7 glumica koje su igrale kultnu Marie-Antoinette na filmu

11.11.2020.

Kontroverzna ikona Francuske revolucije zaživjela je na filmu ukupno više od pedeset puta, a mi donosimo najslavnije glumačke izvedbe koje su oživjele Marie-Antoinette

Iako je u povijest ušla praćena napola izmišljenim pričama o dekadenciji koja je doista graničila s okrutnošću, Marie-Antoinette ostala je zapamćena kao pop zvijezda osamnaestog stoljeća. Dovedena u Versailles kao tinejdžerka, buduća se kraljica prepustila valu rasipnog ludila na jednom od najslavnijih dvorova na svijetu da bi dvadesetak godina kasnije izgubila glavu pred sudom nacije kojom je vladala, optužena za izdaju. Više od dva stoljeća kasnije, Marie-Antoinette još uvijek izaziva intrigu i inspiraciju te je u holivudskom stoljeću zaigrala u filmu više od pedeset puta! Donosimo sedam najupečatljivijih izvedbi kontroverzne ikone: 

Lise Delamare u „La Marseillaise“ (1938) 

r. Jean Renoir 

U režiji Jeana RenoiraLise Delamare bila je jedna od prvih glumica koje su odigrale Marie-Antoinette na filmskom platnu, a ujedno je ponudila i jednu od najmoćnijih izvedbi te bogate povijesti. Film La Marseillaise prati pad kraljevske obitelji i ranu fazu Francuske revolucije kroz različite perspektive. Lise Delamare igra dostojanstvenu kraljicu koja izaziva dirnuto divljenje toliko uspješno da je nakon ove uloge zaredala još nekoliko kraljevskih uloga u drugim filmovima! 

Norma Shearer u „Marie-Antoinette“ (1938) 

r. W. S. Van Dyke 

Fokusiran prije svega na ljubavni život slavne vladarice, ovaj film koji nosi njezinom ime pripovijeda o turbulentnom odnosu koji je Marie-Antoinette imala s Louisom XVI. te paralelnoj strastvenoj aferi s grofom FersenomNorma Shearer bila je zvijezda nijeme ere te je kroz karijeru odigrala brojne heroine, među kojima se ističe njezina romantična, povremeno zaigrana, često senzualna i autoritativna Marie-Antoinette. 

Michèle Morgan u „Marie Antoinette Queen of France“ (1956) 

r. Jean Delannoy 

Posljednje godine života Marie-Antoinette, ujedno prve godine Francuske revolucije, u ovome filmu odišu buntovnim dostojanstvom koje je vladarica pokazala, suočena s nemirima koji su potresali francusku metropolu. Privatno rastrgana između ljubavi i lojalnosti, Marie-Antoinette je u ovom filmu ranjiva i senzualna, ali i karizmatična te izrazito karakterna u fantastičnoj izvedbi Michèle Morgan

Ute Lemper u „L’Autrichienne“ (1989) 

r. Pierre Granier-Deferre 

Za razliku od većine filmova koji prikazuju godine provedene u raskoši slavnog dvora, film L’Autrichienne prikazuje posljednja četiri dana u životu Marie-Antoinette, oko sudskog procesa na kojemu je bila optužena za izdaju i krađu, sve do smaknuća 16. listopada 1793. godine u samome srcu Pariza. Naslovnu ulogu slavne Austrijanke igra njemačka glumica Ute Lemper koja je dekadentnu mladu vladaricu transformirala u tragičku heroinu. 

Kirsten Dunst u „Marie-Antoinette“ (2006) 

r. Sofia Coppola 

Za suvremenu generaciju vjerojatno najslavnija reprezentacija života Marie-Antoinette stiže od Sofije Coppole, netom nakon njezina uspjeha s filmom Lost in Translation. Iako kritika i publika nisu osobito dobro prihvatile ono što je u suštini bio Sofijin ‘passion project’, film je u punom smislu riječi – presladak! Predodžbe o Marie-Antoinette kao djevojci koja stiže na nepoznati dvor te se, razočarana hladnom nezainteresiranošću svoga supruga, prepušta zamamnoj dekadenciji okruženja, imamo upravo zahvaljujući ovom filmu i izvedbi Kirsten Dunst koja je savršeno iznivelirala upravo taj segment pripovijesti o naslovnoj junakinji. Da ne spominjemo da je cipele za film izradio Manolo Blahnik!

Diane Kruger u „Farewell, My Queen“ (2012)

r. Benoît Jacquot 

Za razliku od ranije spomenutih filmova koji su uglavnom istraživali odnos vladarice i muškaraca u njezinu životu, ova ekranizacija istoimenog romana Chantal Thomas istražuje složeni odnos između Marie-Antoinette, njezine prijateljice Madame de Polignac (Virginie Ledoyen) te mlade sluškinje Sidonie Laborde (Léa Seydoux) tijekom prvih godina Revolucije. Naslovnu kraljicu igra odlučna i slojevita Diane Kruger, a redatelj, Benoît Jacquot, inzistirao je da se film snima u Versaillesu koji je smatrao jednim od ključnih likova u filmu. 

Maëlia Gentil u „One Nation, One King“ (2018)

r. Pierre Schoeller 

Najrecentniji film na ovome popisu relativno malo prostora daje našoj kraljevskoj miljenici te je uglavnom raspršen među perspektivama različitih ljudi u jeku Francuske revolucije, a glavne uloge nose redom francuske zvijezde, uključujući predivnu Adèle HaenelLouisa Garrela i Garparda Ulliela. Ulogu Marie-Antoinette ponijela je pak manje poznata mlada glumica Maëlia Gentil toliko intrigantno i uznemirujuće da priželjkujemo da je uskoro vidimo u nešto prominentnijoj ulozi. 

Piše: Ana Fazekaš

Fotografije: Profimedia

Pročitajte i...

Kirsten Dunst objavila da očekuje drugo dijete naslovnicom na kojoj podsjeća na Marie Antoinette

Predivna Kirsten u bajkovitoj Rodarte haljini pozirala Sofiji Coppoli

Što je zajedničko Bradu Pittu, Sofiji Coppoli i Beyonce?

"There's no business like showbusiness!" - stara je uzrečica, no čini se da zvijezde otkrivaju nove izvore prihoda.

9 filmova o kojima će se pričati ove jeseni

Sve što trebate znati o aktualnim festivalskim hitovima koji stižu ove jeseni

Izvještaj s Chanelove  Métiers d’Art revije

Zajednička vizija Virginie Viard i Sofie Coppole

Diane Kruger nikada nije izgledala bolje!

Poznata glumica oduševljava nas svojim modnim odabirima

▲ Povratak na vrh