Iskrivljena stvarnost umjetnice Alexe Meade koja će vas oduševiti

09.08.2020.

Umjetnica čija će vas djela natjerati da se pogledate dva put

Zadatak je bio ”stvoriti sliku koja ima karakteristike krajolika, ali da ne bude slika krajolika”, prisjeća se Alexa Meade umjetničkog tečaja koji je pohađala dok se još htjela baviti politikom. Tako je naslikala sjene i istaknute konture prijateljeva lica. Naslikala ih je na njegovo lice. Potom ga je fotografirala i odmah se zbunila. Učinak je bio tako čudan da je mislila kako joj je fotoaparat pokvaren.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alexa Meade (@alexameadeart) on

Meade stvara reprezentativne slike izravno na motivima, prekrivajući ljude i predmete slojevima akrilne boje prije nego što ih fotografira. Radovi nude neobičnu kombinaciju slikarstva, instalacije i fotografije. Trodimenzionalni oblici nestaju u prostoru, poprimajući dvodimenzionalni izgled dok se treća dimenzija urušava. Na svojim izložbama Meade često slika po malim sobama u kojima ljudski subjekt sjedi ili stoji tijekom oslikavanja, dodajući i performativni aspekt radu.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alexa Meade (@alexameadeart) on

Otkako je politiku zamijenila kistom, posvetila se tehnici, učeći kako stisnuti cijele sobe, odjeću, pa čak i automobile u 2D. Tek pojedini detalji otkrivaju da se radi o stvarnosti. Poigrava se sa stilovima, radi u impresionističkim premazivanjima i mrljama, visoko kontrastnoj crno-bijeloj uličnoj umjetnosti i glasnim bojama pop arta. Posao joj je omogućio da obiđe svijet slikajući razne komisije. Čak je oslikala ”God is a woman” za Arianu Grande.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alexa Meade (@alexameadeart) on

Njezin posljednji projekt metafizičkog je štiha. Naime, pomoću Googlove tehnologije DeepView, digitalna karta dubine prostora generirana je iz 3D scene njezinih umjetnina. Meade zatim naslikava reinterpretaciju tog uzorka na izvornom prizoru uključujući i modela. Rezultat je nadrealistično vizualno iskustvo. Umjetnica je posljednja u nizu sretnika koji stvaraju u Googleovoj rezidenciji inkorporirajući neki dio njihove tehnologije u svoj rad.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alexa Meade (@alexameadeart) on

Meadein jedinstveni pogled i poigravanje dimenzijama veoma je prikladna kulminacija mnogih struja u umjetnosti današnjice, od primijenjene do visoke. Prijetimo se samo kako se u posljednje vrijeme loga mnogih tvrtki, posebice aplikacija, iz teksturiranih i prividno trodimenzionalnih pretvaraju u jednostavne, plošne dizajne. Odgovara i samom načinu na koji svakodnevno preispitujemo i treniramo svoju moć percepcije dodajući filtere, igrajući se u virtualnoj realnosti ili čak sumnnji da živimo u vrlo razrađenoj simulaciji. Možda zaista sve jest ogromna slika neke Alexe Meade iz četvrte dimenzije, a mi smo tek potezi kistom po platnu.

 

Piše: D.M.
Fotografije: Profimedia/Instagram

Pročitajte i...

Bajkoviti nadrealizam Tima Walkera

Tim Walker je čarobnjak. Na drveću uzgaja kolače, vozi pletene automobile, pod njegovim čarobnim štapićem na fasadama engleskih dvoraca cvjetaju šareni baloni, leteći tanjuri idu u lov na lisice, a dnevnim boravkom kruži Spitfire..

Art protiv korone – kako pandemiju i socijalnu izolaciju doživljavaju kreativci?

Kako pandemiju i socijalnu izolaciju doživljavaju kreativci? Otkrijte u svibanjskom izdanju Ellea koji vas čeka na svim kioscima! Elle – ljepota je unutra

ELLE profil: Tko je Lily Scout Kwong?

Naoružana božurima i mahovinom u borbi za bolji svijet

Ostajete bez ideja? Donosimo 7 podcastova protiv čame i osame

Umjetnost, književnost, ljubav, humor, životne mudrosti...

Poznati umjetnički sajam The Other Art Fair preselio se na internet!

Odlična vijest za sve ljubitelje suvremene umjetnosti!

▲ Povratak na vrh