Znate li da Ikea ‘ide’ u svemir?

15.06.2017.

Stilistica i suradnica hrvatskih izdanja časopisa Elle i Elle Decoration posjetila je “Ikea Democratic Design Days”

U selu Älmhult u Švedskoj, nedaleko granice s Danskom, prošlog se tjedna okupilo poveće društvo iz cijelog svijeta da bi prisustvovali “Ikea Democratic Design Days”, druženju tijekom kojeg su najavljene brojne nove suradnje s vrhunskim dizajnerima današnjeg svijeta, predstavljeni novi proizvodi za 2018. i najavljeni novi, izazovni projekti kojima je cilj razviti tehnološki još unapređenije i savršenije proizvode.

Ambiciozno za grad, a kamo li za selo. No, Šveđani su, uobičajeno još jednom uspjeli. Doista znaju što rade.

 

 

Anholm nije neko bezvezno selo, još jedno mjestašce u Skandinaviji; čovjek na čelu dizajnerskog tima koji oblikuje sve ono što Ikea jest, Marcus Engman, naziva ga “srcem Ikee”. Ondje je, naime, davne 1958. otvorena njihova prva trgovina koju se danas s ponosom zove: “Ikea One”.

 

 

ajnerima, a nalaze su kolekciji za slijedeću godinu. Jednu od sofa potpisuje Tom Dixon; danska dizajnerska zvijezda Piet Hein Eak i dizajnerski duo, supružnici Hay, dizajnirali su stolice; Bee Akerlund koja dizajnira za “superstarove” i superbogate u cijelom svijetu, napravila je seriju aksesoara za domaćinstvo; britanski ilustrator i osoba koja je unijela revoluciju u dizajn i proizvodnju dječjih igračaka, James Jarvis, dizajnirao je brojne predmete za kućanstvo… Doista, slijedi nam, vrlo vjerojatno, možda najuzbudljivija Ikeina dizajnerska sezona dosad.

 

Bea Akerlund

 

Možda je ovo trenutak da kažemo da je ovo Ikeein konačan i ozbiljan uzlet u svijet recentnih trendova i up-marketa, slično načinu na koji je, primjerice, dosad, H&M surađivao na odjevnim predmetima s dizjanerima poput Stelle McCartney, Kenzom, Karlom Lagerfeldom, Comme des Garcons, Balmainom i drugima. I, još nismo sve nabrojali. Ima još! Išli su toliko daleko i široko da je Chris Stamp dizajnirao prvi Ikein skatelboard, a od lika koji je redizajnirao onu slavnu, najslavniju plavu Ikeinu vrećicu, arhitketa, dizajnera i DJ-a Vigila Abloha iz modnog brenda Off White, naručili su da razvije cijelu seriju proizvoda za mlade koji opremaju svoj prvi dom.

 

Ivana Karapanđa

 

Išli su do kraja, pa angažirali i kreativnog direktora Byredo Parfumeursa, Bena Gorhama, da osmisli ne samo nove mirise za kuću već i aparaturu, način na koji će se ti mirisi disperzirati po stambenim prostorima.

 

Ben Gorham

 

Teenage Engineers u kojem ne rade klinci već glazbenici, dizajneri i inženjeri zaduženi su da do 2019. osmisle i proizvedu pakete proizvoda za partije, tulume, primanja i druge oblike kućnih zabava.

 

 

Odbarana dizajnerska imena stvarno zauzimaju svoja zaslužena mjesta na top-listi vodećih svjetskih dizajnerskih imena, slobodno ih provjerite na netu, uzelo bi previše prostora kad bismo svakog pojedinčno predstavljali. Uzvanici na proštjednim “Ikea Democratic Design Days”, fakat su bili s pravom uzbuđeni, jednako kao i ljudi iz Ikee, svjesni da rade novi iskorak.

 

 

Bilo je i onih konzervativnijih, tradicionalnih koji su se pitali treba li Ikei koja i sama ima nevjerojatan tim vrhunskih ali anonimnih dizajnera koji su u stanju proizvesti objektivno lijepe i funkcionalne predmete po niskim proizvodnim i prodajnim cijenama takav support? Mi mislimo da ako za istu cijenu možemo dobiti i komad s dizajnerskim potpisom po mnogo nižoj cijeni od one u trgovinama s ekskluzivnim namještajem iz malih serija – mi smo za.

 

 

Na kraju, ono najluđe. Ikea ide u svemir. Ili, vice-versa, iskustvo svemira želi dovesti u naše domove. Vjerojatno inspirirani time što su mnogi proizvodi danas u širokoj upotrebi izumljeni za potrebe svemirskih misija, odnosno, letova u svemir ali i recentnih najava Elona Muska i drugih o kolonizaciji pogodnih planeta za širenje ljudske vrste, za početak, do Marsa, i krenuli su istim smjerom, uključili su se u trku za osvajanje svemira. Najkraće, kućni Ikeini dizajneri pripremali su se osam mjeseci kako bi istraživali na svemirskom poligonu u Utahu, SAD.

Ondje će boraviti neko vrijeme u induciranim uvjetima leta kroz svemir i boravka u paviljonima za ljude na Marsu (i drugim planetama), a u kojem su simulirani uvjeti života na Marsu. Cilj im je da pronađu nove načine pakiranja i skladištenja svih onih proizvoda koji će astronautima omogućiti ne samo dugotrajan let kroz svemir do Marsa nakon kojeg im više nema povratka, već i boravak u prvoj ljudskoj koloniji izvan planeta Zemlje.

Sigurni smo da će stečena iskustva koristiti za proizvode na Zemlji. No, pravi im je cilj da prvi namještaj kolonizatora bude onaj s potpisom Ikee. Dosad nezamislivo. Možda ludo. Možda sanjarski. Ali, jednako tako, tko bi se 1958. kladio da će mala obiteljska firmica iz sela Anholm zavladati svijetom?

Piše za ELLE.HR: Ivana Karapanđa
Fotografije: Privatni album

Pročitajte i...

Profesija stilist: Ivana Karapanđa

Zanimljiv intervju s predstavnicom renomiranog zvanja koje se ne može "naučiti", za njega ili imaš talent - ili ga nemaš

Tom Dixon pripremio sjajnu kolekciju za Ikeu

Britanski dizajner Tom Dixon pripremio je kolekciju za Ikeu

IKEA priprema Late Night Shopping dvije subote zaredom

Po prvi puta od otvorenja, robna kuća IKEA Zagreb u subotu 09. i 16. prosinca bit će otvorena do 23 sata navečer

Kako se Ikea odlučila okušati u unosnom poslu zvanom "modna suradnja"

Na nedavnoj konferenciji Fashion Tech Forum u Los Angelesu, Virgil Abloh i Henrik Most napokon su otkrili detalje projekta najavljenog još tokom ljeta kad su Abloh i Ikea prvi put su surađivali

▲ Povratak na vrh