Siječanjska dijeta za spas planeta

14.01.2021.

Jeste li čuli za veganuary?

Početak nove godine obično je vrijeme kada donosimo odluke kojima bismo željeli usvojiti zdravije navike i promijeniti stil života. Neki u tome ustraju, neki odustanu nakon par tjedana ili mjeseci, no promjene su bolje i trajnije ako ih usvajamo postepeno.

Tako je britanska inicijativa Veganuary osmislila način kojim bi ljude motivirala na promjene prehrambenih navika. S ciljem osvještavanja štetnih utjecaja mesne industrije na okoliš i klimatske promjene, ali i na zdravlje, članovi neprofitne organizacije Veganuary od 2014. pokrenuli su akciju kojom ljude potiču da u siječnju konzumiraju isključivo vegansku hranu – u nadi da će neki od njih trajno prijeći na veganstvo ili barem smanjiti udio mesa u svojoj svakodnevnoj prehrani. Prošle godine se toj inicijativi priključilo čak 400.000 ljudi diljem svijeta, a akciju su podržali i Joaquin Phoenix te Paul McCartney.

Prelazak na sasvim novi način prehrane nije lak, ali na vegansku prehranu ne treba gledati kao na odricanje već kao na proširivanje vidika. Ako želite isprobati nove recepte, novi stil života i testirati rezultate kakve bi ta promjena imala na vaš organizam, sad je idealno vrijeme. A ukoliko trebate inspiraciju za veganske delicije, otkrijte fantastične recepte u siječanjskom izdanju časopisa Elle.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Je li veganska prehrana tajna izgleda Beyoncé i brojnih drugih celebova?

Queen B, Kim Kardashian i Michelle Pfeiffer samo su neke od zvijezda koje se zaklinju u benefite veganskog režima

Četiri stvari koje niste znali o Tomu Fordu

Američki dizajner, režiser i scenarist, aktivist LGBTQ zajednice... Kako god ga nazvali, Tom Ford je sve, samo ne običan

Pet trendova u prehrani koje će svi prakticirati ove godine

Zdrava prehrana jednako je važna kao i vježbanje i dovoljno sna, a svake godine nameću nam se razni novi trendovi i nove zdrave namirnice

Kako nadomjestiti proteine ako prakticirate vegansku prehranu?

Ako prakticirate vegansku prehranu nužno je paziti da nadomjestite proteine koje više ne dobivate iz mesa

▲ Povratak na vrh