Izložba Hrvoja Dumančića u Dioklecijanovim podrumima

23.05.2017.

Od 25. svibnja do 9. lipnja

Novi pogled na djetinjstvo i osjećaje koje uz njega povezujemo splitskoj će se publici otvoriti u četvrtak, 25. svibnja u 20:00 sati, kada će akademski kipar Hrvoje Dumančić u Dioklecijanovim podrumima predstaviti izložbu pod nazivom „Zaboravljene emocije“.

Osnovni motiv Dumančićevog umjetničkog rada su konji i konjička skulptura. Tema ove izložbe su zaboravljene emocije, ponajprije one iskonske, koje najintenzivnije proživljavamo u doba najranijeg djetinjstva, a koje s vremenom potiskujemo duboko u podsvijest.

 

 

U skulpturi pod naslovom „Zaboravljene emocije“ Dumančić se tako vraća na svima zajedničku uspomenu iz djetinjstva, na igračku konja, na način da kroz umjetnost nešto trivijalno prezentira na netrivijalan način. Naravno, riječ trivijalno nije posve primjerena, jer je davno grčki filozof Heraklit rekao „da su ljudske misli dječje igračke“. Autorova želja je da posjetitelji otputuju kroz vrijeme u svoje djetinjstvo te osobno i emotivno dožive ovu izložbu.

Kroz svoj dugogodišnji rad Dumančić se etablirao kao autor ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu, gdje je za svoje skulpture konja primio mnogobrojne nagrade i priznanja.

Njegov prepoznatljiv i jedinstven umjetnički potpis uključuje osebujnu kolekciju radova – jedna od njegovih skulptura u vlasništvu je jednog od najpoznatijih francuskih dizajnera parfema Jean-Paul Guerlaina, a uspješnu suradnju ostvario je i s prestižnom Osborne Studio Gallery iz Londona. Također je autor glavnog postava Muzeja sinjske alke u Sinju za koji je izradio skulpture deset konja u prirodnoj veličini koji zajedno čine veličanstvenu alkarsku povorku.

Izložbu „Zaboravljene emocije“ organizira Hrvatsko udruženje likovnih umjetnika iz Splita uz podršku Grada Splita, Ministarstva kulture, zaklade Kultura nova, Splitsko-dalmatinske županije i Turističke zajednice Grada Splita. Izložba je otvorena do 9. lipnja.

Press

Pročitajte i...

Otkrijte unutrašnjost živopisnog ateljea kipara Hrvoja Dumančića

Atelier akademskog kipara, najpoznatijeg po korištenju motiva konja i konjičkoj skulpturi, mjesto je rada, života i kreativne energije u samom centru Zagreba

Instagram overload? Možda je vrijeme za detox

Kad se osjećate kao da ste se suviše zaplele u društvene mreže, raspetljajte se u nekoliko lakih poteza

Sad ili nikad: pronašli smo odlične tutoriale za pletenje

Ako ste ikad imali želju naučiti plesti, sad je savršen trenutak za to

Najljepši filmski kostimi koje potpisuje Yves Saint Laurent

Crtice iz strastvene kostimografske karijere jednog od najznačajnijih dizajnera u povijesti

Ikonički pixie nezaboravne Twiggy nastao je… slučajno!

Iako je modelku teško zamisliti bez kratke frizurice, zvijezda šezdesetih kaže da je kultni look zapravo nastao igrom slučaja – i započeo njezinu karijeru

"New year, new me": koje su nam stvari danas najvažnije?

Početak nove godine odlična je prilika za preispitivanje i redefiniranje sebe samih i pravo vrijeme da se zapitamo - kako smo? Kako se osjećamo sada i kako gledamo na budućnost?

▲ Povratak na vrh