10 jednostavnih trikova koji će vam pomoći u kuhinji

03.04.2021.

Internet je preplavljen popisima i videima kako si olakšati život koristeći stvari koje većina nas ima u kući, ali nisu svi baš od pomoći

Pa evo malog izbora ideja koje su od velike pomoći u kuhinji – testirano i dokazano uspješno!

Jaje u tostu (egg-in-a-hole)

Iako malo toga na ovome svijetu može zamijeniti lijepo poširano jaje i tost s maslacem, ovaj način pripreme jaja može biti vrlo atraktivan na stolu, posebice ako spremate doručak ili brunch za više ljudi.

Koristeći rezač za kekse (oblik koji želite) koje velika većina nas u ovo blagdansko vrijeme ima pri ruci, izrežite sredinu tanje kriške kruha ili tosta. Na tavi zagrijte cca 1 žlicu maslaca, pazeći pritom da maslac ne zagori. Stavite krišku kruha s izrezanim oblikom na tavu i lagano popržite s jedne strane kako bi postao hrskav. Krišku okrenite i u rupu željenog oblika izlijte jedno jaje. Pecite do željene razine da žumanjak ostane tekuć, a ako iz nekog neobjašnjivog razloga ne volite tekući žumanjak, kruh s jajetom okrenite i dovršite na drugoj strani. U rupu na šniti kruha možete uliti i umućeno jaje sa začinima ili sastojcima po želji (vlasac, origano, šunka narezana na sitne kockice, naribani sir itd.).

U bilo kojem slučaju, jaje posolite na kraju pečenja. Ovo vrijedi kod svake vrste pripreme jaja, posebice kajgane ili omleta jer sol može razdvojiti vodu iz jajeta i dati gumastu teksturu jelu.

Dodatni savjet: Običan kruh ili tost možete zamijeniti talijanskim panettone kruhom, ili u vrijeme Uskrsa, pincom. Slatkasti okus kruha uz grožđice odlično se slaže sa slanim jajetom.

Kako najbrže oguliti češnjak

Ovo stvarno vrijedi u kuhinji, ponajviše zato jer nećete imati prste s aromom češnjaka naredna tri dana.

Uzmite cijeli češnjak i samo ga dnom dlana stisnite o tvrdu površinu da ga razlomite na češnjeve. Segmente stavite u staklenku, zatvorite s poklopcem i žustro tresite. Tresite oko minutu, primjetit ćete kada se sve ljuskice i opne odvoje od češnjeva. I gotovo!

Kako najjednostavnije oguliti kuhani krupmir

Ako krumpir kuhate, skratite si muke i nemojte ga guliti prije kuhanja. Prije nego stavite krumpir u hladnu vodu u kojoj ćete ga kuhati, operite ga i koristeći oštar nož zarežite samo koru krumpira radijalno. Kora će se s krumpira nakon kuhanja (i nakon hlađenja, čuvajte prste!) svući kao kapica i… gotovo.

Kako rashladiti bijelo vino

Iako nas nekoliko mjeseci dijeli od vrućih popodneva i ispijanja bijelog vina na terasama, dobro je znati kako rashladiti bijelo vino bez da ga razvodnimo kockama leda. Jednostavno zamrznite bijelo grožđe. Bobe su pune vode koja će se zamrnuti i rashladiti vino u čaši, a otapanjem neće razvodniti vaše omiljeno vino. Uz to izgleda vrlo atraktivno u čaši! Ovo možete napraviti i sa drugim voćem, ali grožđe ipak ima najviše smisla u čaši vina. U koktele možete staviti borovnice, ribizl, kupine, itd.

Kocke vina za kuhanje

Ako se ikada uspijete naći u situaciji da vam ostane vina koje niste popili, a odstajalo je par dana na kuhinjskom pultu, nemojte ga proliti u nepovrat sudopera. U kalupe za led ulijte preostalo vino i stavite u zamrzivač.

Tako, kad god kuhate juhe, variva, brodete, šalše, imate gotove kocke koje će obogatiti okus vašeg umaka. Istu stvar možete napraviti s bilo kojom bistrom juhom, kako bi imali gotov temeljac za pripremu rižota, umaka, itd.

Brzo i jednostavno narezani krumpir

Imate onaj čudni okrugli rezač za jabuke u kuhinji? Nije samo za jabuke, njime možete narezati puno stvari, odlično će poslužiti za narezati krumpir ako radite deblji pomfrit ili ako ga pečete. Možete rezačem narezati i jaje na segmente, sir (mozzarellu), šunku za francusku salatu, itd.

Rezač isto možete koristiti kod pečenja peciva, samo ga lagano utisnite u formiranu kuglu tijesta i napravite svoje domaće kajzerice (s onim slatkim ”pupkom’ u sredini), a izvrsno će poslužiti i za brzo rezanje luka. Nećete niti stići zaplakati.

Klopka za voćne mušice

Da bi spriječili ta mala neuhvatljiva stvorenja da vam se kupaju u čaši vina ili nastanjuju u zdjeli s voćem, jednostavno u malenoj staklenci ili čaši pomiješajte 1dl octa s malo vode i par kapi deterdženta za ručno pranje posuđa. Čvrsto prekrijte prozirnom folijom i izbušite par rupica na foliji pomoću čačkalice. Mušice će uletjeti u čašu i sletjeti na ocat, koji zahvaljujući deterdžentu neće imati površinske napetosti i onemogućiti će mušicama da slete na njega i kasnije odlete. Malo brutalno prema utopljenim mušicama, ali čuva vaše vino i živce.

Sačuvajte banane od preranog sazrijevanja

Jednostavno omotajte peteljku banane u prozirnu foliju. Etilen je plin koji je prisutan u bananama i on je krivac prebrzog sazrijevanja samih banana i drugog voća u njegovoj blizini. Zamotavanjem u foliju sprečavate njegovo ispuštanje i voće će dulje ostati sviježe, i do dva tjedna.

A kako bi spriječili truljenje rajčica, samo ih čuvajte (na sobnoj temperaturi) tako da ih položite na peteljku.

Kako odmjeriti jednu porciju špageta

Koliko puta ste skuhali tjesteninu i shvatili da možete pozvati cijelo susjedstvo na večeru? Kako ne bi došli u napast da umjesto bacanja pojedete cijeli lonac tjestenine (i onda iz grizodušja odlazite na after work party u teretanu), količinu tjestenine možete odmjeriti s jednim kuhinjskim pomagalom koje vrlo vjerojatno imate u pretrpanim kuhinskim ladicama. Radi se o onoj pomalo čudnoj žlici ili kuhači za vađenje kuhanih špageta. Osim što vadi tjesteninu iz kipuće vode, one jednostavnijeg i klasičnijeg dizajna u sredini imaju okruglu ili ovalnu rupu – ona služi kako bi odmjerili jednu porciju špageta (oko 80 g). Čuva vrijeme i novac, a i bokove.

‘Humani’ kineski štapići za jelo

Ovo je izvrsno rješenje ako niste ljubitelj borbe s štapićima u azijskim restoranima, a i za klince koji još svladavaju korištenje i obične vilice. Koristeći metalni dio kvačice za rublje napravite prijateljski nastrojene štapiće za jelo. Jednostavno uklonite metalnu oprugu s kvačice i kroz nju provucite štapiće, ostavljajući zavojiti dio opruge između drvenih štapića. Prije nego što to napravite, kako bi dodatno osigurali novi pribor za jelo, zarežite drvene štapiće nožem na jednokoj visini pri vrhu, kako bi metalna opruga “sjela” na mjesto i kako se štapići ne bi izvlačili iz opruge tokom obroka.

Istu stvar možete napraviti tako da mali svežanj papira vrlo čvrsto osigurate kuhinjskom gumicom pri vrhu štapića.

Piše: Hana Čičić
Foto:  Joseph GonzalezChinh Le DucDan CounsellMatthieu Joannon on Unsplash / Profimedia

Pročitajte i...

Iz novog, proljetnog StoryGourmeta s ljubavlju!

Potražite novi broj StoryGourmeta od 27.ožujka na svim kioscima

50 nijansi plave u interijeru

Pantone je bojom 2020. proglasio klasičnu plavu, a čini se da se trend nijansi plave nastavlja i u 2021.

Inspiracija u interijerima: zelene kuhinje

Osvježavajuće zelene nijanse vrlo stylish kuhinja

Najnoviji gastro hit na Instagramu: Art Focaccia

Ukusna plosnata pogača prelivena maslinovim uljem i začinima, složit ćete se, baš i nije fotogenična. No, uz nekoliko vlati vlasca i cherry rajčica pretvara se u pravo malo umjetničko djelo

Genijalna mobilna kuhinja mladog hrvatskog kipara koja nas je oduševila

Mladi hrvatski kipar Antun Ružolčić osmislio je sjajnu mobilnu kuhinju koju možete ponijeti svugdje sa sobom

15 ideja za male kuhinje koje će vas inspirirati kako urediti taj kutak u svom domu

Male kuhinje mogu biti prava noćna mora, no važno je samo pronaći pravi raspored elemenata i iskoristiti male trikove koji štede puno prostora

▲ Povratak na vrh