Marcella Zanki zna koje filmove jedva čekamo vidjeti na velikom ekranu!

02.11.2019.

Jedan filmski razgovor s talentiranom umjetnicom

S obzirom na tvoj impresivni CV – autorica si prvog domaćeg fashion filma, bila si menadžerica Dječacima, potpisala režiju brojnih spotova domaćih zvijezda, radila dokumentarce za Vice, kratki film Ode to Youth – moramo pitati, imaš li omiljenu umjetničku formu u kojoj ti je najlakše izraziti se?

Nemam, sve su mi podjednako omiljene forme. Nedavno sam snimila veliku i ozbiljnu komercijalnu reklamu, to mi je bio još veći izazov raditi jer si skroz zatvoren u komercijalnim okvirima klijenta, a opet uspijevaš «isfurati» svoju estetiku. Nema najlakšeg puta, svaki je put zahtjevan kad se radi o ozbiljnom izbacivanju kreativnosti iz sebe. Bitno mi je da mogu ostaviti trag svojim prepoznatljivim stilom na svim radovima, bilo da su reklame, spotovi, filmovi ili fotografija, i da stalno stvaram umjetnost na ovaj ili onaj način – u protivnom umire dio mene.

 

Fotografija: Emilija Stanišić

 

Posljednji projekt s kojim si nam zapela za oko jest vrlo vizualno bogat spot za pjesmu Još uvijek Borisa Štoka i Nataše Janjić. Otkud inspiracija i kako je teklo samo snimanje?

Od prvog momenta kada mi je Boris poslao pjesmu, spot sam zamislila kao retro priču smještenu u Italiji ili Provansi, a ambijent vile u Moščeničkoj Dragi poslužio je kao savršena kulisa za takvu priču. Slušajući pjesmu, u glavi su mi se samo redale bizarne slike kadrova, što je na kraju, kako Nataša kaže, rezultiralo Twin Peaks atmosferom – ta usporedba mi se posebno svidjela. Katarina Erdeljan, beogradska stilistica, cijelu je priču savršeno upotpunila stilom i bojom kostima koji je spotu dao i fashion notu, dok je direktor fotografije Dario Radušin bio vrhunski realizator moje mašte. Kad radiš s profesionalcima onda je lako biti maksimalno kreativan. Snimali smo dva dana i nas 10 je bilo smješteno u toj vili, više je nalikovalo jednom dobrom okupljanju društva uz puno priče i zabave s usputnim snimanjima scena u opuštenoj atmosferi. Pjesma je više nego inspirativna, a Boris je mega talentirani muzičar, ne sumnjam da će mu ova, a i nadolazeće pjesme biti više nego primijećene diljem naše regije.

 

Fotografija: Emilija Stanišić

 

Ples je element koji ti se provlači kroz nekoliko radova, na koju pjesmu sama uvijek zaplešeš?

Uuuu, imam cijeli niz pjesama na koje zaplešem, ali evo zadnji period sam zapela na 80-te što me i privuklo kod Borisove pjesme. Ja mislim da recimo “She Can’t love you” od Chemise može dignut i mrtve na noge da zaplešu!

 

Čini nam se kroz tvoj opus, pa tako i u ovom spotu, vrlo često provlače žene i ženska iskustva kao teme, možemo li o tvom radu ponekad govoriti kao o ženskom pismu u smislu feminističkog otpora?

Istina je da su mi žene fokus i da ih rado provlačim bilo kroz režijske ili fotografske projekte, to je nešto što dolazi iz mene bez ikakvih kalkulacija jer sam i sama žena pa progovaram o nekim svojim emocijama i stavovima kroz radove. Nisam razmišljala o tome kao o feminističkom otporu ali bi svakako voljela što više inspirirati žene u bilo kojem smislu, da se pokrenu, da ustraju i da se izraze na sve moguće načine. Ako uspijem bar jednu djevojčicu inspirirati I pokrenuti svojim radovima to mi je već doživotni uspjeh.

 

Fotografija: Emilija Stanišić

 

U prošlim intervjuima otkrila si da si se u jednom periodu života vodila načelom just say yes i da si zahvaljujući tome prošla nezaboravne avanture, uključujući samostalnu izložbu u New Yorku i buđenje ispod znaka Hollywood s koktelom u ruci. Što je nakon takvog načina života još ostalo na tvojoj bucket listi?

 

To je bio jedan divan i nezaboravan period mog života, toliko slobode, toliko avantura, toliko doživotnih prijateljstava i kontakta, toliko nezaboravnih fotografija. Sad sam u mirnijoj fazi, postoje neki drugi prioriteti, što poslovni što životni, ali mislim da ću se vraćati u te «just say yes» faze u ciklusima tijekom života, ako ne radi hranjenja svoje duše, onda radi posla, jer samo kad putujem imam najprimijećenije fotografske landscape radove koji se sheraju na najvećim Internet magazinima, a odnedavno moju umjetnost zastupa i prodaje prestižna umjetnička španjolska galerija ARTIG.

 

Fotografija: Emilija Stanišić

 

Što nam sljedeće spremaš?

Što se tiče dugoročnih projekata, u pripremi sam scenarija dokumentarnog filma o mome ocu Frani Zankiju, legendarnom podvodnom ribolovcu i medicinskom fenomenu koji je preko 50 godina svog života proveo uglavnom ispod mora, živeći od prirode, u prirodi i u skladu s prirodom, što je sve suprotno od mene (smijeh). To bi trebao biti moj povratak korijenima, u nadi da ću spojena s prirodom pronaći negdje izgubljenu ili nikad zapravo pronađenu – sebe. Radnja se odvija u dubinama Jadranskog mora, kao i na Svetcu – najvećem privatnom pustom otoku familije Zanki. To mi je životni projekt na koji se pripremam oduvijek, ali tek sam sad na nekoj prekretnici svog života spremna i zrela za to. Upravo prijavljujem i scenarij za svoj prvi igrani film koji razrađujem već godinu i pol dana sa dramaturgom i koautorom Ivanom Jovanovićem, vjerojatno će trebati još dugo da se realizira, ali uživam maksimalno u procesu jednog i drugog projekta.

 

 

Piše: Lana Harjaček
Fotografije: Emilija Stanišić/ otvorna fotografija: Klementina Tadin

Pročitajte i...

Marcella Zanki novom izložbom propituje definiciju pojma "žena"

 Izložba Womanhood će biti postavljena u splitskoj galeriji Škola od 21. studenog do 19. prosinca

Maroko kroz objektiv Marcelle Zanki

Moja velika inspiracija za sve što radim na umjetničkom planu su putovanja i to posebno jer sam pobornik načela "just say yes", a to me potpuno izbaci iz zone ugode i ubaci u sulude, nepredvidive, neplanirane smjerove koje zapravo čine život

Upoznajte četiri mlade redateljice i saznajte što su nam otkrile o budućnosti hrvatskog filma

Od glazbenih spotova i fashion filmova, preko dokumentaraca i angažiranog rada do prvih dugometražnih planova, s ponosom predstavljamo četiri fenomenalne mlade redateljice, čija su imena budućnost sedme umjetnosti!

U Zagrebu otvorena izložba splitske fotografkinje i redateljice Marcelle Zanki

Proteklog vikenda zagrebački bon ton store & gallery priredio je  otvorenje izložbe fotografija "Lost in Travel" splitske fotografkinje i redateljice Marcelle Zanki

7 novih romantičnih komedija koje su dostupne za streaming sada

Pripremite watchlistu za kišne ljetne večeri ili vruća popodneva spušenih roleta

Korisni savjeti za treniranje ljeti

5 stvari o kojima trebate voditi računa pri vježbanju u ljetnim mjesecima

▲ Povratak na vrh