Globalni projekt „Planet ili plastika“ National Geographica u zagrebačkom Zoološkom vrtu

12.02.2019.

Izaberi planet!

National Geographic pokrenuo je u lipnju 2018. godine globalni projekt „Planet ili plastika“ čiji je cilj podizanje svijesti oko ogromnih količina plastike koja završava u oceanima i pokretanje inicijative za smanjenje uporabe jednokratne plastike.

 

 

Plastični proizvodi ozbiljno ugrožavaju opstanak životinjskog svijeta u oceanima, stoga je potrebno početi s djelovanjem na vrijeme kako bismo zaustavili potencijalnu katastrofu. Upravo zbog toga je National Geographic i pokrenuo akciju „Planet ili plastika“ u sklopu koje je i poklonjeni akvarij, postao dijelom stalnog postava ZOO Zagreb te će od sada moći inspirirati sve posjetitelje, od najmlađih do najstarijih generacija, na širenje svijesti oko problema zagađenja oceana i mora plastikom. Na istaknuto mjesto postavljen je spomenuti akvarij u kojem se nalaze četiri „nove“ vrste riba: jadranska slamka, crvenorepa čašica, bocogubica i vrećica napuhača.

 

 

Proizvodnja plastike započela je tek 50-ih godina prošlog stoljeća, a život danas je gotovo nezamisliv bez nje. Suvremeno društvo praktički ovisi o njoj. Od početka proizvodnje plastike – prije gotovo 70 godina do danas, njezina proizvodnja eksponencijalno raste; 2.3 milijuna tona plastike proizvedeno 1950., a 2015. godine nevjerojatnih 448 milijuna tona! Sama činjenica da polovica ukupno proizvedene plastike je proizvedena u posljednjih 15 godina – je zastrašujuća. Zbog intenzivnog i nesavjesnog korištenja plastike došli smo do granice u kojoj se planet doslovno guši.

 

 

U svijetu se svake minute proda gotovo milijun plastičnih boca za piće, a samo se 1/5 cjelokupne količine plastike reciklira. Više od 40% plastike se koristi jednokratno, a njena razgradnja traje od 450 godina do, za neke vrste, zauvijek… Svake godine završi čak 9 milijuna tona plastike u oceanima, tragovi mikroplastike pronađeni su u čak 114 vodenih životinjskih vrsta, a oko 700 morskih vrsta je jelo ili bilo u doticaju s plastikom! U slučaju da se ne dogode nikakve promijene do 2050. godine, u oceanima će biti više plastičnog otpada nego riba!

 

 

Zajednički možemo pomoći projektu u širenju svijesti te djelovanjem očistiti planet od jednokratne plastike.

 

Fotografije: Press

Pročitajte i...

"Plavo zlato" vlada svijetom

Njezino veličanstvo voda

Ne propustite novo izdanje National Geographica Hrvatska!

U novom broju National Geographica pročitajte sve o briljantnoj kreativnosti te znanstvenoj, umjetničkoj i inženjerskoj vidovitosti Leonarda da Vincija , čija genijalnost izaziva oduševljenje u svim područjima njegova rada i pet stotina godina nakon njegove smrti

▲ Povratak na vrh