Instagram overload? Možda je vrijeme za detox

24.01.2021.

Kad se osjećate kao da ste se suviše zaplele u društvene mreže, raspetljajte se u nekoliko lakih poteza

Silom prilika ovih smo dana cijeli svoj društveni život premjestile na društvene mreže koje nam služe kao prozor u svijet u većoj mjeri nego ikad prije, no koliko nam pomažu da si olakšamo stres, a koliko nam ga zapravo pojačavaju? Već se godinama objavljuju studije koje istražuju načine na koje društvene mreže utječu na suvremenu psihu i rezultati su bili i ostali pomalo zabrinjavajući. Društvene mreže izazivaju ovisnost – sasvim doslovnu, nemetaforičku ovisnost – te uzrokuju da ljudi koji na njima provode mnogo vremena osjećaju manju razinu zadovoljstva vlastitim životom. Jedna je studija čak pokazala da osobito mlade single žene razvijaju ovisnost o društvenim mrežama što direktno razvija narcistički kompleks i potiče nisko samopoštovanje. Nagovaramo li vas da se posve iskopčate iz social media tokova? Ne, same znate što želite i što vas raduje, a društvene mreže čine i štošta dobro te su toliko upletene u opću kulturu i naše karijere da je gotovo nemoguće posve ih napustiti. Ali priuštiti si detoksikaciju može pomoći da vas negativne strane tog trenda manje opterećuju, kao što vam može i otvoriti prostor i vrijeme za druge stvari. Slijede zlatna pravila detoksikacije:

Unfollow

Osjećajte se slobodno prestati pratiti outlete koji vam podižu stres. Znamo da je važno pratiti što se događa u ovim turbulentnim danima, ali nemojte osjećati grižnju savjesti ako vam ne odgovara biti pod neprestanom paljbom kakvih god vijesti. Uzmite si slobodu da makar privremeno prestanete pratiti ljude i medije koji vam trenutno ne gode, a sve će biti i dalje tu ako se predomislite.

Mute

Zaboga, ugasite zvuk, isključite notifikacije, to dokazano poboljšava kvalitetu života. Filtrirajte. Ne morate sve vidjeti i znati odmah.

“Pročitano” ne zahtijeva instantni odgovor

Samo zato što ste pročitale poruku, ne znači da morate odgovoriti na nju, a isto vrijedi i ako vidite da je netko vašu otvorio, a nije se još oglasio. Najprije pojava mobitela, a zatim i društvenih mreža posve je izmijenila način i brzinu komunikacija te postoji očekivanje da smo svi neprestano dostupni, što nikako ne može biti zdravo za našu psihu. Preodgojite sebe i one s kojima često komunicirate da imate više strpljenja jedni za druge te da se imate kamo sakriti od budnog oka društvenih mreža.

Ne morate neprestano postati

Budući da nam je prostor društvenih mreža sada zamijenio sve one prostore u kojima se inače nalazimo okružene ljudskim brujanjem, imamo osjećaj da moramo neprestano nešto postati da bismo bile sigurne da postojimo. Ali ne moramo. Uslijed previše svega događa se inflacija značenja pa birajte bitke, izražavajte se pažljivije i fokusiranije.

Nađite nešto novo

Ako vam vaš social media univerzum ovih dana ne odgovara, to je savršeno u redu, a ako se istovremeno niste spremne skinuti s društvenih mreža, možda da pronađete neistražene puteve u tom nepreglednom labirintu. Bilo da su to recepti iako dosad niste bile kulinarska maherice ili potpuno blesavi feelgood računi na koje biste inače frknule, dajte si oduška, tko zna, možda vam se i svidi.

Cold Turkey

Privremeno gašenje društvenih mreža ne znači da gubite kontakt sa svijetom i ljudima do kojih vam je stalo, dapače, može značiti upravo suprotno. Kad ne budete znale što se događa u životima i glavama mase poznatih i nepoznatih lica koja vam žamore u online životu, poželjet ćete ostvariti supstancijalniji kontakt s onima koji vas zaista zanimaju. Još uvijek imate Internet na kojemu provjeravate vijesti koje vas zanimaju, još uvijek imate skype, whatsapp i mobitel kao takav. Iako vam se tako možda čini, niste odsječene od svijeta i života, samo sada količinu i prirodu informacija možete filtrirati, apsolutno svojom voljom. Ako se odlučujete na naglo povlačenje, pripremite se:

– zabilježite koje online publikacije zaista volite pratiti

– javite svima do koga vam je stalo kako vas mogu kontaktirati

– smislite plan što ćete s vremenom i energijom koju ćete sada imati za sebe

Što god vam pasalo, samo ne dajte da vas valovi društvenih mreža valjaju svojom voljom, ne zaboravite da vi upravljate njima, a ne one vama.

Piše: Ana Fazekaš

Fotografije: IMDb

Pročitajte i...

Filtrirane i editirane fotke na društvenim mrežama mogle bi biti kažnjive

Novi zakon propisuje da se uz obrađene fotografije pojasni kako su točno izmijenjene

Je li digitalni detox realističan?

Nakon što su u vrijeme lockdowna društvene mreže doživjele porast korištenja od preko 40%, sve se više ljudi, uključujući i brojne celebove odlučuje odmoriti uz ugašeni internet

Naomi Osaka otvoreno progovorila o depresiji

Jedna od najboljih teinsačica na svijetu povlači se iz aktualnog Roland Garrosa kako bi se posvetila mentalnom zdravlju

kara del toro

Još jedna laž na Instagramu: Selfie u ogledalu zapravo nastaje bez ogledala?

Razdor između Instagram vs. Reality postaje još dublji

Kraj jedne ere: Kako je selfie postao sinonim za selfish… i što pandemija ima s tim

Jeste li primijetili promjenu na društvenim mrežama? Nakon godina probijanja kroz nepregledne gomile fotošopiranih autoportreta, napućene usnice i Bambi eyes počinju nestajati s radara virtualne zbiljnosti. To je vrlo vjerojatno jedina pozitivna stvar koja nam se dogodila u 2020.

▲ Povratak na vrh