“Ekstravagantna ljubav” – festival koji otkriva ekstravagantno u svima nama

10.09.2019.

Intervju s kustosicama Klarom Petrović i Lujom Šimunović

Peti po redu festival “Ekstravagantna tijela” 18. rujna otvara svoja vrata zagrebačkoj publici, a ovoga puta svoj fokus smješta na iznimno zanimljivu temu “Ekstravagantne ljubavi”, “istražujući ljubav izvan uobičajenog i prikazujući ekstravagantne dimenzije ljubavi”.

 

Izložba Charlotte Fuentes, Ljubav je negdje drugdje

Festival  će  se održati  u HALI  V  Tehničkog muzeja  Nikola  Tesla od 18. rujna  do  10. listopada, a okupit će preko 30 međunarodno priznatih umjetnika, istraživača i znanstvenika iz Hrvatske, regije i svijeta, predstavljajući 23 umjetnička rada te devet ekstravagantnih performansa. Kustoski  tim  ovog posebnog umjetničkog festivala čine  svjetski  renomirani  umjetnik  i  kustos  Stahl  Stenslie te KONTEJNER-ove  kustosice Klara Petrović i Luja Šimunović. Kako bismo doznali čim više informacija o festivalu koji će uskoro, na gotovo mjesec dana, zaokupiti pažnju zagrebačke publike, razgovarali smo s Klarom i Lujom i otkrili što nam se sve sprema u HALI V, čija ćemo umjetnička djela i performanse imati prilike vidjeti, koja će važna pitanja otvoriti, a i zašto bismo “Ekstravagantnu ljubav” baš svi trebali pogledati.

Bliži nam se peti po redu festival Ekstravagantna tijela koji ovoga puta u fokus stavlja “ekstravagantnu ljubav”. Kakva je to ljubav? Zašto “ekstravagantna”? Nije li svaka ljubav jednostavno ljubav?

Kao što je svako tijelo jednostavno tijelo, svaki um je jednostavno um – tako je i ljubav. Međutim, kada malo odškrinemo naše shvaćanje tih sveprisutnih kategorija dolazimo do shvaćanja da kulturološki, politički i društveno niti jedna od tih pojava nije jednostavna. Ono što je ekstravagantno u ljubavi predstavlja svaki odmak od uvriježenih očekivanja i razmišljanja o tome što smatramo prihvatljivim ili neprihvatljivim oblikom voljenja.

 

Klara

To je bilo polazište festivala Ekstravagantna tijela kada su ga 2007. godine pokrenule kustosice Olga Majcen Linn i Sunčica Ostoić. To su teme koje su skrivene i marginalizirane, ali itekako prisutne u svim sferama naših svakodnevnih života. Gdje u drugom kontekstu bi se fizički izgled, ponašanje, stil života mogao smatrati neispravnim ili neprihvatljivim ovdje se pretvara u “ekstravagantno”: bez negativnog predznaka, ono koje osvjetljuje granice prihvatljivog, koje izaziva promatrača da se suoči sa svojim stavovima i predrasudama. Festival stoga osvjetljuje važne probleme relevantnima svima, a to čini kroz izložbe, performanse, simpozije, radionice i filmske programe koji umjetnicima, teoretičarima, znanstvenici i široj publici daju platformu za otvoreni dijalog.

Luja

Pomiče li “Ekstravagantna ljubav” granice društveno prihvatljivog poimanja ljubavi?

Kada razmišljamo o ljubavi, kada definiramo očekivanja, potrebe, žudnje koje se odvijaju u romantičnom ili prijateljskom odnosu između dvoje (ili više) ljudi – vrlo lako dolazimo do granice onoga što društvo smatra prihvatljivim. Cilj festivala Ekstravagantna tijela nije davati konačne odgovore: nas zanima ono što umjetnici, istraživači i publika imaju za reći govoreći o jednoj svakodnevnoj i naizgled jednostavnoj temi koju svi mogu razumjeti, koja je neupitno inherentni dio naših života, a koja sa sobom nosi toliki broj značenja. Izborom umjetnika koji su temi pristupili bilo iz osobnog iskustva, političke, kulturne, a konačno i znanstvene perspektive – željeli smo posjetiteljima dati pogled koji prepoznaje širinu raspona mogućih pristupa i tumačenja pojma ljubavi. Ne pomiče nužno granice, ali predstavlja svima blisku temu iz rijetko viđenih perspektiva s ciljem postavljanja relevantnih pitanja za budućnost ljubavi, ali i revizijom tradicijskih obrazaca vezanih uz načine voljenja.

Izložba će predstaviti 23 umjetnička rada, a hrvatska će publika imati priliku upoznati i renomirane svjetske umjetnike čije radove inače nema priliku vidjeti. Koga biste izdvojile?

Teško je izdvojiti umjetnike s popisa koji smo same stvarale, uz ko-kustosa Stahla Stenslija. Svaki rad ima svoje mjesto unutar koncepta festivalske teme, a posebno smo ponosne na radove umjetnika koje ove godine kroz europske projekte EMAP/EMARE i Re-Imagine Europe producira Kontejner, među kojima su i radovi Margherite Pevere i kolektiva Ljubavnice. Ostvarili smo i značajne suradnje kroz koje smo ko-producirali radove s modnim brendom E.A. 1/1 S.V. i Muzejem prekinutih veza dok smo velik broj radova ko-producirali sa samim umjetnicima.

Izložba Marta de Menezes, Anti-Marta

Publika će imati priliku vidjeti radove međunarodno priznatih umjetnika u polju bio-arta koje svoje umjetničke koncepte prikazuju na staničnoj razini – od Saše Spačal čija instalacija Inspiracija proizvodi serotonin, preko Marte De Menezes koja inducira nastanak doživotna anti-tijela sa staničnom memorijom svog muža u radu Anti-Marta, pa sve do Anne Dumitriu koja natapljanjem objekata (mrtvim) stanicama tuberkuloze revidira percepciju takozvane romantične bolesti kroz povijest u svom radu Serijal o romantičnoj bolesti. Osim međunarodnih, na izložbi sudjeluju i renomirani hrvatski umjetnici poput Ane Sladetić čiji intiman rad o dojenju, Mlijeko,  zove na promišljanje odnosa prema novopečenim majkama u društvu, te Vitra Drinkovića čiji nam rad, HEART TUBE, daje priliku za meditativnim povezivanjem i osvještavanjem životnosti kroz osluškivanje vlastitih otkucaja srca u ritmu s ostalim posjetiteljima. S druge strane, radovi poput Knjige ljubavnih ugriza Zane Cerpine i “Nedostaje mi spavati cijelu noć s tobom u ustima” Andyja Wallwhorea i Gine Rottweiler propituju ljubav iz tjelesne pozicije – na koji način arhivirati žudnju i gdje povlačimo granicu prihvatljivog? Boris Debackere i Jerry Galle zajednički stvaraju trbuhozborčevu lutku VENTRILIO koja umjetnom inteligencijom pokušava naučiti ljudski jezik ljubavi pretražujući internet, a Dani Ploeger jedan svakodnevni objekt pretvara u FETIŠ.

Po čemu se “Ekstravagantna ljubav” izdvaja od ostalog umjetničkog sadržaja koji možemo konzumirati u našem gradu?

Posjetitelji će se moći upoznati s umjetničkim praksama koje nisu u prilici često vidjeti na zagrebačkoj sceni – od umjetničkih radova koji kao polazište i medij koriste biologiju i kemiju, do radova koji sami dobivaju svojevrsni život implementacijom umjetne inteligencije. Zagreb je uistinu bogat kulturno-umjetničkim programom, ali on je još uvijek, u većini slučajeva, okrenut ka prezentaciji tradicionalnih medija. Kontejner, osim što predstavlja suvremenu interdisciplinarnu međunarodnu umjetničku praksu, želi je približiti i objasniti publici pa će tako osim izložbe, posjetitelji moći prisustvovati bogatom diskurzivnom programu na kojem će imati priliku o većini radova poslušati od samih umjetnika.

Razgovori s umjetnicima odvijaju se cijeli dan u prostoru HALA V, u petak 20. rujna: od 10 do 20 sati predavanja i diskusije vodit će inozemni i domaći umjetnici Margherita Pevere, Zane Cerpina, Charlotte Fuentes, Marta de Meneze, Dani Ploeger, Boris Debackere, Jerry Galle, Saša Spačal, Vitar Drinković, Darko Vukić, Jaden Hastings, kolektiv Ljubavnice, a konačno i Maja Smrekar koja nas za kraj poziva na čajanku.

Izložba i performans Maja Smrekar, Fotograf: Manuel Vason

Uz to, u suradnji s Fotografskom udrugom Organ Vida organiziramo međunarodnu konferenciju 21. rujna u HALI V pod nazivom Razveži vezu: redefiniranje normativnosti u ljubavi. Na konferenciji gostuju umjetnici, teoretičari i istraživači: Anastasia Starikova, Jakub Ceglarz, Adam Zaretsky, Helena Falabino, Dalila Honorato, Hayley Fox Roberts, Nataša Govedić, Alisha Doody, Dunja Plazonja, David Ashley Kerr koji preispituju značenje ljubavi danas. Konferenciju će obogatiti okrugli stol organiziran u suradnji s Odsjekom za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu “Može li mononormativnost prestati biti norma (u Hrvatskoj)? Razmatranje konceptualnih i empirijskih aspekata poliamorije” koju moderiraju Goran Koletić, Jasmina Mehulić, Luka Jurković uz goste dr. sc. Brankom Galić, dr. sc. Željkom Kamenov i Senkom Sekulić Rebić. Za kraj konferencije pripremili smo izvedbeno predavanje koje nam donose renomirani gosti Blaue & Poppy s projektom Artistic Love Record.

Sam kraj bogatog prvog tjedna slavimo s večernjim programom u partnerstvu s kolektivom Ćelija gdje nastupaju DJ Extinction, Paško Gaćina, Kommoda i Mokosh!

“Ekstravagantna ljubav” na svome repertoaru ima mnoge performanse i izložbe koje bi mnogi mogli smatrati poprilično kontroverznima. Smatrate li da bi, poznavajući naše društvo, određeni umjetnici mogli proizvesti dozu šoka ili pak negodovanja?

Često ono što smatramo ekstremnim je istovremeno kulturološki, uvjetovano okolinom, ali i varira od osobe do osobe – o pojedinim, osobnim pretpostavkama i iskustvima. Naše polazište u izboru radova i tema festivala nipošto nije čista provokacija, no ona je često neizbježna ako umjetnički radovi govore različitim perspektivama o temama koje se inače izbjegavaju. Ali, upravo zbog toga što ne nastupamo dajući odgovore, već upućujući pitanja publici, reakcije su dosad bile izuzetno pozitivne – bilo da se posjetitelj slaže s pozicijom umjetnika ili ne, vrijednost je u otvaranju dijaloga. Ključno je da aktiviramo kritičko razmišljanje promatrača koji se s radom može složiti, poistovjetiti ili potpuno odbaciti, ali u svakom slučaju ne  ostaje ravnodušnim.

Izložba Shir Handelsman Morendo

Osim izložbi, gledatelji će imati priliku pogledati i devet vrlo ekstravagantnih performansa. Recite nam nešto više o njima.

Uz centralnu izložbu u HALI V Tehničkog muzeja Nikola Tesla, pripremamo bogat program performansa koji počinje već dan prije otvorenja, 17.09. u 12 sati na Tržnici Dolac. Radi se o performansu američkog umjetnika zaigrane i osebujne naravi, Adama Zaretskyja koji će na Dolcu prikupiti sve sastojke potrebne za masažno ulje – a masažu moći ćete doživjeti na samom otvorenju! Također u utorak, 17.09. ćete od 19 sati moći naći našeg umjetnika Sinišu Labrovića kako se smješka na Trgu bana Josipa Jelačića – što će činiti puna 24 sata. Na otvorenju, kao tableau vivant, odnosno “oživljena slika”, Betina Habjanič izvodi dugotrajan i mukotrpan proces šivanja svinje, pokušavajući je vratiti u život kako ne bi postala žrtvom ljudskih prehrambenih navika.

Luja i Klara

Istovremeno, Maja Smrekar u postavu stvara dom: prostor življenja “Hibridne obitelji” za nju, njenu kujicu i štence gdje će ondje živjeti puna četiri dana. U drugom festivalskom tjednu očekuju nas performansi dvojca Roce Canibal koji ljubav iskazuju kroz recepte kojom međusobno konzumiraju krv, zatim performans Branka Miliskovića i njegove interpretacije poznate pjesme Lili Marlene, Julischke Stengele koja će nas svojim performansom i radionicom podučiti pitanjima pristanka i ljubavi prema sebi te interaktivna AR izvedba Tee i Marte Stražičić i Nicka Zhua. Posljednji performans izvest će Josip Pino Ivančić, na zatvaranju festivala 10. listopada, paleći zastor ljubavnih reklama uz pjesmu “…aj ni ni to ljuvavni pijesan…”.

I za kraj, zašto bi svatko trebao pogledati “Ekstravagantnu ljubav”?

Svi nosimo nešto ekstravagantno u sebi, a festival “Ekstravagantna ljubav” savršen je trenutak da to otkrijete!

 

Piše: Tina Lončar

Foto: Sanjin Kaštelan, PR

Pročitajte i...

Volite vintage? Ovo su zagrebačke adrese koje morate posjetiti!

Zagrebačka prevoditeljica Ivana Ostojčić velika je ljubiteljica vintage komada pa smo je zamolili da s nama podijeli svoje tajne lokacije za jedan nezaboravan old school shopping!

Najinstagramičnije zagrebačke lokacije za modne selfije

Od Muzeja suvremene umjetnosti pa do zagrebačkog aerodroma, od skrivenih kutaka Gornjeg Grada do novozagrebačkih nebodera i grafitima ukrašenih zidova kao cool scenografije...Zagreb vrvi lokacijama za snimanje odličnih Instagram fotki!

Intimu možeš prodati samo jednom

Denis Butorac o svojoj izložbi “Poslanica”

▲ Povratak na vrh