Alexa Chung progovorila o borbi s kroničnom bolešću

19.07.2019.

Hrabra poruka slavne Britanke

Britanska dizajnerica i trendseterica Alexa Chung već je neko vrijeme jedno od najpoznatijih imena na modnoj sceni te ujedno i vlasnica Alexa Chung modnog brenda, koji je osnovala 2017. godine.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alexa Chung (@alexachung) on

Iako mnogi misle kako živi savršen život, Alexa je na Instagramu profilu otkrila kako se bori s bolešću koja pogađa 1 od 10 žena i poslala poruku podrške svima koji su se našli u istom “klubu” kao i ona.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alexa Chung (@alexachung) on

“Ne želim pripadati nijednom klubu koji bi me prihvatio kao članicu, ali evo me”,  Alexa je citirala komičara Groucha Marxa na Instagramu kad je otkrila svoju borbu s endometriozom. Britanska voditeljica, model i dizajnerica nije detaljno objasnila svoju dijagnozu, već je objavu upotpunila s hashtagovima: #endometriosisclub, #lifelongmembership i #sorryifyouhaveittooitsucks.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alexa Chung (@alexachung) on


Endometrioza – koja pogađa 1 od 10 žena u reproduktivnoj dobi – kronični je poremećaj menstruacije koji se javlja kada tkivo koje povezuje maternicu, poznato kao endometrij, migrira u druge dijelove tijela, kao što je jajovod, ili uzduž zdjelice. To uzrokuje upalu jer tkivo reagira na mjesečne fluktuacije ženskog menstrualnog ciklusa, a simptomi uključuju vrlo oštru bol, teška razdoblja, pa čak i neplodnost. “Neke žene imaju velike ožiljke na jajnicima, neke dobivaju ciste koje se raspadaju unutar jajnika, a ponekad se jajnici ugrađuju u stranu trbuha i onemogućavaju oplodnju”, objasnila je liječnica Elizabeth Ginsburg direktorica u Ženskoj bolnici u Bostonu, o implikacijama neplodnosti. Najmanje 200 milijuna žena u svijetu ima endometriozu, a žene u prosjeku trpe 10 ili više godina prije nego što su pravilno dijagnosticirane, a efikasno liječenje zasad ne postoji. Ove otrežnjujuće činjenice samo pokazuju koliko je Alexina odluka da svoju bitku objavi u javnosti hrabra i pohvalna.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alexa Chung (@alexachung) on

 

Endometrioza je bolna bolest. No, kao što je vidljivo iz dijela komentara na objavi Chung, on-line zajednica oko je ponudila svoju podršku i suosjećanje. “Isto”, odgovorila je glumica i pjevačica Lou Doillon, dodajući hashtag #compassion, dok je mnoštvo sljedbenika napisalo svoja iskustva. Jedna je pratiteljica primijetila da je Chung “daleko najmoderniji član u njihovom klubu”.

 

Piše: N.B.
Fotografije: Profimedia/Instagram

Pročitajte i...

Alexa Chung otkrila svoju beauty rutinu

Ako ste sinoć zaboravili skinuti maskaru, ne uzrujavajte se: i slavna fashionistica ponekad zaspe s full make-upom. To je znak da je tulum bio sjajan!

Alexa Chung šalje virtualne zagrljaje

Kako Alexa, Leandra, Marc i drugi provode dane u izolaciji?

Naši najdraži modni profesionalci razveselit će vas svojim postovima

Sve naše omiljene fashionistice ove sezone vole ovaj neobičan detalj!

Oversized kragne primjetili smo kod Pernille, Alexe, Emili...

▲ Povratak na vrh