Shit Model Management u borbi protiv rasizma u modnom svijetu

17.06.2020.

Anonimni instagram account koji progovara o problematičnim stranama modelinga baca reflektor na rasizam u modnom univerzumu i novom inicijativom prikuplja sredstva za Black Lives Matter pokret

Već četiri godine Instagram pod nazivom Shit Model Management britkim humorom razotkriva antiglamuroznu stranu modelinga – od premalenih cipela do neprimjerenih komentara, minijaturnih honorara do suludih radnih uvjeta… No u skladu s trenutkom u povijesti, nedavno se profil okrenuo mračnijim stranama ovog dijela modnog svijeta, posvećujući se sveprisutnom rasizmu o kojem su dosad mnogi modeli svjedočili tijekom godina, no sistemska je i sistematsa promjena izostala.

Modeli dijele svoja iskustva rasizma i diskriminacije te se ona objavljuju na storyjima stranice, uključujući mikroagresije, nedostatak znanja i iskustva angažiranih frizera i vizažista za rad s kožom i kosom koja nije bjelačka. Osim toga, profil se angažirao da sakupi donacije za Black Lives Matter pokret…

Za Dazed & Confused, anonimna je modelka dala intervju u kojem opisuje pozadinu projekta u svjetlu najnovijeg pothvata: “Bila sam mlada, živjela sam u stanu za modele sa šest djevojaka iz cijelog svijeta, pod stresom zbog kastinga i užasno u strahu od svojih agenata. Htjela sam stvoriti prostor u kojem si mogu dati oduška i otpustiti frustracije u vezi modelinga, ali anonimno kako to ne bi utjecalo na moj posao. Osjećala sam da je najbolje to napraviti kroz humor i onda se raslo odatle.”

Rad modela u modnoj se industriji i izvan nje shvaća olako i često potcjenjuje, modeli se nalaze na udaru kritike sa svih strana, njihov se posao u percpciji javnosti poistovjećuje sa statusom koji imaju izrazito malobrojni top modeli koji se probiju u industriji koja u procesu pregazi mase mladih ljudi diljem svijeta. Iako su sada modeli spremniji progovarati o problemima u industriji, još uvijek postoji mnogo toga što bi trebalo promijeniti. “Nadam se da će sada u budućnosti biti teže maltretirati modele bez posljedica. Modeli imaju više samopouzdanja da progovore i pružila sam im platformu na kojoj mogu iskoristiti svoje glasove, a da im identitet ostane zaštićen. Ja sam samo katalizator promjene i glas modelima.”

Piše: Ana Fazekaš

Fotografije: Instagram

Pročitajte i...

Dokumentaristički watchlist za turbulentno doba

Filmovi o bijesu i nadi za bolje razumijevanje svijeta i svih načina na koje ga trebamo promijeniti

O modi, influenceanju i životu u New Yorku s Jelenom Cikojom

Kako izgleda njujorška svakodnevica influencerice s preko 380 000 followera

Kako je Instagram izmislio mjesto koje ne postoji?

Turistička destinacija koja postoji samo na Instagramu

Sjećate li se ovih kultnih dizajnerskih outfita omiljene dadilje?

“She had style, she had flair, but what did she wear?“

▲ Povratak na vrh