Iz koje je serije vaša šefica?

Sefice
25.12.2013.

O vašoj šefici najviše ovisi je li posao koji radite 'hitna služba', 'uvod u anatomiju' ili 'seks i grad'

Svatko od nas nosi svoj križ, najčešće i nekoliko njih, a otkako ste se zaposlili, jedan od tih križeva zove se ‘moj šef’. Ili, u ovom slučaju, ‘šefica’. Vjerojatno ste gledali ‘Vrag nosi Pradu’, pa držimo palčeve da vam šefica nije poput Mirande Priestly, iako su neka istržaivanja pokazala da 70% žena oko 30. godine drži svoju nadređenu ‘šeficom iz pakla’.

No nisu sve žene na šefovskim položajima baš totalne… ehm… zmije. Evo nekih koje ste mogli susresti na televiziji, pa biste tu mogli prepoznati i svoju menadžericu, pronaći način kako da se s njom bezbolno suočite ili joj se barem (iza leđa) dobro nasmijete.

Samantha Jones (‘Seks i grad’)

Kim Cattrall Samantha Jones

Kim Cattrall kao Samantha Jones

Samo(za)dovoljna šefica

Nije ona tako loša, samo što od nje nećete mnogo ni naučiti. Ona može apsolutno sve sama, stigla je tu gdje  jest radeći luđački, zna sve trikove posla.

Vi ste kod nje zaposleni samo zato što je zaključila da je vrijeme da malo i uživa pa joj se ne da raditi sitne poslove poput telefoniranja, kopiranja, skupljanja odjeće iz praonice… Zato ste tu pa ako nemate većih ambicija, a vrijedni ste, tu i ostanite – ona će to znati lijepo nagraditi.

Jasno, seksualna predatorica ne smijete biti jer ćete u njezinu uredu u tom slučaju provesti manje vremena nego što vam je potrebno da zapamtite boju zidova. A ne bi bilo dobro ni da je upoznate sa svojim dragim: što se njoj svidi, to i uzima. Jer može.

Mackenzie Allen (‘Američka predsjednica’)

Uvijek zabrinuta šefica

Geena Davis Mackenzie Allen

Geena Davis kao Mackenzie Allen

Što viši položaj u firmi, to veća odgovornost, a vaša se šefica ne boji teških zadataka ni preuzimanja odgovornosti za teške, često i rizične odluke. Povremeno su rizici takvi da ćete se ozbiljno zapitati hoćete li sutra imati posao na kojem ćete se morati pojaviti, ali dobro, barem učite nešto novo, sudjelujete u nečem uzbudljivom…

Samo da nije te njezine stalno zabrinute face! Ako već ne provodi najveći dio vremena brinući o poslu, onda svakako te brige mijenja zabrinutošću za djecu, mačku, GMO, glad u Darfuru…

Sad, možda vi imate čvrstu kožu koju ta količina tuge na licu neće lako dirnuti, možda imate novca za psihoterapeuta, jer u posljednje vrijeme stalno ste depresivni, a možda znate za tvrtku gdje se zaposleni malo više smiju i ponekad ležerno ćakulaju uz kavu.

Lucy Spiller (‘Urednica tabloida’)

Courtney Cox Lucy Spiller

Courtney Cox kao Lucy Spiller

‘Gazim preko leševa’ šefica

O tom ste poslu sanjali otkako znate za sebe, završili sve potrebne škole, poslali tone molbi, kopali rukama i nogama – i sad ste tu. Na poslu o kojem ste sanjali otkako… Ali tu je i ona, aždaja koja pred sobom vidi samo ciljeve koji će joj donijeti veći profit, bolju poziciju, slavu ili što već traži.

Vi ne postojite kao osoba, vi ste samo sredstvo kojim ona to ostvaruje, pa svoj privatni život možete lijepo prekrižiti. Večera s dečkom? Zaboravite. Vikend s djecom? Ha-ha. Medeni mjesec? ‘Ste normalni?! (O, da, znamo i za takve slučajeve.)

Najbolje bi bilo da počnete brzo slati nove molbe, ili da vrišteći izletite iz takvog ureda. Ako ništa od toga ne možete ostvariti, onda barem doma na njezinoj slici vježbajte pikado.

Lisa Cuddy (‘Dr. House’)

Nesigurna šefica

Lisa Edelstein dr. Lisa Cuddy

Lisa Edelstein kao dr. Lisa Cuddy

Nije da ona nije simpatična i draga, a pošteno govoreći, i sposobna u onome što radi, samo, želite li doista raditi za nekoga tko uvijek iznova preispituje, a često i povlači već donesene odluke? Bolje vam je raditi za nekoga tko ima čvrste stavove.

Griješimo svi, pa je logično da griješe i naši šefovi, a najgore je imati nadređenu koja se pokoleba kad god netko (bilo iznad ili ispod nje) posumnja u njezinu odluku, koja se onda mijenja sto puta, pa na kraju više nitko ne zna što i kako napraviti.

Ako se već sami ne maknete od nje, a k tome imate šefovske ambicije, nju će vam biti najlakše izgurati – ona vam to čak neće ni zamjeriti.

Wilhelmina Slater (‘Ružna Betty’)

Vanessa Williams Wilhelmina Slater

Vanessa Williams kao Wilhelmina Slater

Pogana šefica

Mislit ćete da je veličanstvena, sofisticirana, čak i draga, jer će rado zastati i neobavezno s vama popričati. Rado će vam i pomoći kakvom sitnom uslugom ili informacijom, što ćete joj, jer je tako fina, spremno uzvratiti. A onda ćete osjetiti kako vam se u predjelu između lopatica okreće dugačka i široka dvostruka oštrica noža.

I dok s ‘gazim preko leševa’ šeficom odmah znate na čemu ste jer se ta ni u jednom trenutku ne pretvara da u njezinu životu vrijedite išta više od olovke, za ovu se ne možete pripremiti.

Ako ste na početku karijere, može vam pomoći jedino strahovita intuicija; ako je nemate – pod hitno razvijte pancirni oklop.

Kerry Weaver (‘Hitna služba’)

‘Reži troškove’ šefica

Laura Innes dr. Kerry Weaver

Laura Innes kao dr. Kerry Weaver

Ambiciozna je, voli se penjati hijerarhijskom ljestvicom, a nije joj bogme strano ni zanemarivanje pokojeg pravila da postigne ono što si je zacrtala.

U biti je žena OK, rado će vam pomoći kad vam zatreba, i leđa će za vas podmetnuti, čak će se dogoditi da na sebe preuzme vašu krivnju ako smatra da ste to zaslužili svojim radom.

To što na njoj osjećate gomilu emocionalnog tereta – što sad, tko ga nema!? I što onda ako vas koji put nariba zbog previše naručenih spajalica ili vam kaže da kavu u uredu više ne možete dobiti? Pauzu vam neće ukinuti pa fino protegnite noge do najbližeg kafića – daje vam solidnu plaću da si to možete i priuštiti.

Miranda Bailey (‘Uvod u anatomiju’)

Chandra Wilson Miranda Bailey

Chandra Wilson kao dr. Miranda Bailey

Savršena šefica

Potraga za ovakvom šeficom odvija se sa svijećom. Takva šefica užasno je stroga i natjerat će vas da radite do granica za koje niste ni znali da su tako daleko, ali ih neće prijeći. Iako će raditi još više od vas, vaš će rad i rezultate bez iznimke pošteno ocijeniti. Pokudit će vas kad i sami znate da ste zabrljali, kao što će priznati i vlastitu pogrešku, pa vam neće biti krivo.

Znat će vas i pohvaliti, što će vam, znajući kakva je, dvostruko vrijediti. Naći će načina da vas nauči svemu što i sama zna, a da se pritom ne osjećate kao da ste stalno na predavanju. Tražit će da privatnost ostavite kod kuće, ali će razumjeti vaše osobne probleme jer ih i sama ima.

Dakle, ona ne postoji… no to ne znači da o njoj ne smijete sanjariti i težiti da takvi i sami (kuc-kuc u drvo!) postanete.

Tekst: Rahela Bakalović
Foto: press

Pročitajte i...

Ublažite stres na poslu uz ova tri jednostavna trika

Jednostavni trikovi koji će vam pomoći da barem malo ublažite stres i umor

Koji su najstresniji poslovi danas?

Novo istraživanje otkriva

Četriri trika za razbuđivanje koje možete isprobati kad ste umorni na poslu

Donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći kad vas proljetni umor sasvim svlada

Sedam beauty proizvoda koje možete držati na poslu

Većinu svog dana provedemo na poslu zato je važno sa sobom uvijek imati i važne stvari

Pet savjeta uz koje ćete svojim kolegama postati suradnik iz snova

Većinu svog dana provodimo na poslu, zato je važno stvoriti dobre odnose s kolegama kako biste svi bili zadovoljni u radnom okruženju

▲ Povratak na vrh