9 najboljih kostimiranih romantičnih drama, u slučaju da vam je „Bridgerton“ otvorio apetit

13.01.2021.

Pripremite lepeze, naše dame, vrijeme je za putovanje u vremenu

Fun fact: ne samo da kostimirane drame rasplamsavaju tihe strasti i čine siječanjsko sivilo podnošljivim, nego dokazano imaju pozitivni učinak na mentalno zdravlje! A ovih dana primamo svaki pozitivni učinak koji se nudi. 

No otkako smo kao dar pod božićno drvce dobile Bridgerton (i vojvodu od Hastingsa), nekako nam je teško natjerati se da izađemo iz devetnaestog stoljeća i vratimo se u 2021. godinu. Jest da odgađati možemo samo u kontroliranim uvjetima i količinama, ali u ime slatke nostalgije, donosimo ponajbolje iz ponude povijesnih kostimiranih filmova: 

The Piano (1993) 

r. Jane Campion 

Kada je riječ o kostimiranim dramama, Campion jedna je od kraljica žanra pa iako ne možete pogriješiti gdje god posegnete u njezin opus, The Piano ostaje njezino najpoznatije remek djelo. Uživajte u Holly Hunter u strastvenoj divljini Novog Zelanda, a za daljnju lektiru, pogledajte i ekranizaciju Henryja Jamesa The Portrait of a Lady s Nicole Kidman te biografsku romantičnu dramu o Johnu Keatsu Bright Star

Marie Antoinette (2006) 

r. Sofia Coppola 

Passion project Sofije Coppole donosi zaigrani i nadasve dekadentni film o jednoj od najpoznatijih francuskih vladarica prije velike Revolucije krajem osamnaestog stoljeća. 

Wuthering Heights (2011) 

r. Andrea Arnold 

Inspiriran jednim od ultimativnih, mračno-romantičnih viktorijanskih klasika iz pera Emily Brontë, film Andree Arnold pripovijeda o čežnji, ljubavi i osveti spektakularnim prizorima koji trgaju iznutra. 

Belle (2013) 

r. Amma Asante 

Film inspiriran stvarnom povijesnom pričom o prekrasnoj Dido Elizabeth Belle, vanbračnom kćeri admirala koji joj je unatoč krajnje neprijateljskom društvu namijenio aristokratski život, a ne bez muke i prodorne snage, ona ga je ostvarila. S prekrasnom Gugu Mbatha-Raw u glavnoj ulozi, film ima sve elemente dobre povijesne drame, uz rijetko zastupljenu tematiku rase koja ga izdvaja na inače monokromnoj pozadini žanra. 

Lady Macbeth (2016) 

r. William Oldroyd 

U ruralnoj Engleskoj 19. stoljeća jedna je (pre)mlada djevojka pretvorena u mladenku i prepuštena braku u kojem nema naznaka ljubavi. Ali provodeći dane sama na izoliranoj farmi, kako to već biva, strast se budi prema neočekivanom i nedopuštenom cilju… Vrijedi napomenuti da naslovnu ulogu igra aktualna miljenica Hollywooda, Florence Pugh

The Favourite (2018) 

r. Yorgos Lanthimos 

Jedan od najzanimljivijih suvremenih redatelja u ovoj je kostimiranoj drami prizvao duhove krhke kraljice Anne i njezinih dvorskih dama koje su se, nimalo damski, upustile u otvorenu bitku za kraljičinu ljubav. Olivia Colman ponijela je zasluženi Oscar za kraljevsku ulogu, a u stopu je prate favoritkinje Emma Stone i Rachel Weisz

Colette (2018) 

r. Wash Westmoreland 

Colette je bila spisateljica, glumica i novinarka na prijelazu s devetnaestog na dvadeseto stoljeće, libertinka i u svakom pogledu fantastična žena koja je svakom odlukom svog nekonvencionalnog života mijenjala svijet. Ovaj biopic prati prije svega godine njezina braka sa znatno starijim piscem tijekom kojeg je napisala svoje prve (hit) knjige, ali sve sakrivena iza njega i njegova pseudonima. Keira Knightley utjelovljuje njezinu borbu za samostalnost. 

Portrait de la jeune fille en feu (Portrait of a Lady on Fire, 2019) 

r. Céline Sciamma 

Inače apsolutna majstorica suvremenih coming-of-age narativa, Sciamma se u svom najrecentnijem filmu dokazala i kao fenomenalna redateljica povijesnih drama. Priča prati neočekivanu romansu u osamnaestom stoljeću između zaručene djevojke i slikarice koja joj dolazi napraviti portret. Jedan od najljepših filmova posljednjih godina, definitivno. 

Emma. (2020) 

r. Autumn de Wilde 

Najrecentnija ekranizacija nepremašne Jane Austen dugometražni je prvijenac Autumn de Wilde, inače redateljice glazbenih spotova. Stoga je nova Emma brza, provokativna, pažljivo koreografirana i zaigrana na načine s kojima bi Austen zasigurno bila zadovoljna. Osim toga, Anya Taylor-Joy i Johnny Flynn su u glavnim ulogama, što se ne propušta. 

Piše: A.F.

Fotografije: Profimedia

Pročitajte i...

Regency stil 'Bridgertona' inspirirao najnovije trendove modnih detalja

Nije nam samo vojvoda od Hastingsa zapeo za oko...

Želimo znati više o zvijezdi Netflixova 'Bridgertona', pa pogledajte ga

Simon Basset aka vojvoda od Hastingsa tj. glumac Regé-Jean Page je u roku od par dana postao svačiji celebrity crush, a nakon što smo 'Bridgerton' pogledali u dahu pitamo se - gdje ga još možemo vidjeti?

Opis proteklog vikenda u tri riječi: vojvoda od Hastingsa

I druge atrakcije hit serije "Bridgerton"

Što znamo o novom Whitney Houston biopicu?

Neki detalji su već poznati!

10 sjajnih glazbenih biografskih filmova

Svi sastojci su na broju: true story drama, ljudska i nadljudska inspiracija, fantastična glazba... i Cate Blanchett koja igra Boba Dylana

▲ Povratak na vrh