa za sjedenje! Nosivu konstrukciju čine drvene grede i stupovi koje je Tom sam montirao i spajao. Vanjska je obloga „klasična“ ventilirana fasada, no u ovom je slučaju drvena obloga izvedena od pojedinih daščica koje je Tom tehnikom parenja savijao te ih montirao na fasadu jednu po jednu, stvorivši mekanu organsku opnu nove dogradnje.

Dogradnja je povezana s postojećom kućicom te se prostori međusobno isprepliću i nadopunjuju te je tako postojeća kućica renovirana, a u njoj smješten simpatični dnevni boravak u romantičarskom stilu. U dogradnji vladaju čiste linije minimalizma, no umjesto hladnog prostora, upotrebom drveta stvorio se ugodan i topli prostor za boravak. Svi su detalji smišljeni s mnogo pažnje.

EKOLOGIJA

Održivost je temelj svega što rade Tom i njegov tim. Svojim radom nastoje ostaviti što manji ekološki otisak i zaštititi svijet u kojem živimo. Održivost je temelj njihovog poslovanja, kako i sami kažu te im usmjerava njihov proces proizvodnje, dizajn inspiriran prirodom te kulturu ljudi koja radi u Tomovom timu.

Piše: Timea Marochini
Fotografije: Instagram

Pročitajte i...

Živjeti i raditi ekološki (I)

Kratka priča o Danielle i Tomu Raffield, zaljubljenicima u dizajn i prirodu

Zavirite u prekrasan njujorški stan slavne Oskarovke

Da imamo 7.9 milijuna dolara viška, definitivno znamo na što bi ih potrošili

Detalji koji će odmah podignuti svaki interijer

Savršeno vrijeme za (male) promjene

Zavirite u luksuzni njujorški penthouse Anne Hathaway

Glumica prodaje stan za vrtoglavih 3.5 milijuna dolara

Ove predmete jedva ćete čekati vidjeti u svom domu!

Složili smo wishlistu divnih detalja za dom!

▲ Povratak na vrh