Elle jelovnik – brzi i zdravi recepti za svaki radni dan

24.01.2018.

Kuća-posao, posao-kuća.... I tako pet, za neke i šest dana u tjednu...

I onda još treba razmišljati o tome što pojesti na poslu, a možda i o tome kako se oduprijeti broju telefona najbliže pizzerije pri povratku u topli dom.

Nudimo vam nekoliko ideja za ukusne obroke koje možete ponijeti sa sobom u ured, ali i nekoliko njih koje vam pri povratku kući neće oduzeti puno vremena i omogućit će vam uživanje u zdravom obroku i odmoru, bilo da kuhate za sebe ili za svoju obitelj. Danas u nastavku otkrijte recepte za četvrtak:

NA POSLU:

Penne sa svježom rajčicom (za 1 porciju)

Ovo je apsolutno najjednostavnije jelo koje možete spremiti od tjestenine. Lagano, svježe i neočekivano ukusno, a najbolje servirano nakon par sati na sobnoj temperaturi (ili hladno).

Vrijeme pripreme 5 minuta (uz vrijeme kuhanja tjestenine)

tjestenina penne rigate, 80 – 90 g

rajčica, 1 velika (mora biti zrela, preporuka je sorta volovsko srce)

svježi bosiljak, 1 puna šaka

naribani sir, Parmigiano Reggiano, Grana Padano ili ribanac, oko 40 – 50 g

maslinovo ulje, oko 4 žlice

sol i papar

1) Stavite veliki lonac zasoljene vode da zakipi. Prije kuhanja tjestenine pripremite ostale sastojke.

2) Rajčicu ogulite i narežite na kockice, pritom odstranite sjemenke i stavite ih sa strane.

3) Tjesteninu skuhajte al dente. Sačuvajte nekoliko žlica škrobne vode od kuhanja tjestenine.

4) Na ocijeđenu tjesteninu dodajte maslinovo ulje (1- 2 žlice) kako se ne bi slijepila. Na još, čim topliju (vruću) tjesteninu, dodajte narezanu rajčicu koju prije dodavanja tjestenini lagano zgnječite šakama. Ako se tjestenina čini presuha, dodajte na nju malu količinu mješavine škrobne vode od kuhanja i sjemenki rajčice.

5) Dodajte natrgane listove bosiljka i sve dobro promiješajte.

6) Kada se tjestenina malo ohladi, dodajte naribani sir (sir se ne smije rastopiti u potpunosti na vrućoj tjestenini).

7) Posolite i popaprite po želji. Prije posluživanja možete dodati još malo maslinovog ulja.

1 porcija: 580 kcal, 38 g masti (od kojih zasićenih 9.3 g), 47.4 g ugljikohidrata, 19.8 g proteina, 1 g vlakana

A post shared by Terry Fiore (@terriflo) on

KOD KUĆE:

Piletina u slano-paprenoj korici sa svježim umakom od jogurta (za 4 porcije)

Vrijeme pripreme 20 minuta

4 filea pilećih prsa, bez kože, otkošteno

grčki jogurt, 200 g

svježa menta, sjeckana, 2 pune žlice

limun, sok i korica

papar, samljeveni, 1 velika žlica

sol, nekoliko dobrih prstohvata

maslinovo ulje, 2 žlice

salata ili povrće po izboru

1) U zdjelici pomiješajte jogurt i mentu sa sokom jednog limuna i malo limunove korice. Začinite s malo soli i papra i odložite sa strane.

2) Pomiješajte papar u prahu i sol.

3) Pileća prsa nakapajte limunovim sokom i u njih dobro utrljajte mješavinu soli i papra.

4) U tavi zagrijte ulje i pecite prsa oko 6 – 7 minuta s obje strane dok meso nije u potpunosti pečeno i zlatno zapečeno. Na gotova prsa pokapajte još malo limunovog soka.

5) Servirajte uz salatu ili kuhano povrće po izboru uz umak jogurta, limuna i mente koji možete poslužiti u malene zdjelice ili na sam tanjur uz piletinu.

Ovu smjesu papra i soli možete koristiti kao ”rub” za gotovo sva mesa, uključujući teletinu, svinjetinu ili pak za file tune.

1 porcija: 262 kalorije, 12 g masti (od kojih zasićenih 4 g), 2 g ugljikohidrata, 37 g proteina, 1 g vlakana

Piše: Hana Čičić
Foto: Jakub Kapusnak on Unsplash / Instagram

Pročitajte i...

12 otkačenih Instagrama koji spajaju umjetnost i hranu

Naše dvije najdraže stvari ikad spojene u dvanaest nadrealnih profila koji će vam uljepšati život

Majina sretna hrana

Ona je zvijezda zdrave kuhinje i food blogerica čiji blog i profil na Instagramu Delicious and Healthy by Maja prati 160 tisuća ljudi (među njima i supermodel iz 90-ih Eva Herzigova): Maja Brekalo nedavno je objavila svoju prvu kuharicu “Moja sretna hrana” - savršeno gastro štivo za one koji žele jesti zdravo, jednostavno i inspirativno

Znate li za supermoći ove namirnice koju svi imamo doma?

Superfood koji nepravedno zanemarujemo

Ljeto na tanjuru s „potpisom“ gastro blogerice Sanje Mijac

Njezin nas instagram profil vraća u djetinjstvo, kad su komad slasnog kolača s makom i višnjama ili griz hladne domaće pome s malo soli bilo sve što nam treba na vruć ljetni dan. Ako već niste, obavezno nabavite Sanjinu kuharicu “Iz života Domaćica”, a dotad uživajte u pogledu na delicije koje svakodnevno priprema i fotka za Instagram…

Najnoviji gastro hit na Instagramu: Art Focaccia

Ukusna plosnata pogača prelivena maslinovim uljem i začinima, složit ćete se, baš i nije fotogenična. No, uz nekoliko vlati vlasca i cherry rajčica pretvara se u pravo malo umjetničko djelo

▲ Povratak na vrh