ELLE Book Club: obavezna lektira za jesen

22.10.2020.

Knjige s kojima se vrijedi skutriti pod dekicu ove jeseni

Dani su kraći, temperature sve niže, a mi polako migriramo po dekicu… Ova će jesen, po svemu sudeći, biti manje dinamična nego što smo navikle i iako se nadamo da se ne prijeti nova varijacija na lockdown, vrijedi se pripremiti na nešto češće kućne večeri. U to ime, slijedi nekoliko hot književnih naslova koji će olakšati preživljavanje: 

Ocean Vuong: Na zemlji smo nakratko predivni (Hena Com) 

Prijevod: Mirna Čubranić 

Prvi roman jednog od najzanimljivijih suvremenih pjesnika gusto je i zasićeno tkanje poetskog jezika i moćnih višeznačnih prizora. Pripovjedač je mladić na ulazu u dvadesete koji piše pismo majci koja ga nikada neće moći pročitati: ispovijedajući svoj život na načine na koje ga ona nikada nije mogla vidjeti, pišući o ljubavima, identitetu, odrastanju… Američki pisac vijetnamskog podrijetla aktivira obje dimenzije svog složenog bića da bi ispreo zaista unikatno romaneskno tkanje. 

Monika Herceg: Vrijeme prije jezika (Fraktura)

Jedna od najuzbudljivijih i definitivno najhiperaktivnijih pjesnikinja domaće književne scene, Monika Herceg ovih je dana proslavila drugo izdanje svoje najnovije zbirke poezije Vrijeme prije jezika koja je prvotno izašla prije manje od pola godine! Često mračna, teška i začudna, ova je poezija poput silaska u mračni mulj močvare u kojoj je sve oko nas priroda koja boja, raste, živi i ubija… 

Stephen King: Carrie (Lumen) 

Prijevod: Marija Ott Franolić 

Iako je prvotno izdana davne 1974. godine te je zaživjela kao jedna od ponajboljih filmskih adaptacija u žanru horora, Carrie je tek nedavno doživjela objavu u hrvatskom prijevodu. Riječ je o prvom romanu Stephena Kinga koji je katapultirao karijeru jednog od najproduktivnijih pisaca našeg vremena, koji je pisan kao epistolarni horor, čiji je prepoznatljivi zaplet dosad zaživio u gotovo svim medijima i postao općim mjestom popularne kulture. 

Bekim Sejranović: Dnevnik jednog nomada (V.B.Z.)

Ako niste još uskočile na vlak koji slavi književni život Bekima Sejranovića, sada je pravi trenutak! Roman Dnevnik jednog nomada pisan je kao sraz dviju udaljenih kultura unutar jednog turbulentnog života, dijelom putopis, dijelom dnevnik čitanja, dijelom pripovijest rastrzanog srca… 

Alena Mornštajnová: Tihe godine (Hena Com) 

Prijevod: Sanja Milićević Armada 

Još jedan roman ispod baršunastog čekića nagrađivane češke spisateljice, čija se Hana pokazala međunarodnim hitom posljednjih godina, još je jedna intimna pripovijest koja sažima stoljeće boli u bučnu tišinu jednog obiteljskog doma. 

Dino Pešut: Tatin sin (Fraktura) 

Sažet, intenzivan, brzih izmjena i ambivalentnih spojeva, drugi roman jednog od najznačajnijih domaćih pisaca mlađe generacije prirodno izrasta iz njegova opusa posvećena nefiltriranim odrazima svijeta u pulsirajućem intimnom mikrokozmosu te generacijskim iskustvima i tenzijama koje prožimaju doživljaje svijeta danas. 

Jenny Erpenbeck: Večer svih dana (Naklada Ljevak)

Prijevod: Romana Perečinec 

Kako sve može završiti jedan život? Koliko pripovijesti stane u te posljednje dane? Hvaljena njemačka autorica Jenny Erpenbeck u svome romanu nudi pet životnih puteva i njihovih pet završetaka, prateći junakinju koja se probija kroz dvadeseto stoljeće… Idealno štivo za jesenju melankoliju. 

Sally Rooney: Normalni ljudi (Fraktura) 

Prijevod: Patricija Horvat 

Jedan od najhit romana posljednjih godina ove je sezone dobio dodatni vjetar u leđa s jednako hit serijom Normal People koja je osvojila romantične hipstere i ljevičare koji su u formativnim godinama bojkotirali O.C. pa sada nadoknađuju propušteno. Rooney piše lako, reducirano, bez patetike, secirajući međuljudske odnose, mladenačke ljubavi te promašaje i nesporazume koji određuju smjerove naših odnosa. Must read! 

Piše: Ana Fazekaš

Fotografije: Instagram @hannalhoumeau

Pročitajte i...

monika herceg

(Meta)fizika nježnosti Monike Herceg: 'Riješiti kompleksan problem iz fizike na isti je način kreativno kao napisati pjesmu'

U povodu najnovijeg literarnog pohoda Monike Herceg, ovaj put na daske zagrebačkog HNK, otvaramo teme stvaranja i postajanja, buđenja i utjehe, praznine svemira i bezgraničnih prostranstava ljudske mašte s jednom od najzanimljivijih (i hiperaktivnih) spisateljica suvremene književne scene. Donosimo vam isječak intervjua iz aktualnog izdanja Ellea kojeg možete potražiti u prodaji na svim kioscima!

Behind the scenes: Kako se zapravo snimaju scene seksa

Učimo od koreografkinje zaslužne za fantastičnu senzualnost u seriji "Normal People"

HNK otvara 2021. godinu s praizvedbom dramskog teksta "Gdje se kupuju nježnosti" koji donosi nadu novih početaka

15. siječnja 2021. HNK u Zagrebu održat će se praizvedba dramskog teksta "Gdje se kupuju nježnosti"

Sally Rooney već je otkrila što se dogodi s Marianne i Connellom nakon završetka knjige

U ranije objavljenoj kratkoj priči Rooney je napisala svojevrsni nastavak knjige «Normal People»

Tri serije kojima ćemo ove godine biti opsjednute

Cate Blanchett kao konzervativna političarka, Reese Witherspoon u još jednoj suburbanoj drami, par ekranizacija bestselera i jedna Gloria Steinem

Što Bella Hadid čita tijekom letova?

Manekenka je otkrila svoj najdraži žanr

▲ Povratak na vrh