Elle jelovnik – brzi i zdravi recepti za svaki radni dan

25.01.2018.

Kuća-posao, posao-kuća.... I tako pet, za neke i šest dana u tjednu...

I onda još treba razmišljati o tome što pojesti na poslu, a možda i o tome kako se oduprijeti broju telefona najbliže pizzerije pri povratku u topli dom.

Nudimo vam nekoliko ideja za ukusne obroke koje možete ponijeti sa sobom u ured, ali i nekoliko njih koje vam pri povratku kući neće oduzeti puno vremena i omogućit će vam uživanje u zdravom obroku i odmoru, bilo da kuhate za sebe ili za svoju obitelj. Danas u nastavku otkrijte recepte za petak:

NA POSLU:

Brzinski riblji rižoto (za 4 porcije)

Ukusan i tek pripremljen, ali i kao hladna varijanta. A ako Vam je pri ruci mikrovalna pećnica, obrok možete dovršiti i na radnom mjestu.

Vrijeme pripreme 20 – 25 minuta

luk, 1 glavica, sitno nasjeckan

češnjak, 1 češanj, sitno nasjeckan ili protisnut

kocka za juhu, po mogućnosti riblja ili povrtna

riža za rižoto, 250 g

dimljena pastrva, bez kože, narezana na komade 250 g

grašak, zamrznuti, oko jedne pune zdjelice

žlica maslaca ili maslinovog ulja

limun, narezan na osmine

1) Luk i češnjak stavite u vatrostalnu posudu (ne metalnu!) s kockom za juhu i 300 ml kipuće vode. Dobro promiješajte i stavite u mikrovalnu pećnicu na postavku ”high”, na 3 minute.

2) Umiješajte u to rižu uz još 300 ml kipuće vode, vratite u mikrovalnu pećnicu na istu jačinu, ovaj put na 10 min. Nakon prvih 5 minuta, promiješajte rižu vilicom (obratite pozornost na funkcije koje nudi mikrovalna, one slabije jačine možda će tražiti malo duže vrijeme kuhanja).

3) Umiješajte u rižu zamrznuti grašak, komade ribe s još 300 ml kipuće vode. Vratite u mikrovalnu pećnicu na istu postavku na još 4-5 minuta. Provjerite dali je riža kuhana, ako nije, kuhajte još minutu na istoj jačini. Nakon kuhanja odložite sa strane na 1-2 minute kako bi riža upila svu tekućinu.

4) Umiješajte u rižoto žlicu maslaca ili maslinovog ulja, začinite solju i paprom. Poslužite vruće s kriškama limuna. Po želji pospite s malo naribanog tvrdog sira.

1 porcija: 323 kcal, 4 g masti (od kojih zasićenih 2 g), 56 g ugljikohidrata, 20 g proteina, 3 g vlakana

A post shared by Rasmus Emborg (@emborgrasmus) on Apr 22, 2016 at 10:39am PDT

KOD KUĆE:

Riblji paketići sa sojom i citrusima (za 4 porcije)

Ovaj način priprema jela, najčešće ribe, naziva se ”en papillote” na francuskom, odnosno ”al cartoccio” na talijanskom. Ovako pripremljena hrana djelomično se kuha i na pari unutar smotuljka papira za pečenje.

Vrijeme pripreme 25 minuta (uz pripremu i sjeckanje)

bijela riba, čvrsti filei, 4 x 155 g

Serrano čili, svježi, 1 manji, sitno nasjeckan

limun, jedan veći, narezan na tanke ploške

soya umak, 2 žlice

sezamovo ulje, 1 žličica

mladi luk (luk kozjak), 2 komada, tanko narezan

1) Zagrijte pećnicu na 200°C.

2) Preko očišćenih fileta ribe pospite komadiće čilija. Stavite filete u papir za pečenje (izrežite na kvadrate veličine 30 cm), na ribu stavite po dvije kriške limuna, pokapajte mješavinom sezamovog ulja i soja umaka.

3) Zatvorite papirnate paketiće, savijajući vrhove kako se ne bi otvarali. Ako treba, papir osigurajte špagom ili drvenim kvačicama za rublje.

4) Stavite paketiće na pleh i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15 minuta.

5) Servirajte cijele paketiće, otvorene, na tanjuru, posipane trakicama mladog luka. Servirajte uz povrće po želji, a odlično će odgovarati uz kuhane mahune začinjene maslinovim uljem i posute sezamom.

1 porcija: 174 kcal, 4.6 g masti (od kojih zasićenih 1.2 g), 0.5 g ugljikohidrata, 32.3 g proteina, 0.5 g vlakana

Piše: Hana Čičić
Foto:  Carissa Gan on Unsplash / Instagram

Pročitajte i...

Najnoviji gastro hit na Instagramu: Art Focaccia

Ukusna plosnata pogača prelivena maslinovim uljem i začinima, složit ćete se, baš i nije fotogenična. No, uz nekoliko vlati vlasca i cherry rajčica pretvara se u pravo malo umjetničko djelo

Doručak kod Tiffanyja, ručak kod Guccija i večera kod Vuittona

Fine dining i high fashion iskustvo u jednom!

Brunch kao gastro ritual koji ne izlazi iz mode

Bagel & Lobster Barr ultimativno je odredište za brunch

Doručak u čaši s cimetom

Cimet okus niskih temperatura

Najnovija modna ljubavna veza? Hrana i piće, od kave Saint Laurent do keksa Celine

Najnoviji trend naći će mjesto na stolu, a ne u našim ormarima

Story & Glovo vam daruju 40 kuna popusta na prvu narudžbu

Glovo, prva “on demand” aplikacija za dostavu u Zagrebu koja dostavlja što god vam je potrebno!

▲ Povratak na vrh