Nagrada za životno djelo dodijeljena velikoj Zdenki Kovačiček

26.10.2017.

Sinoć je na šestoj dodjeli ELLE STYLE AWARDS powered by Mastercard® u Laubi - kući za ljude i umjetnost Nagrada za životno djelo (powered by Mastercard) pripala našoj velikoj glazbenici Zdenki Kovačiček

Energična, uvijek pozitivna i raspoložena za pjevanje, Zdenka Kovačiček je na dodjeli ELLE STYLE AWARDS 2017. powered by Mastercard u Laubi – kući za ljude i umjetnost, preuzela svoju Nagradu za životno djelo (powered by Mastercard).

“Moram priznati da nisam očekivala ovu nagradu jer sam navikla na glazbene nagrade. Mislim da je još puno toga ispred mene u životu. Moje pjesme stare 40 godina se sada obnavljaju, postaju hitovi. Ovo je mojih prvih 60 godina!,” rekla je pjevačica o priznanju koje joj je dodijeljeno i dodala: “Ova nagrada mi znači veliku čast jer obožavam modu i pratim časopis Elle. Baš sam počašćena!”Zdenki je nagradu uručila direktorica Adria Medije Zagreb, Ivona Čulo, koja nam je otkrila zašto je Nagrada za životno djelo (powered by Mastercard) ove godine dodijeljena upravo Zdenki Kovačiček:

“Mi slavimo 15 godina Ellea i mislim da je trajati i biti odličan 15 godina na sceni vrlo velika stvar, a kad netko traje 60 godina, ne 10, ne 15 i ne 20, nego 60 godina i jednako je uspješan u rocku, jazzu, obožava kazalište i ima apsolutno istu energiju kao prije 20, 30 godina, onda je to potpuni respect i naklon do poda i mislim da je Zdenka zaista zaslužila ovu nagradu. I bez obzira na to što se Nagrada za životno djelo najčešće dodjeljuje nekako na kraju karijere, ja vjerujem da će njezina karijera trajati još barem 10 godina”, rekla je Ivona Čulo.

A što je o svojoj majci, toj slavnoj rock, blues, soul i jazz glazbenici, rekla njena kći, Tina Kovačiček, pročitajte u nastavku:

Izniman talent nikada joj nije dopuštao da posumnja u odluku da se glazbom bavi cijeli život, upornost horoskopskog Jarca uvijek ju je gonila naprijed, a jedinstvena karizma obilježena uvjerljivom strašću za glazbom, ono su što karijeru Zdenke Kovačiček čine vrijednom razgovora u svakom smislu.

I tako već dugih šezdeset godina jer 2017. ova iznimna dama ima mnogo razloga za dijamantnu proslavu svoje karijere. Nezaboravan Duo Hani obilježio je njezine prve glazbene korake kada joj je bilo svega trinaest, nakon čega su uslijedile uspješne godine provedene u inozemstvu. No, srce je vuklo kući, u Zagreb, gdje se vratila početkom sedamdesetih te ostala graditi bogatu solo karijeru. Svoj glazbeni put uvjerljivo je utabala rock, blues, soul i jazz stazama, a kazalište se, kao druga velika ljubav nakon glazbe, nanovo vraćalo u njezin život.

Često bi svoju glazbenu viziju pojašnjavala rečenicom: “Rock je moje shvaćanje života, jazz je moja strast, a kazalište moja velika ljubav!” Uspješne i različite suradnje s glazbenim velikanima s ovih područja poput Boška Petrovića, Gorana Bregovića, Branka Bogunovića Pifa, zatim s brojnim skladateljima kao što su Miljenko Prohaska, Damir Dičić, Igor Savin, Kornelije Kovač, Dalibor Paulik te kultnim grupama Nirvana, Time, Bijelo dugme i Telephone blues band, dokazali su Zdenku kao uvjerljivu glazbenu kameleonku. Da talent ne poznaje nacionalne granice, pokazale su suradnje s brojnim stranim glazbenicima, na gostovanja u SSSR vraćala se čak 25 puta, a krajem osamdesetih snimila je i, njoj osobno najdraži, album na engleskom jeziku ‘Love is a game’ koji je promovirala u Los Angelesu, Finskoj i na Middemu u Cannesu.

Svako desetljeće nosilo je svoju glazbenu priču; od majstorskih improvizacija kojima je suvereno vladala na Boom festivalima sedamdesetih, preko albuma ‘Frka’ iz 1981. (danas ponovno otkrivenog među mlađom generacijom), uspješne jazz faze s Vanjom Lisakom pa sve do kraja devedesetih kada su je suradnja s mladim Markom Tomasovićem i hit ‘Žena za sva vremena’ vinuli ponovno u sam vrh hrvatske glazbene scene. Za okruglu 50. obljetnicu karijere kazalište se vratilo u njezin život, a mjuzikli ‘S ljubavlju, Janis’ i ‘Ella i Marilyn’ bili su uspješnice u zagrebačkom kazalištu Komedija.

Rijetki su oni koji odolijevaju trendovima, koji unatoč burnim vjetrovima ipak ostanu čvrsto stajati na zemlji pronalazeći uvijek nove načine izražavanja. Jedna od njih je Zdenka Kovačiček, simbol neprikosnovene ženske energije koja je svojom uspješnom dugotrajnom karijerom pokazala da kada se ‘ti rijetki’ pojave, tu su da ostanu ‘za sva vremena’.

Učiti od nje, promatrati njezinu borbenost, inspirirati se njezinom strašću prema glazbi bili su privilegija koju imaju rijetki na ovom svijetu. Ja sam bila te sreće. Zapravo još uvijek jesam.

Pročitajte i...

Danas slušamo: Zdenka Kovačiček "Idi!"

Zdenka Kovačiček predstavlja novu pjesmu "Idi!" i spot koji je prati

Upoznajte Elle Style Awards Ženu godine - Jasminu Kadiju!

Na šestoj dodjeli ELLE STYLE AWARDS powered by Mastercard® Nagrada za ženu godine (powered by Jana) pripala je hrabroj i inspirativnoj vatrogaskinji Jasmini Kadiji kojoj su kolege pripremili posebno iznenađenje na pozornici

Modni događaj za pamćenje

Svečana dodjela ELLE STYLE AWARDS 2017. powered by Mastercard®, okupila je poznata imena iz svijeta mode, dizajna, glazbe, filma i kazališta

Slavne mame prvi put na crvenom tepihu nakon poroda

Iako su nedavno rodile, ove dame zablistale su sinoć na crvenom tepihu ELLE STYLE AWARDS-a powered by Mastercard® u zagrebačkoj Laubi - kući za ljude i umjetnost

Tri dame sinoć su zablistale u haljinama iz tek nadolazeće kolekcije ERDEM x H&M

Na sinoćnjoj dodjeli ELLE STYLE AWARDS 2017. powered by Mastercard® ove zaljubljenice u modu ekskluzivno su nosile komade iz najiščekivanije kolekcije H&M-a, stvorene u suradnji s dizajnerskim brendom Erdemom

Mastercard® ponosni sponzor nagrade za životno djelo koju je osvojila Zdenka Kovačiček

Elle Style Awards 2017. powered by Mastercard®, najglamurozniji je događaj godine

▲ Povratak na vrh