Škotska prva zemlja u kojoj će menstrualne higijenske potrepštine biti besplatne

25.11.2020.

Kako žene u politici mijenjaju svijet

Laburistica Monica Lennon od 2016. se zalaže za uvođenje zakona koji bi omogućio besplatne higijenske menstrualne proizvode svima koji ih trebaju, a jučer je jednoglasno potvrđen u škotskom parlamentu. Time je Škotska postala prva zemlja u svijetu koja će svojim stanovnicama osigurati lako dostupne, besplatne higijenske potrepštine.

Kako će se to izvesti, na lokalnim je zajednicama i mjesnim vijećima koja moraju, u roku od dvije godine, implementirati taj zakon i realizirati ga u praksi, prenosi BBC. Motivacija koja stoji iza ovog zakona je činjenica da si mnoge žene zbog financijske situacije ne mogu priuštiti osnovne životne potrebe kao što su higijenske potrepštine za menstruaciju.

Da ne ulazimo u problematiku tzv. “pink tax” tj. “ružičastog poreza” više cijene proizvoda namijenjenih ženama, u odnosu na isti tip proizvoda namijenjenih muškarcima – zbog kojih žene kroz svoj životni vijek plaćaju više za šampone, gelove za tuširanje, britvice i slično, napomenut ćemo samo da se u našoj zemlji na prijeko potrebne proizvode poput tampona i uložaka koje žene koriste svaki mjesec, od puberteta pa sve do menopauze, još uvijek primjenjuje puna stopa PDV-a.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, na iste se proizvode primjenjuje porezna stopa od 5%, a u posljednjih pet godina, novac skupljen obračunavanjem PDV-a na tzv. “ženske” higijenske potrepštine koristi se za fond koji podržava ženske dobrotvorne organizacije. Mnoge su druge zemlje snizile svoju stopu poreza na menstrualne higijenske potrepštine uključujući Australiju, Indiju, Libanon, Ugandu, Keniju, Kolumbiju, Kanadu i neke od američkih država.

Izglasavanje ovog zakona mali je korak za razumijevanje ženskih potreba i diskriminacija s kojima se svakodnevno susreću, ali daje nadu u bolju budućnost u kojoj će mnoge druge države slijediti taj primjer.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Kako prilagoditi trening menstrualnom ciklusu?

Sportske aktivnosti možete vrlo lako prilagoditi hormonalnim promjenama

Tko su aktivistkinje koje su hodale crvenim tepihom tijekom dodjele Zlatnih globusa?

U jeku kampanje #TimesUp kojom se holivudske glumice protive seksualnom uznemiravanju na poslu, mnoge od njih su na sinoćnju dodjelu nagrade Zlatni globus stigle u pratnji aktivistkinja

Mali vodič kroz intimnu higijenu

Mnogi problemi koje žene imaju mogu se spriječiti s nekoliko jednostavnih pravila intimne higijene

Rihanna

Rihanna je stylish prosvjednica

Pjevačica je Ženski marš na Washington podržala u svom stilu

▲ Povratak na vrh