Celebovi postaju lijepe crno-bijele selfije na Instagram jer je to, čini se, aktivizam

04.08.2020.

Wow… aktivizam.

Da se razumijemo, celebrity aktivizam nije za zanemariti, od impresivnih donacija (koje nisu nikad onoliko impresivne kao njihove vile i zaručničko prstenje, ali hej, ljudi smo) do podizanja svijesti o različitim društvenim problemima, mnogi celebovi koriste svoju hipervidljivost i ogromne platforme da na različite načine pomognu društvu koje ih je uostalom i uzdiglo na te pomalo nerazumne visine. Ali ponekad potezi naših najdražih zvijezda djeluju malo… nesuvislo? 

Možda mi nismo nešto shvatile, ali sasvim sigurno nismo jedine koje se pitaju u čemu je stvar s ovim nizom crno-bijelih Instagram fotografija koje su hashtagirane #challengeaccepted, #womensupportingwomen i #blackandwhitechallenge, a celebovi ih hrabro postaju na svoje profile. Dakle, čini se da u grmu leži neka vrsta feminističke poruke, žene koje, dakle, podržavaju žene. Je li stvar u tome da su fotografije hiperrealistične, no filter, no makeup? Ne zapravo, sve su vrlo lijepe i ispolirane. Postaju li se fotografije inspirativnih žena koje možda nisu planetarno poznate? Noup, samo selfiji. U načelu se čini kao da lijepe, slavne i bogate žene ovim putem podržavaju druge jednako lijepe, slavne i bogate, što je super, ali oprostit ćete što će ostatak ovozemaljskog svijeta malo zijevnuti na inicijativu, osobito dok svijet oko nas gori (trese se, poplavljuje…). 

Okej, kako je počelo? Zapravo je iznenađujuće komplicirano i nejasno. Uglavnom je krenulo prije desetak dana-dva tjedna i dok su neki pripisali „pokret“ nedavnom incidentu kad je predstavnik u Kongresu Ted Yoho u prolazu izvrijeđao fantastičnu Alexandriju Ocasio-Cortez između ostalom je nazvavši „fucking bitch“, čini se da hashtag ima nešto drugačiju povijest za koju nismo baš sasvim sigurne da je celebovi znaju i razumiju. Naime, u Turskoj je pokrenuta ta ista Instagram akcija kako bi se skrenula pozornost na stope nasilja u obitelji i femicida u Turskoj, a odabrane su crno-bijele fotografije jer to upravo odgovara reprezentaciji ubijenih žena u medijima. Tako je gesta trebala osvijestiti masovnu ranjivost žena i pružiti podršku ženama  koje su nasilje proživjele, preživjele ili ga proživljavaju. 

Iako suviše lako smetnemo s uma žene (i muškarce) koji su na prvim linijama borbe da bi ovaj svijet postao i ostao mjestom na kojem uopće možemo živjeti i disati, u korist zvučnih imena koja vrte parole na društvenim mrežama, značenje društvenih mreža za različite aktivističke pokrete nije nipošto zanemarivo i jednodimenzionalno, ali to je veća tema. Vratimo se u crno-bijeli svijet. 

Dok je većina celebova svoj black&white challenge prihvatila kao neodređenu gestu podrške ženama, neke su si, poput preslatke Florence Pugh, dale truda da preispitaju o čemu je riječ:

Jennifer Aniston, bivajući Jennifer Aniston, usput je priznala da joj nije baš sasvim jasno o čemu je riječ, ali da je uvijek spremna izraziti podršku ženama i sugerirala da bi možda dobar potez bio da se njezina publika registrira za glasovanje i uloži glas u programe koji će zaista podržavati žene: 

I tako je misterij crno-bijelog izazova otkriven, ali možda bi bilo dobro da netko kaže celebovima da mogu slobodno postati lijepe fotografije na Instagram i bez izazova, to je nekako poanta..? 

Piše: Ana Fazekaš
Fotografije: Instagram

Pročitajte i...

Safička moda: najstylish lezbijke na filmu

Od Angeline Jolie u ulozi prvog otvoreno queer supermodela do ultimativno chic Cate Blanchett u ekranizaciji književnog klasika, ovo su naše najdraže filmske queer junakinje s fantastičnim smislom za stil

Zašto je možda dobra ideja imati po dvije simpatije istovremeno?

Ljubav je uglavnom slijepa, ali povremeno vidi duplo.

9 filmova o kojima će se pričati ove jeseni

Sve što trebate znati o aktualnim festivalskim hitovima koji stižu ove jeseni

Madonna priprema biografski film

Jedva čekamo otkriti sve uzbudljive detalje iz života kraljice popa!

Ovi celebrityji najavili su kako će danas zamrznuti svoje Instagram profile

Kim Kardashian, Leonardo di Caprio, Katy Perry i drugi u protestu protiv Zuckerberga

▲ Povratak na vrh