Cipele – sve opasniji porok

17.06.2015.

Broj ozljeda uzrokovanih cipelama na visoku petu u posljednjih deset godina u Americi udvostručio

Da su štikle najveća ženska opsesija i teško pobjediv porok, nije ništa novo. Potvrdila je to i zanimljiva izložba Shoes: Pleasure and Pain postavljena u Londonskom Victoria&Albert muzeju čiji kustosi kažu kako „luksuzne i nepraktične cipele odavno predstavljaju znak privilegiranosti i društvenog statusa i žene im teško odolijevaju.“

Izložba je između ostalog pokazala kako su štikle u posljednje vrijeme sve ekstremnije, a potpetice sve više. Zbog toga ne treba čuditi što je studija američkog ortopedskog magazina Journal of Foot and Ankle Surgery, pokazala kako se broj ozljeda uzrokovanih cipelama na visoku petu u posljednjih deset godina u Americi udvostručio.

Radi se o raznim uganućima i deformacijama gležnja i stopala, a ozljede se najčešće događaju ženama u dvadesetim godinama i to kod kuće, a ne na ulici ili u klubovima, kako bi se isprva moglo pomisliti.

Čini se kako ženama jednostavno nema pomoći jer, iako se već dugo upozorava na potencijalne opasnosti hodanja na visokim petama, one su im i dalje glavni porok.

 

Na predstavljanju izložbe u Londonu...

Na predstavljanju izložbe u Londonu…

 

Ne pomaže ni sve veći broj jeftinijih brendova koji svojim pristupačnim cijenama štikle čine dostupnima većem broju žena.

Piše: Maja Karnik
Fotografije: Profimedia

Pročitajte i...

20 divnih cipela koje jedva čekamo nositi ovog proljeća

Najljepši proljetni high street modeli

Milano streetstyle trendovi: cipele i torbe

Posljednji trendovi s milanskih ulica

ELLE Edit: komadi koji garantirano podižu raspoloženje

Pronašli smo najbolje komade žute boje da se suprostavimo ovome sivilu!

▲ Povratak na vrh