Alberobello, čudnovati gradić u Italiji koji će vas osvojiti na prvi pogled

15.05.2021.

Gradić poznat po neobičnoj arhitekturi i pitoresknim ulicama

Ako na svojim putovanjima najviše volite istraživati mjestašca koja nisu previše razvikana i komercijalna, u kojima, zbog broja turista, ne vlada gužva i buka te koja su ostala donekle autentična, tada biste na svoju listu trebali staviti Alberobello, gradić na jugu Italije koji će vas na prvi pogled osvojiti svojim neodoljivim šarmom, pitoresknim uličicama i vrlo neobičnom arhitekturom.

Šarmantni Alberobello gradić je od svega 11 tisuća stanovnika u južnoj talijanskoj pokrajini Bari. Fotogenični Alberobello prvenstveno je poznat po građevinama jedinstvene arhitekture nastalima gradnjom bez veziva, isključivo od nepravilnih vapnenačkih kamenja, a koje se nazivaju trullo.

Tradicionalne kamene građevine preživjele su stoljeća vremenskih nepogoda i drugih neprilika i ostale posve nepromijenjene, a 1996. godine našle su se na UNESCO-vom popisu svjetske baštine što je počelo privlačiti turiste. Radi se, naime, o tehnici sličnoj suhozidu kakav krasi većinu mediteranskih naselja, no ono što je specifično za Alberobello jest da trulli čine čitavo mjestašce i ima ih otprilike 1.500 u čitavom gradiću.

Osim bijelih kućica neobičnih krovova, ono što će vas oduševiti u ovom talijanskom gradiću su pitoreskne uličice prepune cvijeća i autentičnih talijanskih suvenira, predivan pogled kamo god da se okrenete i naravno obilje topline i sunca, a uživanje u sjajnoj talijanskoj hrani i dobrom vinu ne moramo niti spominjati.

Na mnogim platformama za najam smještaja, vrlo ćete lako pronaći mjesto u Alberobellu, a možete unajmiti i trulli koji će vas sigurno ugodno hladiti tijekom ljetnih mjeseci. Nedostaje li vam slučajno ideje gdje provesti ljetne praznike, neka vam se Alberobello nađe na listi, izgleda zbilja posebno.

Piše: T.L.

Fotografije: Unsplash, Instagram

Pročitajte i...

Dvorci i rezidencije iz serije 'The Crown': Donosimo ideje za neka buduća putovanja

Raskoš scenografije serije 'The Crown' u stvarnom životu

bomarzo

Zašto nas nisu ranije informirali da se ova začarana šuma nalazi u našem susjedstvu? Wow je!

Parco dei Mostri ili Park čudovišta u blizini Bomarza magičan je maniristički krajolik koji bismo voljeli posjetiti

Odaberite svoj dar uz novi broj Sense posvećen duši!

Na kioscima čeka vas novi broj magazina Sensa. Novi broj u potpunosti je posvećen duši te progovara o njenoj ulozi i nijansama osobne autentičnosti. Inspirirajte se temama o slobodi, životnoj nesputanosti i vratite osjećaj iskonske sebe. U mjesecu kolovozu, uz broj omiljene Sense, možete odabrati i jedan od prigodnih darova; Sensa Sretni dnevnik, hvatač snova (dream catcher) ili Lactovit gel za tuširanje

10 filmova koji nas mogu transportirati u Italiju već danas

Vrijeme je za jedan strastveno-nostalgični movie night!

Pet filmova zbog kojih ćete poželjeti otputovati na jug Francuske

Ovi divni filmovi naveli su nas da počnemo sanjariti o romantičnom jugu Francuske

▲ Povratak na vrh