Klub nesavršenih majki

Klub nesavršenih majki
09.06.2012.

Prezaposlene mame konačno su progledale: nemoguće je ispuniti norme koje im društvo nameće! Kako se opustiti i popustiti?

Žene svih zemalja traže odlučan odgovor na optužbe da ne ispunjavaju ulogu koja ih je zapala nakon rođenja djeteta. Tko nam sudi? Koje su norme? I, prvo i osnovno, što znači biti dobra majka?

Zadržavajući svoju autonomiju, majka uči dijete da se razvije u zrelu, sretnu i slobodnu osobu

“Opustiti se i ne postavljati ljestvicu previsoko”, smatra Margarita Barañano Cid, profesorica sociologije i članica Instituta za feministička istraživanja pri madridskom fakultetu Complutense.

“Zadržavajući svoju autonomiju, majka uči dijete da se razvije u zrelu, sretnu i slobodnu osobu. Ona ne treba težiti nametanju modela kojem se dijete treba prilagoditi, već mu treba pomoći da izvuče maksimum iz vlastitih talenata, sposobnosti i osobnosti.”

Malo-pomalo, žene širom svijeta pokreću revoluciju. Slavna filozofkinja Elisabeth Badinter prije nekoliko je godina u knjizi ‘Konflikt: žena i majka’ (Le conflict: la femme et la mère) ustvrdila kako majčinstvo danas traži da se odreknemo nezavisnosti za koju smo se (iz)borile rukama i nogama.

Komičarka Florence Foresti već dvije godine puni dvorane po Europi urnebesnim šouom ‘Mother Fucker’ u kojem se satirički osvrće na situaciju suvremene roditeljice.

Psihoanalitičarka Corinne Maier u svom kontroverznom manifestu ‘No Kids: 40 Good Reasons Not to Have Children’ dovodi u pitanje zdravu pamet onih koji u 21. stoljeću donose na svijet djecu. Stephanie Calman u Engleskoj je utemeljila “pokret otpora” Bad Mothers Club (Badmothersanonymous.com). Slično se događa i u Italiji, Njemačkoj, Portugalu, Americi…

Za početak, opustite se

Što možemo naučiti iz popularnih serija? Je li Nancy iz ‘Trave’, udovica koja prodaje drogu kako bi osigurala bolju budućnost svojim sinovima, dobra ili loša majka?

Je li Nancy iz ‘Trave’, udovica koja prodaje drogu kako bi osigurala bolju budućnost svojim sinovima, dobra ili loša majka?

A Bree iz ‘Kućanica’, koja želi da sve oko nje bude “po jusu”, pa i njezina djeca? Je li možda bolja mama njezina znatno opuštenija susjeda Susan ili Lorelai iz ‘Gilmorica’?

Pouka iz serija: možete dilati drogu a da vaša djeca rastu neopterećeno i imaju normalne životne- ciljeve. A možete biti i kućanica potpuno posvećena svojim klincima a da vas oni ipak zamrze.

“Roditelji me non-stop kritiziraju”, tuži se V., 37-godišnja razvedena majka desetogodišnjakinje. “Nikako da shvate da sam još mlada i da, osim na kćer, moram misliti i na sebe. Prozivaju me kad odem s prijateljicama na piće, kad izađem s nekim ili dulje ostanem na poslu. Ja ne mislim da mojoj kćeri nedostaje ljubavi ni da joj posvećujem premalo pažnje. Mislim da je sretna. Ali zbog mojih roditelja, i ne samo zbog njih, osjećam se krivom.” Ta krivnja opterećuje ženu i stvara joj osjećaj obaveze da se dokaže kao savršena majka.

Superžene sa supermoćima

Kako izgleda život današnje superžene sa supermoćima? Vjerovali ili ne, nikad joj nije teško pokupiti dijete iz vrtića (barem se nikad ne tuži), nakon napornog radnog dana njezina obitelj uvijek može računati na večeru (barem kasnu), uspijeva održavati savršen odnos s mužem, bez suza, drama i bacanja noževa (ili ima čelične živce)…

Zrelost ne znači negiranje, nego prihvaćanje svojih ograničenja, bez kompleksa, jer nitko nije savršen, pa čak ni mi

Ponekad je svemoćnost povezana s nesigurnošću, upozoravaju psiholozi. Lako prelazimo iz jednog u drugi ekstrem, od “ja ništa ne mogu” do “ja mogu sve”, iz straha da će nas u suprotnom smatrati bezvrijednima.

To je slika koje se moramo osloboditi. Shvatiti da nijedna žena nema sve sposobnosti, nije za sve kompetentna. Zrelost ne znači negiranje, nego prihvaćanje svojih ograničenja, bez kompleksa, jer nitko nije savršen, pa čak ni mi.

Društveni pritisak odražava se i na natalitet. Majčinstvo je obrnuto proporcionalno intenzitetu propagande o idealnoj majci. Odnosno, nije svaka žena voljna ili sposobna postaviti si tako visoke standarde, pa neke odluče da radije uopće neće imati djece.

Čiji primjer slijediti?

“Najgore smo mi same jedne prema drugoj. Nitko nam ne može više naštetiti od prijateljice koja nas uvjerava da je način na koji mi odgajamo svoju djecu loš, ne bi li, valjda, istakla kako je njezin dobar. Prijateljice su nam najveći kritičari”, kaže R., 27-godišnja majka dvoje djece.

Žena danas radi pa je manje s djecom, ali postoje i pozitivne strane: veći stupanj obrazovanja, ekonomska sigurnost… Sve to majka prenosi na svoju djecu

“Mnogi mi govore da sam se požurila, da sam se udala premlada. No, s druge strane, mene je mama rodila sa 21, a najmlađa sam od troje djece.

Tko je u pravu? Nitko se ne rađa pametan, nikad ne znaš što će ispasti dobro, a što loše, ali ja nastojim svaki dan učiti iz svojih pogrešaka.”

Ženama je teško i zato što ne znaju čiji bi primjer slijedile. Njihove majke često nisu radile kako bi se 24 sata dnevno mogle posvetiti svojoj djeci, a otac je u to doba zarađivao dovoljno za pristojan život cijele obitelji.

Druge su majke imale posao s fiksnim radnim vremenom i oko 3, pola 4 već su bile doma. Današnje mame na to mogu zaboraviti. Zbog porasta troškova života i nezaposlenosti, manjih plaća, pa i većeg rizika od razvoda braka, sve se promijenilo.

Nabolje, argumentira sociologinja Barañano: “Uspoređujemo neusporedivo. Istina, žena danas radi pa je manje s djecom, ali postoje i pozitivne strane koje mnogi ne vide: veći stupanj obrazovanja, ekonomska sigurnost, emotivna neovisnost… Sve to današnja majka prenosi na svoju djecu.” Ako to ne znači biti dobra majka, što onda znači?

Stanite na loptu

Pomirite se (sa sobom)

Nitko nije savršen, pogotovo onaj tko misli da bi to trebao biti. Majčinstvo je ozbiljan posao, ali bolje je ponekad pogriješiti nego i sebe i dijete stalno opterećivati nemogućim.

Podijelite (s drugima)

Razgovarajte s prijateljicama, vjerojatno imate sličnija iskustva nego što mislite. Svatko ima dana kad bi najradije sve poslao kvr…

Dopustite si pogreške

Na njima se uči. Ponavljajte si: “Ovo nije ni prvi ni posljednji put da ću u nečem fulati.”

Naučite se smijati na svoj račun

Zašto da se sami kažnjavate kad ima dovoljno drugih koji će to rado učiniti umjesto vas!?

Tekst: Irena Jakelić
Foto: Getty Images

Pročitajte i...

Majka uspjeha Znanje

Mama-tigrica

Kontroverzna knjiga Amy Chue 'Majka uspjeha' otvara mnoga pitanja

I psi zaslužuju luksuz!

U Zagrebu je otvoren Paspalace, najmoderniji boutique hotel za pse u regiji.

Celebi na prosvjedima „Black Lives Matter“

Manekenke Kaia Gerber i Cara Delevingne pridružile su se prosvjednicima ispred Gradske vijećnice u Los Angelesu, a Paris Jackson na njega je došla s parolom „Mir, ljubav, pravda“. Mlada generacija pokazala je da je itekako društveno osviještena, bez obzira na to što je, barem u slučaju ovih djevojaka, rođena sa zlatnom žlicom u ustima

Prvi event u Zagrebu u uvjetima 'novog normalnog' Back to new normal by Adria Media Zagreb!

Prvi event u Zagrebu, u uvjetima 'novog normalnog' održan je jučer u predivnom ambijentu Velveta Caféa! Medijska kuća Adria Media Zagreb, organizator ovog druženja, tako je još jednom opravdala epitet 'prvog na tržištu' kada su u pitanju eventi i organizacija lifestyle događanja, dakako uz odgovorno ponašanje i poštujući sigurnosne mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Kako je modni svijet odgovorio na ubojstvo Georgea Floyda?

Dok su crni kvadrati koji su preplavili naše Instagram feedove svakako lijepa inicijativa, svima je jasno da jednostavno nisu dovoljni

Meghan Markle o svojoj borbi s rasizmom

Kako je bivša Vojvotkinja govorila o rasizmu 2012. godine, a kako prije nekoliko dana?

▲ Povratak na vrh