INTERVJU Ikona stila Farida

Farida Khelfa
18.12.2014.

Legendarni model i autorica dokumentarnih filmova Farida Khelfa, ambasadorica je kultne modne kuće Schiaparelli - iznova probuđene nakon punih šest desetljeća, a s njom je razgovarao naš novinar Ivan Lozić za tiskano izdanje magazina Elle

Stigla je na vrijeme, savršena. I nasmijana. Već sama činjenica da ću sresti ambasadoricu netom revitalizirane modne kuće Schiaparelli o kojoj trenutno svi pričaju silno me obradovala i smatrao sam to privilegijom. Susret i razgovor s njom bili su, međutim, nešto sasvim neočekivano. Farida Khelfa je zasigurno dobila novog vatrenog obožavatelja; iako ona to ni ne zna, opčinila me – osim stilom o kojem ionako stalno pišu hvalospjeve – srdačnošću, pameću, ljudskošću i vedrinom.

Nakon što je zasjala u dovratku jednog od salona u Schiaparellijevom sjedištu na broju 21 pariškog Place Vendôme, vitka ikona pariškog stila sjela je do mene i rekla: „Popijte na miru kavu, šteta je da se ohladi. Imamo vremena.”

 

Farida Khelfa

 

Kasnije tijekom razgovora, kada je pitanje o tome što ima na sebi moglo zazvučati nekako prirodno i manje trivijalno, saznao sam da je za to sunčano rujansko poslijepodne odabrala široke hlače visokog struka boje karamela iz aktualne Schiaparelli kolekcije visoke mode, Alaïnu bijelu platnenu košulju podvrnutih rukava i podignute kragne, superženstvene Louboutin stiletto cipele od brušene kože električno plave boje i zanimljiv filigranski komad zlatnog nakita, prsten spojen s narukvicom, ne preblještav ali rafinirano skupocjenog izgleda.

Minimalne količine make-upa (navečer i u svečanijim prilkama je tu i crveni ruž) na karizmatičnom, neoperiranom licu od kojeg je unatrag zabačena gusta, valovita, relativno kratka crna kosa (koja je u mladosti bila dugačka te je kao griva bila zaštitni znak tadašnje egzotične buntovnice): tako se dotjeruje vitka 52-godišnja Parižanka alžirskih korijena koja je odavno pojam elegancije, do te mjere da ju je Diego Della Valle, vlasnik grupacije Tod’s u čijem je vlasništvu od 2006. i prestižna modna kuća Schiaparelli, 2012. imenovao ambasadoricom iste, u trenutku kada je odlučio nježno probuditi usnulu ljepotica koju je njena utemeljiteljica Elsa Schiaparelli, neprilagođena novim okolnostima modnog svijeta nakon Drugog svjetskog rata, zatvorila još 1954.

 

Farida Khelfa

 

Kako ste reagirali na ponudu o imenovanju za ambasadoricu Schiaparellija?

– Bila sam zaista zatečena. U to sam vrijeme bila posve zaokupljena dokumentarnim filmom, no rekla sam sama sebi: „Ovo ne smiješ propustiti.” Gospodin Della Valle me pozvao na razgovor u proljeće 2012., za što je zaslužna i moja prijateljica Inès de la Fressange, koja za njega istu ulogu od 2002. obnaša u brendu Roger Vivier.

Što ste prvo napravili nakon preuzimanja nove uloge kod Schiaparellija?

– Odletjela sam u New York na Met Ball, na kojem je inaugurirana izložba posvećena imaginarnim razgovorima dviju modnih legendi, Else Schiaparelli i Miuccie Prade. Bio je to savršeni tajming za reaktivaciju brenda čijom sam ambasadoricom upravo postala.

 

Farida Khelfa

 

Koliko ste do tada znali o kući čijom ste ambasadoricom postala gotovo šest desetljeća nakon što ju je njena utemeljiteljica zatvorila?

– Srećom, imala sam dobro predznanje zahvaljujući utjecaju njezina nasljeđa na prijatelje koje imam među modnim dizajnerima. Iako je za dugih šest desetljeća mirovanja brenda mali broj ljudi izvan insajderskih modnih krugova znao za Elsu Schiaparelli, njen kreativni opus imao je sve to vrijeme snažan utjecaj na većinu modnih dizajnera. Mislim da nema nijednog koji se barem u nekoj svojoj kreativnoj fazi nije nadahnuo nekom njenom.

Što vam se iz njenog opusa najviše sviđa?

– Silno poštujem brojne inovacije koje je Elsa uvela u visoku modu, i uživala sam detaljnije ih otkrivati u posljednje dvije godine. Ali, možda će vas to iznenaditi, meni se osobito sviđa duhovita pletenina s efektom privida (trompe-l’oeil) iz 1927., kojom je dizajnerica zapravo započela svoju modnu pustolovinu. Znate ono, veste na kojima je pletivom dočaran vezani šal oko vrata, mašna, ili ogrlica…

 

Farida Khelfa

 

Što zapravo radi ambasadorica brenda?

– Trenutno s vama pije kavu i razgovara. I to s pogledom na suncem okupan Place Vendôme. To radi sa svakim predstavnikom medija koji, poput vašeg, pokaže iskreni interes za našu kuću. Ali druženje s novinarima mali je dio onog što ta funkcija podrazumijeva. Sudjelujem u kreativnom procesu nastanka kolekcija, s dizajnerom diskutiram o smjernicama, predstavljam kuću odjevena u njene modele… Znam da zvuči kao zabava, ali tu su i odgovornosti a funkcija je, kao i sam brend, u razvoju.

Kakvi su planovi kuće?

– Oni o kojima za sada mogu govoriti, jest da se zadržimo na visokoj modi, koju predstavljamo u siječnju i srpnju kad i svi ostali. Sljedeća faza je prêt-à-couture, predstavljanje dostupniju odjeću, u smislu da je unaprijed sašivena i ne trebaju tri probe za izradu svakog pojedinačnog modela, ali je i dalje riječ o vrlo ekskluzivnoj kolekciji, zasnovanoj na haute couture pristupu kroju, izradi i doradi, koja će se prodavati samo na jednom mjestu – u našem salonu u ovoj istoj zgradi. Tu će mi sigurno dobro doći radno iskustvo stečeno kod Azzedinea i Jean-Paula, u njihovim salonima visoke mode. Bit ću, naime, prva osoba za direktni kontakt s klijenticama. Vrlo uzbudljivo.

 

Farida Khelfa

S Azzedinom Alaiom, u njegovom pariškom studiju, 1985.

 

Jeste li vi svjesni svoje ljepote?

– Ne smatram se lijepom, no mogu se složiti s idejom da imam određen stil. Volim modu i lijepo odijevanje i uživam u mogućnostima koje mi je život pružio da ga razvijam kroz posao koji radim. U nekim sam dokumentarnim filmovima kao autor zabilježila stil i rad dragih prijatelja i velikih dizajnera, Jean-Paula Gaultiera (2010.) i Christiana Louboutina (2014.).

I kako je snimati film o prijateljima?

– Dvostruko zahtjevnije, vjerujte mi. Iskreno sam brinula hoće li im se dopasti, nipošto ne bih željela da loš film naruši sjajno prijateljstvo.

Pretpostavljam da je još zahtjevnije, budući se radi o drugom miljeu i tematici, bilo snimanje dokumentarca ‘Campagne intime’ o bračnom paru Sarkozy?

– Da nisam s Carlom (Bruni Sarkozy, op.a.) toliko bliska već 20 godina, ne bi ni bilo moguće dobiti pristup predsjedničkom paru u Elizejskoj palači, imati njihovo povjerenje i opuštenost pred kamerama. Tim sam se snimanjem bavila i u času kada je stigla ponuda iz Schiaparellija. Film sam završila a posao prihvatila, nosila me pozitivna energija. Dokumentarac je prikazan, a s Carlom sam i dalje prijateljica. (smijeh)

Vaša dvostruka kuma je u jednom intervjuu izjavila kako ste toliko bliske da ste joj, uoči susreta s bračnim parom Obama u Elizejskoj palači poslali SMS “Ispljuni žvaku!”. Druga prijateljica, Inès de la Fressange, kumovala je vašem angažmanu u ovoj kući. Vi ste autentični protagonist jednog antologijskog perioda francuske mode i zadivljuje koliko ste upravo u miljeu koji slovi za površan, stekli i zadržali iskrena dugogodišnja prijateljstva. Važno vam je to?

– Moj samostalni život (a taj je dulji od mog života kao odrasle osobe) obilježila su važna i velika prijateljstva. Dugotrajna. I svoje sinove – koji žive jedan sasvim drugačiji i zasigurno vrlo privilegiran život – učim da su to vrijednosti koje treba njegovati. Ja sam velikim dijelom sretna žena upravo zahvaljujući tome.

Jeste li zbog rana iz mladosti 2011. snimili dokumentarac ‘Une jeunesse Tunisienne’, o novoj generaciji mladih te zemlje? Što vas je na to ponukalo?

– Ne, moja je mladost bila takva kakva je bila jer su je uvjetovale manje globalne okolnosti od onih na koje reagiraju mladi Tunižani u mom filmu. Bila sam zadivljena njihovim stavom, reakcijom na probleme u svijetu. Željela sam ispraviti krivu percepciju o svim mladim muslimanima koje se zbog nekih drugih, loših, doživljava i tretira nepravedno. Ovo je bio zapis o mladoj generaciji punoj stava i odlučnosti, s razvijenom sviješću o nepravdi, ali u potpunosti lišenoj nasilja i agresivnosti. To me dirnulo.

 

Farida Khelfa

 

Dopustite mi da vas na kraju upitam kako se doživljavate danas: imate alžirske korijene, francuska ste državljanka, utjelovljujete pariški stil… Tko je Farida Khelfa?

– Pitanje je na mjestu, a odgovorit ću najiskrenije moguće: ponosna sam na svoje alžirske korijene koje ne zaboravljam niti ih se sramim, štoviše. Parižankom sam postala srcem i dušom odavno, a prije svega i oduvijek sam Francuskinja. I rođenjem, i životom. A onda i stanovnik svijeta. Baš kao što je to bila i Elsa Schiaparelli.

Tekst: Ivan Lozić za Elle prosinac 2014.
Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Žene s iglom, koncem i vizijom

Zašto brojke na modnom vrhu nisu na strani žena?

Wallis Simpson

Modna ikona 20. stoljeća - Wallis Simpson

Svijet je zaludila strogom elegancijom i pritajenim glamurom, a preferirala je dizajnerske komade s potpisom Givenchya, Schiaparelli, Diora i Mainbochera...

Valentino: za carskim stolom

Kad Valentino poziva na večeru...

Raskošna monografija 'Valentino: za carskim stolom' uz slike bogatih trpeza donosi i ilustrirane recepte za neka od omiljenih jela ovog velikog dizajnera

Farida Khelfa

Ekskluzivni intervju s ikonom stila Faridom Khelfom

Novi broj magazina Elle za prosinac 2014. donosi intervju i priču novinara Ivana Lozića s kultnom damom svjetske modne industrije

Daphne Guinness

Zašto obožavamo cipele?

"One su bile, jesu i bit će kolektivna opsesija - nijedan drugi modni dodatak nikad im se nije ni izdaleka približio...", piše suradnik magazina Elle Ivan Lozić...

Nove zvijezde u osvajanju muške mode

Nove zvijezde u osvajanju muške mode

Fascinantna trojica iz Lanvina, Diora i Louisa Vuittona redizajnirali su stil muškaraca današnjice kao još nitko dosad!

▲ Povratak na vrh