Izložba koju vrijedi pogledati

27.02.2014.

Zabranjeno pušenje slavi 30 godina karijere

Legendarna grupa Zabranjeno pušenje održat će 22. ožujka u Velikom pogonu zagrebačke Tvornice kulture koncertnu promociju svog desetog studijskog albuma „Radovi na cesti“ te tom prilikom proslaviti 30 godina karijere. Kao uvod u koncert u ponedjeljak, 3. ožujka, u Tvornici će od 13 sati biti otvorena izložba „ Novi primitivizam za poćetnike“.

Izložba je prvo ugledala svjetlo dana u Beogradu krajem 2012. godine, a zatim je postavljana u Novom Sadu, Banja Luci, Ljubljani, Tuzli i Sarajevu. Posvećena je generaciji sarajevskih glazbenika koji su 80-ih godina prošlog stoljeća pokrenuli novi val pop kulture i dostigli veliku popularnost na prostoru bivše Jugoslavije.

Mnoštvo eksponata

Zagrebačka publika imat će prilike vidjeti stotinjak eksponata, dvostruko više od početnog broja, zbog izuzetnog doprinosa fanova grupe koji su u proteklom periodu oplemenili postavu predmetima iz svoje arhive. Izložba obiluje autentičnim primjercima iz vremena Novog primitivizma kao što su tranzistor babe Atifa, volan autobusa koji su provozali Pišonja i Žuga, Amilin kućni ogrtač, portret doktora Džemidžića, elegantna ženska čakijica i slični eksponati. U tom smislu je izložba „Primitivizam za poćetnike“ živi prikaz duha jednog vremena.

„Istina, Novi primitivizan je imao i svoje komercijalne faze, uspone i padove, ali ostao je značajan dokument vremena istražujući kretanje „od mahale do zvijezda“. U pitanju je jedan mikrosvijet, koji je bogat i neiscrpan, te šalje poruku kako umjetnost ne mora uvijek biti hermetična i eklektična, već slatka i topla. A naš je cilj bio upravo iz tog mikrosvijeta napraviti priču koja je postala prepoznatljiv brend“ , riječi su Seje Sexona koji iz tog razloga ovoj izložbi želi pronaći stalan prostor, kako bi je imalo priliku vidjeti što veći broj ljudi.

 

Novi primitivizam za poćetnike

 

Nešto što se pamti

Zanimljiva anegdota vezana je za premijerno prikazivanje izložbe u Domu omladine u Beogradu u studenom 2012. Noć pred izložbu sumnjičavi carinici na srpskoj granici odlučili su zadržati ekipu i eksponate do dolaska stručnjaka koji će procijeniti njihovu umjetničku vrijednost. Situacija se iz sata u sat sve više komplicirala i dovela u pitanje samo otvaranje izložbe idući dan. Iako je Sejo Sexon na razne načine, nudeći CD-e i ostala sredstva podmićivanja, pokušao odobrovoljiti revne carinike, oni su ostali čvrsti u svom stavu. Na kraju je u očaju Sejo zavapio: „Pa nemojte pobogu, ljudi, to je premijerno prikazivanje izložbe.“ Na ove riječi, carinici se pogledaše i svi na trenutak odoše u svoje prostorije. Kroz staklo se moglo vidjeti kako unutra ozbiljno vijećaju. Poslije par minuta jedan od njih se vratio i ozbiljnim glasom rekao: ,,U redu je, možete ići. Što odmah ne rekoste da vas je premijer pozvao.“

Izložbu će otvoriti Vladan Caričić, osnivač i direktor producentske kuće Talent box koja se posvetila realizaciji i promociji neobičnih art, muzičkih i filmskih projekata širom Europe. Cijeli svoj životni i profesionalni opus posvetio je istraživanju mogućnosti prenošenja vizualne informacije. Radio je kao novinar i izvjestitelj s Balkana za Finland Broadcasting Company krajem 80-tih. Autor je brojnih dokumentaraca i izložbi koje rekonstruiraju i dočaravaju našu povijesnu epohu. Danas putuje, istražuje, snima i postavlja projekte u Švedskoj, Poljskoj, Italiji, Njemačkoj, Sloveniji i Hrvatskoj.

Izložba je otvorena do 23. ožujka 2014., a ulaz je slobodan.

Fotografije: press

Pročitajte i...

ELLE Kalendar: kuda se zaputiti u danima pred nama?

Koje nam se izložbe, koncerti, predstave i zabave smiješe od 19. do 26. travnja?

ELLE Kalendar: kuda se zaputiti u danima pred nama?

Koje nam se izložbe, koncerti, predstave i zabave smiješe od 15. do 22. ožujka?

Islandska elektro senzacija GusGus stiže u zagrebačku Tvornicu kulture

Jedna od najatraktivnijih i najpopularnijih elektroničkih skupina, islandski GusGus, stižu u Zagreb 6. prosinca

U Zagreb stiže indie pop senzacija Milky Chance!

Popularni dvojac Milky Chance najpoznatiji po hitovima "Stolen Dance" i "Down By The River" uskoro stižu u Tvornicu kulture!

Spektakularni gosti zagrebačke Tvornice kulture

Na koncertu američkog kantautora Ryana Adamsa kao posebna gošća nastupit će i multitalentirana Karen Elson

zola jesus

Zola Jesus ponovno u Zagrebu

Jedno od najznačajnijih imena svjetske indie scene, Zola Jesus, vraća se u zagrebačku Tvornicu kulture u petak, 20. ožujka 2015.

▲ Povratak na vrh