ELLE foodtrend: popularna alternativa klasičnoj kavi

29.07.2019.

Za one koji su umorni od obične kave

Ako su vam produžena kava ili cappuccino postali dosadni ili ne možete piti kavu iz nekog razloga, onda će vas razveseliti ova zdrava alternativa od najpoznatijeg danskog kuhara, vlasnika legendarnog restorana Noma, Renéa Redzepija. Koncem ove godine izašla je njegova knjiga “Noma: A Fermentation Guide”, koja je odmah nazvana Novim zavjetom za pripremu hrane, a moderno piće kombuča dobilo je drugi vrhunac, s novim okusima.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rene Redzepi (@reneredzepinoma) on Oct 16, 2018 at 7:50am PDT


Među okusima kombuče Redzepi u svojoj knjizi nudi: jagodu, ružu, trešnju, breskvu, pa čak i kavu. Potonji je postao omiljeno piće svih Danaca i zamjena za uobičajenu kavu. Proizvođači gaziranih pića odmah su požurili da ga proizvode u industrijskim razmjerima. Kombuča je bogata vitaminima B i D, a za razliku od ostalih slatkih gaziranih pića, bezopasna je. Osim toga, proizvodnja je ekološki prihvatljiva. Nije iznenađujuće da se cijela Danska, gdje je prodaja kave najviša na svijetu, zaljubila u ovo piće.

Kako pripremiti kombuča kavu?

Svježe mljevena kava i kombuča se ne smije prekuhati, već mekano i lagano kuhati, inače riskirate da dobijete … umjesto kombuče s kavom, kavu s pivom.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Conscious Kombucha Co. (@consciouskombuchaco) on Jul 29, 2019 at 4:13am PDT


Za 2 litre pića trebat će:

240 grama šećera
1,8 litara vode
200 grama svježe mljevene kave
200 ml nepasterizirane kombuče
1 simbiotska kolonija bakterija i kvasca (prodaje se u trgovini)

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KOMBUCHA | 红茶菌 |Tra lên men (@kombucha.vietnam) on Jun 25, 2019 at 7:14am PDT

Kako ju skuhati?

Kuhajte sirup od šećera – 240 grama šećera i skuhajte vodu do ključanja. Promiješate i otopite šećer.
Stavite kavu u posudu otpornu na toplinu. Ulijte vrući sirup, zatim dodajte preostalu vodu. Ostavite smjesu da se ohladi na sobnoj temperaturi, pokrijte i ostaviti u hladnjaku preko noći.
Sljedeći dan, procijedite tekućinu kroz fino sito obloženo gazom u spremnik za fermentaciju (ili posudu). Dodajte 200 ml nepasterizirane kombuče i prokuhajte.
Stavite rukavice i nježno stavite kvasac u tekućinu. Posudu pokrijte gazom ili kuhinjskom krpom i osigurajte gumenom trakom. Stavite kombuču na toplo mjesto.
Ostavite kombuču da odstoji. Pazite da gljivica ne osuši – ako je potrebno, navlažite je tekućinom iz spremnika. Nakon 7-10 dana možete početi isprobavati piće – čim ste zadovoljni s okusom, prebacite gljivu u kontejner za skladištenje i procijedite. Piće se može flaširati i pohraniti u hladnjak, a dio zamrznite, kako se ne bi pokrvarilo. Pijte s ledom.

 

Piše: N.B.
Fotografije: Profimedia/Instagram

Pročitajte i...

Vikend dijeta: što trebate znati o načinu prehrane 5:2?

Svi detalji tehnike koja jamči stabilan i vidljiv rezultat

«Intuitivno jesti»: šuplja formula ili wellness revolucija?

Novi nutricionistički trend temelji se na tome da – jedemo što god želimo! Kako funkcionira?

Kako pripremiti savršenu salatu za posao?

Upoznajte najukusniji instagram profil: Hungry Mile

▲ Povratak na vrh