Živjeti i raditi ekološki (II)

31.07.2020.

Kuća s kojom je sve počelo

Danielle i Tom su oduvijek željeli „probijati“ granice u proizvodnji, tehnici i materijalima te svoju proizvodnju kroz tehniku parenja drveta unaprjeđuju iz dana u dan. Njihova je kuća, kako i sami kažu, njihov najveći projekt i najveći izazov!

Nakon što su kupili kućicu u Cornwallu, Danielle i Tom su započeli zamišljati prostor, polako oblikujući svoje okruženje koje će odražavati i njegovati njihovu kreativnost. Ideja je bila stvoriti prostor koji se neprimjetno stapa s okolinom – zamaglivši granice između eksterijera i interijera – koristeći materijale i resurse koje nudi njihova najbliža okolina; koristeći drvo iz njihove vlastite šume, stijene s izvornog mjesta iskopavanja te vlastiti talent za savijanje drva tehnikom parenja. Željeli su stvoriti inovativan arhitektonski prostor koji će služiti kao svojevrsni prototip tehnike parenja drveta.

Neupitan je utjecaj skandinavskog minimalizma te rustikalnog interijera, no bez obzira na minimalizam, upotrebom drveta te organskim oblikovnim formama što u arhitekturi, a što u namještaju, stvorili su ugodan i topli prostor za dom.

Mladi je bračni par posvetio pažnju i najsitnijem detalju, pa tako streha krova u jednom trenutku postaje i klupa za sjedenje! Nosivu konstrukciju čine drvene grede i stupovi koje je Tom sam montirao i spajao. Vanjska je obloga „klasična“ ventilirana fasada, no u ovom je slučaju drvena obloga izvedena od pojedinih daščica koje je Tom tehnikom parenja savijao te ih montirao na fasadu jednu po jednu, stvorivši mekanu organsku opnu nove dogradnje.

Dogradnja je povezana s postojećom kućicom te se prostori međusobno isprepliću i nadopunjuju te je tako postojeća kućica renovirana, a u njoj smješten simpatični dnevni boravak u romantičarskom stilu. U dogradnji vladaju čiste linije minimalizma, no umjesto hladnog prostora, upotrebom drveta stvorio se ugodan i topli prostor za boravak. Svi su detalji smišljeni s mnogo pažnje.

EKOLOGIJA

Održivost je temelj svega što rade Tom i njegov tim. Svojim radom nastoje ostaviti što manji ekološki otisak i zaštititi svijet u kojem živimo. Održivost je temelj njihovog poslovanja, kako i sami kažu te im usmjerava njihov proces proizvodnje, dizajn inspiriran prirodom te kulturu ljudi koja radi u Tomovom timu.

Piše: Timea Marochini
Fotografije: Instagram

Pročitajte i...

Za promjene kojima ćete postići 'wow efekt': 10 trendova u uređenju interijera za 2021.

Što je 'in' ove godine? Dizajnerica interijera Katarina Kavain predstavlja 10 trendova za 2021. godinu

U izolaciji smo sve postale brižne vrtlarice. A evo koja je biljka totalni hit među influencericama!

 Zbog svog je skulpturalnog oblika i impresivna dva metra visine pravi work of art. A kako spada u porodicu smokve, njezino nas lišće asocira na ljetni dan u nekom mirisnom vrtu uz more...

Kako urediti kupaonicu po uzoru na luksuzne hotele?

Po čemu su posebne kupaonice u hotelima, zbog čega odišu luksuzom i kako to prenijeti u svoj dom? Donosimo savjete dizajnerice interijera Katarine Kavain

elsa hosk

Inspiraciju za uređenje doma u retro stilu pronašli smo u novoj kući Else Hosk

Kuća u kojoj supermodel živi s obitelji oaza je prirodnih materijala poput drveta i kamena te probranih dizajnerskih komada

Dašak Mediterana u Kaliforniji: Oduševljava nas dom Aimee Song

Poznata influencerica i dizajnerica u svojoj novoj kući živi s dečkom i psima, a brojne bismo detalje voljeli iskopirati u svom domu

50 nijansi plave u interijeru

Pantone je bojom 2020. proglasio klasičnu plavu, a čini se da se trend nijansi plave nastavlja i u 2021.

▲ Povratak na vrh