Greenpeace, Čisteći medvjedići i Spasimo potok Črnomerec, uz podršku magazina National Geographic Hrvatska, čistili su zagrebački potok Črnomerec

05.07.2021.

Kampanjom #ZazeleniGrad skupljeno više od 80 vreća smeća duž devet kilometara potoka

Aktivisti Greenpeacea ovu su subotu u sklopu kampanje #ZazeleniGrad čistili zagrebački potok Črnomerec i šetnicu uz njega u suradnji s građanskom ekološkom inicijativom Čisteći medvjedići i građanskom inicijativom Spasimo potok Črnomerec. Tom prilikom skupljeno je više od 80 vreća smeća duž devet kilometara potoka. Vrijedi istaknuti da je u srpnju, koji se obilježava kao mjesec bez plastike, i baš na Međunarodni dan bez plastičnih vrećica pronađena velika količina plastike u ovom potoku.

Greenpeace: Zagreb mora iskoristiti puni potencijal svojih potoka!

Zagreb ima tridesetak potoka koji su tijekom više desetljeća zanemarivani, a predstavljaju kulturnu i prirodnu vrijednost, stanište su zaštićenih vrsta i oaza bioraznolikosti unutar urbanih područja. ‘Potoci trebaju otvaranje, ne dodatno zatvaranje i betonizaciju koji bi ih izbrisali. Idealni su za plavo-zelene koridore za pješake i bicikliste. Primjerice, potok Črnomerec dug 11 km bio bi sjajan koridor koji spaja Medvednicu i Savu’, izjavio je voditelj Greenpeaceove kampanje #ZazeleniGrad Ivan Gregov.  

Ivan Gregov, voditelj Greenpeaceove kampanje #ZazeleniGrad

Važnost potoka posebno dolazi do izražaja u aktualno doba ekstremno visokih temperatura i očitih posljedica klimatskih promjena. Gregov je u tom smjeru dodao da ‘očekuje da će nova vlast u Zagrebu imati kvalitetnu viziju održavanja i gospodarenja potocima i tako iskoristiti njihov puni potencijal.’

Spasimo potok Črnomerec, kao sestrinska inicijativa platforme 1POSTOZAGRAD, za glavni cilj ima očuvanje otvorenog toka potoka Črnomerca i stvaranje javne šetnice uz njega. ‘Prema najavama nove gradske uprave koja je u predizbornoj kampanji nedvosmisleno stala u prilog potoka, očekujemo da se potok primjereno tretira i kroz novi GUP i u cijelosti zaštiti kao otvoreni plavi i zeleni koridor. Uređena šetnica s komunalnom opremom i očuvanje otvorenog toka potoka Črnomerca osobito je važno u svjetlu urbanoloških kriterija, očuvanja staništa brojnih biljnih i životinjskih vrsta i zbog ublažavanja klimatskih promjena, a može i treba biti primjer planiranja grada po kriterijima 21. stoljeća’, izjavila je Mirela Ježina ispred inicijative Spasimo potok Črnomerec.

Čisteći medvjedići su u svojih 15 mjeseci postojanja u nekoliko navrata čistili potoke. Ističu da su u četiri akcije na potoku Vukov dol kod Kašine sakupili više od 300 vreća smeća, a kao najproblematičnijeg zagađivača ističu upravo plastiku. ‘Ona je naš najveći neprijatelj, kako ovdje na potocima, tako i u šumama, plažama, moru, nasipima. Nerijetko se susrećemo s plastikom koja datira još iz bivše države, dakle sigurno je već desetljećima u prirodi. U svjetlu novih prijedloga zakona i prigodno na današnji Međunarodni dan bez plastičnih vrećica, nadamo se da ćemo ubuduće imati manje posla, a i da će ljudi više cijeniti sve prirodne blagodati, pa i sve naše potoke koji nipošto ne smiju biti odlagališta smeća’, rekla je Ivana Leskur iz Čistećih medvjedića.

Ivana Leskur, Čisteći medvjedići

Čišćenje je podržao i National Geographic Hrvatska. ‘Naš moto je Nadahnjujemo ljude da se skrbe o svom planetu, a krvotok planeta su potoci, rječice i rijeke. Oni su temelj održive čistoće voda i skrb o njima je briga za planet. Zato nam je naročito nadahnuće na Međunarodni dan bez plastičnih vrećica biti medijski pokrovitelj ove sjajne akcije čišćenja potoka Črnomerca’, izjavio je urednik Hrvoje Prćić.

Hrvoje Prćić, glavni urednik National Geographic Hrvatska

Foto: Bojan Haron Markičević

Pročitajte i...

Otvorena 10. Izložba podvodnih fotografija Plavi svijet

U Galeriji Vladimira Horvata, na Trgu žrtava fašizma 14 u Zagrebu, otvorena je pod pokroviteljstvom National Geographic Hrvatska fascinantna 10. Izložba podvodnih fotografija Damira Zuruba, višestrukog svjetskog prvaka u podvodnoj fotografiji.

eu beach clean up

Volonteri, umjetnici i youtuberi zajedno za zaštitu morskog života

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj proteklog je vikenda organiziralo akciju čišćenja uvale Duboka na otoku Čiovu, u kojoj je skupljeno više od pola tone smeća.

Pretplatite se na National Geographic Hrvatska!

Novim pretplatnicima u suradnji s Promopoint.hr darujemo powerbank od 4000 mAh s ugraviranim logom National Geographica Hrvatska i vašim imenom.

Ne prepustite rujanski broj National Geographica Hrvatska !

Novi broj ponajboljeg popularnoznanstvenog časopisa na svijetu je na kioscima od 10.rujna, a u njemu se bavimo aktualnom temom o Afganistanu.

▲ Povratak na vrh