Filtrirane i editirane fotke na društvenim mrežama mogle bi biti kažnjive

07.07.2021.

Novi zakon propisuje da se uz obrađene fotografije pojasni kako su točno izmijenjene

Svako scrollanje na Instagramu i drugim društvenim mrežama može biti zabavno, ali i negativno iskustvo. Svjesno ili ne, gledajući profile osoba čijem stilu, ljepoti i/ili stilu života se divimo, uspoređujemo se s njima, često zaboravljajući da fotografija ili kratak video nije stvarnost. Pitamo se zašto naša koža nije tako glatka, struk tako tanak, noge tako duge… I dok naravno ima noih sretnica blagoslovljenih prirodnom ljepotom, brojne su one (i oni) koji svoj imidž stvaraju uz pomoć obilja filtera i aplikacija za obradu fotografija. No čini se da se napokon uviđa važnost mentalnog zdravlja pa će i ‘Instagram izgled’ pasti pod legislativu.

Na Instagram storyjima već neko se vrijeme ističe ukoliko je neki snimljen koristeći određeni filter, a u Norveškoj će pravila biti još stroža. Tamo će influenceri i oglašivači uskoro na Instagramu, Facebooku, TikToku, Twitteru i Snapchatu morati jasno naglasiti ukoliko su na fotografijama ‘obradili’ nečiji izgled – promijenili boju ili teksturu kože, oblik ili veličinu tijela, u protivnom bi mogli ‘zaraditi’ novčanu kaznu, a u ekstremnim slučajevima i zatvorsku.

Propis se odnosi na plaćene sadržaje koje objavljuju norveški influenceri, celebovi i oglašivači, a morat će istaknuti zahvate poduzete na fotografiji poput naglašavanja mišića, sužavanja struka, povećanja usana i slično, a stupit će na snagu kada odluči norveški kralj.

Nacrt zakona usvojenog u norveškom parlamentu predložilo je ministarstvo djece i obitelji zbog utjecaja koji društvene mreže imaju na mlade i njihovu sliku o sebi, a kao jedan od primjera navode činjenicu da je anoreksija treći najčešći uzrok smrti mladih djevojaka.

Slični propisi već postoje u Francuskoj gdje se za svaku komercijalnu fotografiju, ukoliko je obrađivana, mora istaknuti da je uređena.

Hoće li ovakvi zakoni zaista pridonijeti tome da društvene mreže postanu iskrenije mjesto i mogu li pomoći zdravijem odnosu prema sebi samima i vlastitom tijelu, tek će pokazati vrijeme, no čini se da su brojni norveški influenceri pozdravili ovu odluku.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

barbara kurtović

O modi, stilu i inspiraciji s Barbarom Kurtović čije cool kombinacije volimo pratiti

Splitska fashionistica koja stoji iza Instagram profila @bkpurplelove ima super stil, a odakle crpi inspiraciju, koji su joj omiljeni modni dodaci te kako kombinira Borboleta narukvice iz Elle ljetnog paketa otkrila nam je u blic intervjuu

Što nose cool Njujorčanke, otkrili smo na ovom street style profilu

Instagram profil koji dokumentira autentičan stil stanovnika užurbanog New Yorka

Zašto lažne vijesti, mračne istine i teorije zavjere doživljavaju svoje zlatno doba?

Ptice ne postoje, zemlja je ravna ploča, koronavirus je urota Billa Gatesa kojom će nas pretvoriti u šišmiše, a Meghan Markle je robot. Čini se da teorije zavjere ovih dana doživljavaju svoje zlatno doba šireći se osobito među sve mlađim ljudima, a osim što potenciraju sukobe, šire paranoju i dezinformacije, ujedno rapidno uništavaju bliske međuljudske odnose. O čemu je riječ i kako se boriti s prodorom tih iščašenih paralelnih stvarnosti?

angelina jolie

Angelina Jolie se priključila Instagramu kako bi poslala važnu poruku

Slavna glumica dugo se vremena odupirala društvenim mrežama, ali je uvidjela njihovu moć za širenje informacija i stvaranje zajednice

▲ Povratak na vrh