Kako stati na kraj nasilju nad ženama?

14.11.2017.

U jeku brojnih ispovijesti zlostavljanih zvijezda u Hollywoodu, čini se da se o nasilju nad ženama govori više nego ikad. No, kako i nakon holivudskih afera održati razgovor o ovom problemu aktivnim?

U posljednjih mjesec dana za seksualno zlostavljanje u Hollywoodu optuženi su Harvey Weinstein, Louis C.K., Kevin Spacey, Ed Westwick i brojni drugi poznati i utjecajni muškarci. Nakon niza optužbi koje su stigle na račun Harveyja Weinsteina žene su pronašle hrabrost i iznijele jeziva iskustva koja su doživjele s raznim producentima, redateljima, glumcima i drugim holivudskim moćnicima.

Svoja su svjedočanstva podijelile velike zvijezde kao što su Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Mira Sorvino, Cara Delevingne, Ashley Judd, Lea Seydoux i brojne druge žene. Svojim su istupima ohrabrile žene diljem svijeta da prijave zlostavljanje koje su doživjele na poslu, kod kuće ili u bilo kojem drugom okruženju. No, što možemo učiniti da i nakon ovih afera ostanemo hrabre i nastavimo se boriti protiv nasilja and ženama?

O nasilju nad ženama treba javno govoriti

Rasprave o ovom problemu trebaju se nastaviti u javnom prostoru i nakon holivudskih afera. Manje grupe podrške ženama koje su pretrpile nasilje su vrlo važne, ali s problemima o kojima u njima raspravljamo važno je upoznati širu zajednicu. To može biti kroz nacionalne medije, vlastiti blog ili neki drugi kreativni oblik izražavanja ili pak na poslovnim konferencijama ili drugim velikim događanjima.

Primjerice, natjecateljice u izboru za Miss Perua su prije nekoliko dana taj izbor ljepote iskoristile kako bi pred publikom pročitale zabrinjavajuće činjenice o nasilju nad ženama u Peruu gdje je njegova stopa druga najviša u cijeloj Južnoj Americi. To je samo jedan od načina kako se može javno progovoriti i podići svijest o nasilju nad ženama.

Pomozite onima u nevolji

Podrška ženama koje su žrtve nasilja dolazi u raznim oblicima. Kad je stigla prva optužba na račun Harveya Weinsteina, mnogi su komentirali kako to nije ništa neobično te je nešto što se u Hollywoodu događa svakodnevno. Međutim, nitko od svjedoka tada nije progovorio o problemu kako bi pomogao žrtvama koje su nasilje šutke trpile sve do sada.

Ako ste svjedok nasilju nad ženama ili vam žena priđe s pričom o nasilju koje je pretrpjela, reagirajte! To ne znači da osobu trebate nagovarati na javno istupanje ili bilo koji drugi korak na koji nije spremna. No, ponudite im podršku i upoznajte ih s opcijama koje imaju u takvoj situaciji. Savjetujte ih da nazovu policiju ili se prijave u ustanovu gdje će pronaći adekvatnu pomoć kao što je Dom za djecu i odrasle žrtve obiteljskog nasilja Duga u Zagrebu. I pritom čuvajte njihovu privatnost i povjerenje.

Borite se za ravnopravnost

Činjenica da su žene i dalje manje plaćene za isti posao koji obavljaju kao i da su manje zastupljene u pojedinim industrijama, a upravo je holivudska jedna od njih, nam nimalo ne pomaže u borbi protiv nasilja nad ženama. Većina muškaraca koji su kroz ovaj mjesec optuženi za zlostavljanje žena u Hollywoodu su bogati bijelci na visokim pozicijama. Upravo je to razlog zašto su se mnoge žene bojale progovoriti protiv njih i potražiti stručnu pomoć.

Da bismo tome stali na kraj trebamo se boriti za jednakost plaća te jednaku zastupljenost svih spolova u različitim industrijama. U 2017. godini više ne postoje poslovi koje mogu obavljati isključivo muškarci ili žene. Svi imamo jednaka prava i svi bismo trebali biti jednako zastupljani u svim industrijama.

Pročitajte i...

laštik

Predivni ukrasi za kosu iz Labina koji imaju dirljivu priču i misiju

Laštik je modni dodatak koji nježno stilizira kosu, ali i pomaže žrtvama obiteljskog nasilja

Ana Pecotić, #SPASIME: 'Naša je misija da žrtve u Hrvatskoj ne moraju prolaziti kroz užas institucionalnog nasilja'

S Anom Pecotić, članicom inicijative #SPASIME porazgovarali smo o teškim, ali važnim temama obiteljskog nasilja i seksualnog zlostavljanja

Briljantna ideja poljske srednjoškolke: Otvorila lažni webshop za pomoć žrtvama obiteljskog nasilja

Mlada Poljakinja je za svoju inicijativu osvojila nagradu Europskog gospodarskog i socijalnog odbora za građansku solidarnost

FKA twigs: 'Ne pitajte žrtve nasilja zašto nisu otišle'

Pjevačica FKA twigs prvi put od podizanja tužbe protiv bivšeg dečka Shie LeBeoufa dala TV intervju u kojem je iskreno progovorila o nasilju i traumama

Mračna tajna tvornica trapera šokirala modni svijet

Radnice prisiljene na seksualne odnose s šefovima

"OBITELJ JE (NE)SIGURNO MJESTO" Ove godine u RH zabilježeno 9568 slučajeva nasilja

Povodom desete godišnjice djelovanja Doma Duga Zagreb održana je konferencija za medije naslova Obitelj je nesigurno mjesto

▲ Povratak na vrh