Banksy je svojim najnovijim radom poslao snažnu poruku

08.06.2020.

“Ovo je bijeli problem”

Već smo navikli da misteriozni umjetnik pod nadimkom Banksy svojim street artom prati aktualne društvene nepravde, zato nikog ne čudi da u jeku ubojstva Georgea Floyda i “Black Lives Matter” prosvjeda diljem planete stvorio novi rad.

Banksy je svoj novi rad, koji prikazuje bdijenje nad crnim čovjekom sa svijećom čiji plamen prelazi na izvješenu američku zastavu, podijelio u subotu na svom Instagramu uz tekst: “Isprva sam mislio samo šutjeti i slušati što crnci kažu o ovom problemu. No zašto bi to učinio? To nije njihov problem, već moj. Ljude drugih rasa iznevjerio je sistem. Bijeli sistem. Poput pokvarene pipe koja poplavljuje stan na katu ispod. Pokvareni sistem uništava njihove živote, ali nije njihov posao da ga poprave. Ni ne mogu ga popraviti- nitko ih ne pušta u stan iznad njihovog. Ovo je bijeli problem, a ako ga bijeli ljudi ne riješe, netko će trebati doći u stan iznad i razvaliti vrata.”

 

Piše: Lana Harjaček

Fotografije: Instagram

Pročitajte i...

Otkrijte mračni glamur milanske vile

Villa Necchi Campiglio odiše ekscentričnim bogatstvom predratnih godina

Zašto plavuše nikad neće nadmašiti crnke

Iako stara holivudska izreka kaže da „gospoda preferiraju plavuše“, ankete otkrivaju nešto sasvim drugo: muškarci brinete doživljavaju kao atraktivnije i inteligentnije. Kad se sjetimo femme fatale „odreda“ na čelu s Avom Gardner i Elizabeth Taylor, jasno nam je o čemu pričaju

Single & Fabulous watchlist: anti-romantični filmovi za sretno soliranje

Zaboravite pritiske kulture uparivanja te mitologiju proljeća kao doba zaljubljenih i provedite vrijeme s ovim filmovima koji znaju da sreća ne dolazi u paketu s romantikom, kao i da se ništa ne može mjeriti s večeri provedenom s frendicama ili u jednako fantastičnom društvu čaše vina, dobre knjige i vlastitih misli…

Strah od starenja

Davno ste odlučili dostojanstveno se prepustiti učinku vremena, ali niste ni primijetili kad ste počeli popuštati pod pritiskom okoline i zdvajati nad svojim odrazom. Jeste li svjesni razlike između vaše slike o sebi i načina na koji vas vide?

Dokumentaristički watchlist za turbulentno doba

Filmovi o bijesu i nadi za bolje razumijevanje svijeta i svih načina na koje ga trebamo promijeniti

zerina akers

Beyonceina stilistica pokrenula novu shopping platformu

Kako je profil na Instagramu spojio aktivizam i biznis

▲ Povratak na vrh