Četiri stvari koje će vas učiniti sretnima

30.12.2017.

Neuroznanstvenik Alex Korb otkrio je četiri ključna faktora zaslužna za osjećaj sreće, odnosno kako ga povećati

Postoji mnogo savjeta na bespućima interneta o tome kako povećati sreću, međutim kad savjeti dolaze od neuroznanstvenika, možda je pravo vrijeme da ih se posluša. Neuroznanstvenik Alex Korb otkrio je u knjizi “The Upward Spiral” kako biti sretniji. Svi savjeti temeljeni su na istraživanju mozga. Otkrijte ih u nastavku:

1. Prepoznajte emocije

Bez obzira na to kako se osjećate, uvijek je dobro prepoznati i pokazati emocije. Možda zvuči jednostavno, ali naš mozak odgovara kad svoje osjećaje pretočimo u riječi. Jedna znanstvena studija opisana u knjizi pokazala je da se amigdala sudionika aktivirala kad su vidjeli fotografije ljudi na kojima su prikazane različite emocije. Kad im je rečeno da imenuju emocije, “ventrolateralni prefrontalni korteks se aktivirao i smanjio emocionalnu amigdalnu reaktivnost”. To u osnovi znači da kada su sudionici svjesno prepoznali emocije koje su vidjeli, smanjio se utjecaj tih emocija na njihov mozak.

2. Pitajte se na čemu ste zahvalni

Kada ste zahvalni, to potiče mozak da luči dopamin. Istraživanja su pokazala da čak i kada ne znate na čemu ste zahvalni, razmišljanje o tome znatno pomaže i odvodi vas na dobar put prema sreći. Trebat će vam vremena da razmislite na čemu ste zahvalni, ali jednom kada otkrijete te stvari, shvatit ćete koliko ste zapravo zadovoljni svojim životom.

@sincerelyjules

3. Donesite važne odluke

Ne postoji gori osjećaj od onog kad znate da imate nedovršenog posla. Donesite odluke jer će vas to spriječiti od predugog razmišljanja o raznim stvarima. Nećete gubiti vrijeme, a riješit ćete se i stresa. Osjećat ćete se kao da imate kontrolu. Neuroznanstvenik Alex Korb kaže: “Donošenje odluka uključuje postavljanje ciljeva i namjera, a to na kraju smanjuje anksioznost i zabrinutost.”

4. Zagrlite voljene

Bilo kakva vrsta društvene interakcije bitno utječe na vaše osjećaje. Bit ćete sretniji i osjećat ćete se prihvaćeno. Kroz dodire i zagrljaje s ljudima izlučuje se oksitocin, hormon sreće, a zovu ga i ljubavni hormon. Prema Korbu, držanje nečije ruke za vrijeme bolnog iskustva učinit će da se osjećate ugodnije i vaš će vam mozak pomoći reducirati reakciju na bol. Dakle, grlite se i dodirujte ljude!

Piše: B.P.
Foto: Instagram

Pročitajte i...

Što je melatonin i zašto je odličan saveznik u borbi protiv starenja?

Sastojak koji se isplati uključiti u dnevnu rutinu njege lica

Optimistični instagram profili

Virtualne adrese koje nas ovih dana čine optimističnijima

Instagram profili koji će vam pomoći da se osjećate bolje

Kako prestati dodirivati lice

Trikovi koji će vam pomoći da što manje dodirujete lice

Vrijeme je da se otarasimo ove loše navike

Osjećaj kojeg se nemoguće riješiti - krivnja

Dorađujemo je svakog sata i dana i uvijek nađemo način za predbacivanje i kažnjavanje - sebe same!

Pet ljetnih pravila koje slijede Francuskinje

Male tajne francuskih stylinga koje slijede modne influencerice

Što možemo naučiti od supermodela? Da je nakon pada najvažnije ustati sa stilom!

Simbolički gledano, naš je život posljednjih tjedana nalik kultnoj reviji Vivienne Westwood iz 1993..: mi u ulozi Naomi Campbell, a 2020. godina u ulozi onih nestabilnih platformi u kojima se slavna manekenka stropoštala na modnu pistu. I što je još važnije - ustala s osmijehom

▲ Povratak na vrh