Druženje prije otvaranja ELLE izložbe “Moda & društvo: Isprepleteni pogledi”

19.06.2015.

Brojna poznata lica modne scene došla su pogledati našu izložbu u sklopu Rendez-vous festivala Francuske u Hrvatskoj

U našoj galeriji možete pronaći uzvanike svečanog otvorenja izložbe ELLE “Moda & društvo: Isprepleteni pogledi 1945, – 2015.”, koja će biti otvorena do 14. srpnja u zagrebačkom Domu HDLU.

Izložbu su posjetili glumci Goran Grgić, Damir Markovina, Miran Kurspahić, Daria Lorenci Flatz, voditeljica i urednica na HRT-u Daniela Trbović, Mirna Zidarić, dizajneri Ivan Alduk, Robert Sever, Nikica Ivančević i Vjeko Franetović, fotografkinja i suradnica Ellea Mara Bratoš, modni stručnjak i insajder Nenad Korkut, francuska veleposlanica u Hrvatskoj Michele Boccoz i drugi uvaženi gosti…

 

Elle druženje

Druženje prije samog otvaranja izložbe

 

Kako je sve počelo?

Ideja Helene Lazareff, idejne začetnice i prve urednice Elle, da ženama pokaže da im je sve dostupno, kultura, književnost, informacije, obrazovanje, sve vrste poslova, slobodan izbor u svemu, kao i spoznaja o važnosti njihove uloge u suvremenom društvu, do danas je ostala ideja vodilja svih Elleovih izdanja diljem svijeta.

Elle od samog početka aktivno promovira otvorenost žene životnim izazovima i njezinu sposobnost da se suoči s problemima te sama donosi odluke o svome životu. Drugim riječima, nudi joj nove ideje, ali joj, baš kao i danas, u cijelosti ostavlja slobodu izbora.

Relevantne pojave i pojedinci o kojima se piše

Od prvog broja Elle je pisao o svim ključnim osobama i pojavama koje su obilježile proteklih 70 godina: ratu u Vijetnamu, Beatlesima i Rolling Stonesima, antibaby piluli, crnokošuljašima, ubojstvu Kennedyja, Bobu Dylanu, studentskoj revoluciji 1968., obespravljenim ženama diljem svijeta, problemima muslimanskih žena bez prava glasa, zlostavljanim i sakaćenim ženama; zauzimao se za veći broj žena u politici, promovirao ravnopravnost, važnost obrazovanja, ekologiju, toleranciju, multikulturalnost, pluralitet mišljenja…

 

Redakcija magazina Elle - Zrinka Jelić Belinić, Tamara Šveljić Sabljić, Marko Banjavčić, Mirjana Brabec, Vladimira Mirković Blažević, Saša Joka i Mihaela Batinić

Redakcija magazina Elle – Zrinka Jelić Belinić, Tamara Švelić Sabljić, Marko Banjavčić, Mirjana Brabec, Vladimira Mirković Blažević, Saša Joka i Mihaela Batinić

 

Ova izložba nastavlja vrlo jasnu tu misiju, i to u trenutku kada istraživanja pokazuju da je žena s diplomom u RH gotovo 60 posto; no istodobno među zaposlenima manje je žena nego muškaraca, a žene u prosjeku zarađuju 5,4 posto manju plaću.

Osim toga, čak oko 55% ispitanika Ureda o rodnoj ravnopravnosti nije bilo zainteresirano za pitanja ravnopravnosti spolova te je vrlo očito da se mora posvetiti znatna pozornost rodnom osvješćivanju i senzibiliziranju građana RH za rješavanje problema diskriminacije žena.

Samo najbolje

Zahvaljujući kreativnom izričaju i osebujnoj viziji legenda modne fotografije kao što su Richard Avedon, Helmut Newton, Peter Lindbergh, Peter Knapp, Patrick Demarchelier, Jean-Baptiste Mondino, David Bailey, Mario Testino, Oliviero Toscani, Ellen von Unwerth, Gilles Bensimon, Jean-Paul Goude i mnogi drugi, izložba će okupiti iznimno reprezentativni materijal visoke umjetničke vrijednosti, ali i vrlo atraktivan za široku publiku zainteresiranu za modu i pop kulturu.

Uskoro donosimo i galeriju atmosfere sa same izložbe iz Galerije Bačva, kao i druženja koje je uslijedilo nakon svečanog otvorenja, kada su okupljene pozdravili umjetnica Urša Raukar, Vladimira Mirković Blažević, gl. urednica magazina Elle i francuska veleposlanica u Hrvatskoj, Michele Boccoz te Alemka Lisinki u ime Rendez-vous festivala… Ana Opaček pjevala je šansone i bila je izvrsna glazbena podloga.

(Više o samoj izložbi – ovdje!)

Fotografije: Robert Gašpert i Dražen Kokorić

Pročitajte i...

Profesija stilist: Saša Joka

Kreativac zaljubljen u modu, umjetnost i život

Prosinačko izdanje časopisa Elle vas čeka na kioscima

Ove sezone in su lanci – na torbicama, cipelama i kaputima, a na stranicama novog broja Ellea trudimo se pokrenuti lančanu reakciju dobrog raspoloženja - usprkos svim trenutnim izazovima!

Zaiskrite sa stilom u cool komadima Algebra Apparel powered by Saša Joka

Sve ljubitelje college stila očekuje prava poslastica na ELLE Boutiqueu ove subote!

Svečano otvorenje izložbe fotografija "Iza Grada" Mare Bratoš

Sinoć je u Galeriji Kranjčar, uz poštovanje svih epidemioloških mjera, svečano otvorena izložba fotografkinje Mare Bratoš „Iza Grada“. Izložba ostaje otvorena do 05. studenog, a može se pogledati svakog radnog dana od 11 do 19 sati.

Uz novi Elle rođendanski darovi svima - Elle Decoration i balzam za usne by Neva 1918

Potražite na svim kioscima rođendansko izdanje Ellea koje donosi pregršt zanimljivog sadržaja, kreativni natječaj u kojem možete osvojiti osamnaest cool poklona te čak dva dara svim čitateljima – novi broj Elle Decorationa i balzam za usne Neva 1918

Najava izložbe Mare Bratoš – „Iza grada“

Nakon otvorenja izložbe u Dubrovniku, fotografkinja Mara Bratoš u Galeriji Kranjčar, 22. listopada u 19:00 sati otvorit će izložbu fotografija „Iza Grada“. Izložba ostaje otvorena do 26. listopada, a može se pogledati svakog radnog dana od 11 do 19 sati.

▲ Povratak na vrh