Zeleni watchlist: filmovi s ekološkim fokusom koje biste trebali pogledati

filmovi s ekološkim fokusom
22.11.2020.

Obvezna zelena kinolektira!

Sasvim je prirodno da se dramatični događaji u globalnim razmjerima reflektiraju u promjenama društvenih struktura. Znate li koju veliku društvenu promjenu stručnjaci predviđaju nakon što se smiri pandemija? Veću svijest o ekologiji! Naš utjecaj na okoliš, u trenucima kad iz njega izbivamo, postaje opipljiv i kristalno jasan, sigurno ste čuli za dupine koji su se vratili u venecijanske kanale kojima sad teče bistra voda ili za dramatične brojke koje svjedoče koliko je smanjenje avionskog prometa pozitivno utjecalo na okoliš.

Premda vas uopće ne osuđujemo ako dobro raspoloženje crpite iz bingeanja ljubavnih komedija, u trenucima kad zaista puno vremena posvećujemo filmovima i serijama, bilo bi dobro da je bar dio sadržaja relativno pametan ili neki koji potiče na kontemplaciju. S time na umu, donosimo vam prijedloge za nekoliko recentnih filmova s ekološkim fokusom koji će vas podsjetiti zašto prirodu moramo shvaćati jako ozbiljno.

Ice on Fire (2019.)

Film u kojem je narator Leonardo DiCaprio istražuje proces topljenja ledenjaka i razoran efekt staklenika koji predstavlja jednu od najvećih prijetnji globalne ekološke krize. Prikazuje i mogućnosti kojima bi znanost i tehnologija mogle doskočiti problemu prije nego što zaista bude prekasno.

Dokumentarac Ice on Fire

2040 (2019.)

Film “2040” poznat je kao vodič kroz ekologiju za optimiste, inspiriran pitanjem kako će izgledati budućnost njegove kćeri ako si dopustimo vjerovati da svijet nije osuđen na propast. Ono što izdvaja ovaj film iz mase angažiranih eko dokumentaraca, pozitivan je ton koji teži rasvijetliti dostupne načine na koje čovjek može pridonijeti tome da za 20 godina zaista živimo u svijetu Damona Gameaua.

Film 2040.

The True Cost (2015.)

Film koji istražuje pozadinu brze mode, fenomena koji je doveo modnu industriju do statusa jednog od najvećih zagađivača na globalnoj razini. Otkriva pravu cijenu onih superpovoljnih traperica kojima ste oduševljene, iako znate da će se raspasti na vama u rekordnom roku. Ako trebate motivaciju da kupujete manje, promišljenije, trajnije i pametnije, “The True Cost je obavezna kinolektira!

Dokumentarac The True Cost


How to Let Go of the World and Love All the Things Climate Can’t Change (2016.)

Redatelj Josh Fox kreće u misiju i razgovara sa stručnjacima ključnim za ekologiju, ali nakon 40-ak minuta depresije i na rubu rezignacije, zaokreće prema optimističnijem tonu u potrazi za aktivistima i aktivistkinjama koji su iznašli neposredna rješenja za lokalni kontekst, odnosno ljudima koji su “dotaknuli dno očaja pred ekološkom perspektivom i nekako pronašli put natrag”.

Dokumentarac How to let go of the world


The Hottest August (2019.)

Nekonvencionalni dokumentarni film sniman je tijekom kolovoza 2017. u New Yorku i okolici, a temelji se na intervjuima s ljudima na koje redateljica nailazi i naprosto ih pita o njihovim brigama i izvorima tjeskobe kako bi otvorena uma zahvatila atmosferu toga mjesta i vremena. Daleko od standardnih dokumentaraca usmjerenih na specifičnu problematiku koji dociraju i induciraju paniku, “The Hottest August pažljivo dotiče neuralgične točke svojega trenutka u povijesti.

Dokumentarac The Hottest August

Fotografije: Instagram

Pročitajte i...

Što je Slow TV i svjedočimo li nekom novom pokretu?

Kako je odjednom poraslo zanimanje za posve "obične" stvari?

Ovaj kuglof želite na svom stolu

Mirisni kuglof s čokoladom by Martina Ražov

Dokumentaristički watchlist za turbulentno doba

Filmovi o bijesu i nadi za bolje razumijevanje svijeta i svih načina na koje ga trebamo promijeniti

Multimedijalna izložba "Intima" u Galeriji Kranjčar

U Galeriji Kranjčar do 05. prosinca otvorena je skupna izložba "Intima"

Ida Prester: Priča o dva grada, dvije ljubavi i milijardu promašaja

Razgovor bez filtera s ikonom domaće pop kulture i voditeljicom prvog ikada online izdanja ELLE Style Awards! Ako itko zna što znači #FashionReinvention i novi glam, to je Ida Prester...

▲ Povratak na vrh