Pet prijatelj(ic)a koje svatko treba imati

5 frendica
21.12.2013.

Neke znate još iz vrtića, neke ste upoznali 'putem', ali jedni bez drugih više ne možete. Tko su vaši prijatelji?

Upravo ste dobili ponudu za novi posao. U nedoumici ste jer je plaća bolja, ali pozicija je mnogo nestabilnija. Koga ćete nazvati: a) svoju mamu, koja će po tko zna koji put ponoviti, „ne idi nikud, šta ti tu fali’, b) Ghostbusters, ili c) svoju prijateljicu, koja već mjesecima strpljivo prati zamorne nastavke o napetim odnosima u vašem uredu?

Tko god je rekao da su prijatelji božja isprika za obitelj, bio je u pravu. Bez njih bi nam život bio nepodnošljiv. Posljednjih dvadesetak godina dogodio se evolucijski skok u društvenim odnosima, ono što je nekada bilo rezervirano samo za obitelj, sada podrazumijeva (samo) prijatelje.

Za svaku situaciju, raspoloženje i potrebu razvili smo poseban odnos. Prema najizraženijim osobinama, svoje prijateljice i prijatelje mogli bismo ugrubo podijeliti u pet kategorija.

Srodna duša

5 frendova

Tko je ona? Čini nam se da smo oduvijek prijateljice, iako izvana djelujemo kao disfunkcionalni dvojac Abba. Ako je ona u ‘dark fazi’, mi smo obojane u plavo, kad je ona u vezi, mi najčešće soliramo, kada ona smršavi, ne znamo zašto, ali mi se mistično udebljamo. Tko zna, možda bi se zaista poremetila kozmička ravnoteža kada bi nam se istodobno počele događati dobre ili loše stvari.

Čitav život ulijećemo jedna drugoj: ona je naša protuteža, a mi njen ‘korektiv’. U sladunjavoj varijanti, ona je naš ‘yin’ a mi njen ‘yang’.

Zašto je nezamjenjiva? Ne trošimo na telefoniju jer se koristimo telepatijom. Tko bi nas drugi razumio bez ijedne izgovorene riječi kada smo u lošem razdoblju, tko bi nam bez ikakvih posljedica smio reći „fakat si sama kriva za ovo što ti se događa“. U trenucima nesigurnosti, podsjetit će nas koliko vrijedimo, nabrojat će nam sve situacije u kojima smo dokazale što znamo i možemo. Samo njoj uspijeva izjaviti: „OK, možda i jesam mršavija nego ti, ali ti si tako seksi!“ – pa da joj povjerujemo.

Kad se svađamo? Zapravo, to činimo vrlo rijetko. Ako se i posvađamo, to je zato što nas ne sluša! Ako itko zna što je dobro za nju, onda smo to valjda mi… Već u sljedećem trenutku, u svojim riječima začujemo ‘obiteljski’ ton pa zanijemimo i zamijenimo ga prijateljskim.

Duhovita prijateljica

5 frendica

Tko je ona? Obožava majice s ‘porukom’, ali nije angažiran tip. Natpisima ‘Neokrunjena Miss svijeta’ i ‘Oči su mi gore’ privlači više pažnje nego buzovno izvješće za povlaštene dionice. Ne, nije vulgarna, samo je djetinje zaigrana.

U svom repertoaru uvijek ima pet-šest razrađenih humoreski kojima uvijek uspijeva nasmijati, neovisno o tome jesmo li u potpuno nepoznatom društvu ili na obaveznoj nedjeljnoj kavi udvoje.

Zašto je nezamjenjiva? Jer se ne može uozbiljiti ni u najkritičnijim situacijama. A ne bi ni trebala! Zbog svoje godinama izgrađivane reputacije zabavljačice i vrckave djevojke valjda je jedina koja može svakome reći što ga ide a da joj to nitko ne zamjeri.

Lakše nam je kada vidimo da ipak postoji netko tko sa smiješkom ulazi u crveno na kartici jer je „puno važnije dobro se zabaviti, već kad smo konačno izašle van, nego štedjeti“. Uvjerena je da će trošeći novac privući novi, da će smijanjem bolje izdefinirati svoje trbušne mišiće nego vježbanjem.

Kad se svađamo? Jer se ne može uozbiljiti ni u najkritičnijim situacijama. A trebala bi! Kada nas je usred noći zaustavio neumoljivo mrki policajac, stvarno ga nije trebala pitati: „Je li vam dosta 500 kuna mita za brzu vožnju kroz crveno?“

Osobna savjetnica

5 frendova

Tko je ona? Potpuno ‘neglamurozna’ cura koju smo usput upoznale u srednjoj, tijekom faksa ili na jednom od poslova. Ne bismo joj zapamtili ni ime da se u kritičnim i vrlo konkretnim situacijama nije pokazala boljom savjetnicom od ijednog finacijskog stručnjaka i agenta za nekretnine.

Ona ima ono što nazivaju poslovnom inteligencijom, ali bolno joj nedostaju socijalna i emocionalna. No to više smeta nama nego njoj.

Zašto je nezamjenjiva? Osvojila nas je svojom nenametljivošću i nepogrešivim instinktom za pravilnu procjenu u financijskim zavrzlamama. Samo s njom u društvu osjećamo se sigurno kad dižemo kredit kako bismo prelomili dva prethodna. Koliko god to zvučalo zločesto, imponira nam da smo barem nekome izvor modnih i društvenih informacija. Znamo da je impresionirana našim krpicama, iako svaki put uzvine obrvama kada čuje cijenu.

Kad se svađamo? Nikada. Čak i kada ne poslušamo njen savjet, ona se neće naljutiti jer je valjda jedina koja nema potrebu za nametanjem svoga mišljenja. Bit će da je to zato što je toliko sigurna u sebe. Trebali bismo je pitati.

Gay prijatelj

5 frendova

Tko je on? On nam je poput prijateljice, samo bolji. Muškarac je, ali bez ‘skrivenih motiva’. U njegovom se društvu osjećamo tako opušteno da svaki put požalimo zašto nam to ne uspijeva i s ostalim muškarcima.

Nadaleko je poznat i omiljen među konobarima, taksistima i ostalim uslužnim djelatnicima zbog svoje galantnosti s novcem. Ne štedi na sebi, još manje na onima koje voli. Emocionalno je zahtjevan, ali i zahvalan. Ako mu se zamjerite, bolje vam je da ga izbjegavate.

Zašto je nezamjenjiv? Tko bi nam nakon prekida mogao dati bolju ponudu: „Ne očajavaj, uvijek se možemo vjenčati. Bar bi naše majke bile stretne.“ Uostalom, bolje se snalazi u našem ormaru od nas. Kada se nađemo u ‘shopping nedoumici’, dovoljno je da mu MMS-amo ono što nam se sviđa i pričekamo presudu. „Zašto da ti lažem, ta ti suknja ne ide uz cipele koje si kupila prošli tjedan.“

Kad se svađamo? Iz čiste nesigurnosti. Kad otkrijemo da nam se sviđa isti tip, pa makar i ne bio homo orijentacije, uvjerene smo da će ga prije pokupiti nego mi. Kakve smo sreće, ništa nas više ne bi začudilo. Emocionalno je zahtjevan i eksplozivan. Lako mu se ‘zamjeriti’, još se lakše s njim pomiriti.

I na kraju, najbolji frend

5 frendova

Tko je on? Prvi put kada smo se upoznali, nešto je kliknulo među nama, ali ubrzo smo iz tako-tako dobre veze prešli u tako dobro prijateljstvo. Kada ne možemo doći do svoje najbolje prijateljice, on je sljedeći na mobitelu kojeg imamo na brzom biranju.

Poput duhovite prijateljice, i on je fan majica s natpisom: ‘Nisam ginekolog, ali mogu pogledati’ i ‘Radim na crno, trošim na bijelo’. Ali nikada ne prelazi finu granicu između duhovitog i vulgarnog.

Zašto je nezamjenjiv? Koga bismo drugog mogle nazvati u 3 ujutro kad ostanemo bez benzina nasred ceste. Tko bi se drugi odmah pojavio i popravio kvar na bojleru, vodoinstalater sigurno ne, zato ga više i ne zovemo. On je jedini koji bi trpio našeg šestomjesečnog labradora u svom supernovom autu na 10-satnom putovanju na more i koji bi bez riječi prigovora stao svaka dva sata da se ovaj prošeće, isprazni, odmori. Ne samo nama, nezamjenjiv je i našim prijateljicama, svaki put ih šarmira kao da ih prvi put vidi.

Kad se svađamo? Zadnji put kad je dopustio jednoj sjajnoj djevojci da mu ode iz zagrljaja, a bili su tako dobar par. Svaki put kad se žrtvuje za svoje roditelje i sestru zanemarujući pritom sebe i svoje potrebe. I samo jednom gadno, dok smo bili u ‘vezi’.

Tekst: Mihaela Batinić
Ilustracije: Branka Nikolić – Nara

Pročitajte i...

Zašto među prijateljicama definitivno trebate i jednu Bikicu

Možda su tvrdoglave i kad planu sklanjajte im se s puta, ali za svoje bi bližnje napravile sve. Iznimno su odane, srčane, tolerantne, iskrene,  snažne i duhovite, a na listi cool Bikica su i neke sjajne žene poput Audrey Hepburn, Penelope Cruz, Shirley MacLaine, Cher…

Ženska prijateljstva s malih ekrana

Donosimo vam listu najsnažnijih i najinspirativnijih ženskih prijateljstava iz naših omiljenih serija

Više od prijatelja?

Što pretpostavlja termin "više od prijatelja"?

Postoji li uopće neobavezni seks i može li ijedno pravo prijateljstvo preživjeti nešto tako 'usputno'?

Svima sve ide od ruke, a vama ništa!

Sve im ide od ruke, a vama?

Dok se vaši prijatelji hvale svojom obitelji, karijerom, djecom, vi posramljeno šutite. Bez brige, niste ništa gori od ostalih, samo ne znate lagati

Kako prekinuti s prijateljem

Kako prekinuti s prijateljem?

Zašto frendovima opraštamo ono što partneru ne bismo tolerirali ni trena? Je li zaista lakše raskinuti vezu negu prijateljstvo?

Prijatelji

Kako podijeliti prijatelje nakon prekida?

Kad smo u vezi, dijelimo sve, pa i frendove. Što se zbiva sa svim tim ‘zajedničkim’ ljudima nakon prekida?

▲ Povratak na vrh