Filmovi na španjolskom jeziku koje trebate pogledati

22.09.2020.

Za sve ljubitelje španjolskog jezika i kulture

Kako bismo vas poštedili dosadnog listanja popisa najboljih filmova koje obično završi tako da na kraju ništa ni ne pogledate, donosimo vam nekoliko prijedloga filmova na španjolskom jeziku s intrigantnom pričom i snažnom glumom, a zbog kojih ćete teško odvojiti pogled od ekrana.

 

  1. Vraćam se (Volver), 2006.

Teško je bilo odabrati samo jedan film genijalnog Pedra Almodóvara, pa prođite još jednom njegov opus za slučaj da vam je koji film promakao. Volver obožavamo zbog savršene žanrovske kombinacije melodrame, magičnog realizma i nepatetične tragedije, kao i žarkih boja i divne Almodóvarove muze Penélope Cruz.

 

  1. Divlje priče (Relatos salvajes), 2014.

Ovaj omnibus sastavljen od šest crnih komedija koje povezuje motiv osvete, argentinskog redatelja Damiána Szifrona, instantno je postao veliki hit, a bio je nominiran i za Zlatnu palmu na festivalu u Cannesu kao i za Oscara za najbolji strani film. Ako vam je ovaj film nekako uspio promaći, prestanite sa svime što radite i odmah ga pogledajte.

 

  1. Tajna u njihovim očima (El secreto de sus ojos), 2009.

 

Ovaj napeti argentinski triler držat će vas na rubu stolca do samog kraja, a redatelj Juan José Campanella za ovaj film osvojio je Oscara za najbolji strani film. Američka adaptacija djela s Juliom Roberts i Nicole Kidman napravljena je prije nekoliko godina, no svakako preporučamo da prvo pogledate original.

  1. Pasja ljubav (Amores Perros), 2000.

 

Prvi film danas već legendarnog meksičkog redatelja Alejandra Gonzáleza Iñárritua donosi tri isprepletene priče u Ciudad de Mexicu, a i dalje među kritičarima slovi kao najbolji Iñárrituov film.

  1. Otvori oči (Abre los ojos), 1997.

Jedan od najintrigantnijih filmova s kraja devedesetih, redatelja Alejandra Amenábara mnogo je poznatiji po svojoj američkoj adaptaciji Vanilla Sky, a zanimljivo je da i u remakeu i u originalu glavnu žensku ulogu tumači Penélope Cruz.

Piše: L.H.
Fotografije: Profimedia/Instagram/Stills

Pročitajte i...

Jasmila Žbanić: 'Sve nas pritišće patrijarhalni sustav, a na našim prostorima još nema dovoljno ženskih glasova'

U povodu novoga filma Jasmile Žbanić pod naslovom 'Quo vadis, Aida?', o posljednjim danima prije genocida u Srebrenici kroz perspektivu lokalne profesorice koja je prevodila za UN-ovu bazu, razgovaramo s fantastičnom scenaristkinjom i redateljicom o različitim facetama njezine filmske povijesti. O traumi, ljubavi i klauneriji, boli i prebolijevanju, procesu rada i procesiranju priča koje traže da budu ispričane te turbulencijama iza kulisa tijekom snimanja ovog iznimno važnog i vrijednog filmskog djela…

Stiže film o Marilyn Monroe, a odabir glavne glumice će vas iznenaditi

Glumica koja tumači slavnu ikonu izjavila da su pripreme bile mukotrpne

▲ Povratak na vrh