Izmišljen uređaj koji će nam pomoći da se riješimo ovisnosti o smartphoneima?

21.08.2020.

Minimalistički mobitel

Mobilni nam uređaji sve više postaju osobni pomoćnici, no njihove rastuće sposobnosti ponekad su i previše za naše lako ometene umove. Često se uhvatimo kako visimo na mobitelu bez ikakve potrebe, za razbibrigu, iz dosade.

Tehnologije koje nam pomažu da bolje obavimo neki posao također su sposobne omesti nas i natjerati da zaboravimo na vrijeme i ostanemo budni dugo u noć, a i tijekom dana ih rijetko kada ispuštamo iz ruku. Čak se govori i o ovisnosti. Stoga su neke firme, poput Light, osmislile ”nastavke” za mobitele, uređaje koji su spojeni na smartphone, no imaju veoma ograničene sposobnosti, ne bi li poslužili kao zdrava zamjena.

View this post on Instagram

A post shared by Ales Nesetril (@alesnesetril) on

Potpuno suludih marketinških slogana poput: ”Dizajniran za što manju upotrebu” –  nemaju mogućnosti spajanja na internet, SMS poruka, fotografiranja ili videa. Kao kućni telefon, koriste se samo za pozive. Ako vas netko ne može dobiti, neka ostavi glasovnu poruku. Ako ne znate njihov broj, vjerojatno nisu vrijedni zvanja (doduše, neki do njih imaju imenike s vrlo malo memorije, za cca. 10 kontakata).

View this post on Instagram

A post shared by Blog do Foca (@blogdofoca) on

Dizajnirani su da budu laki, maleni, kompaktni i da bi uz njihovu pomoć, tjerajući nas da koristimo samo osnovne funkcije, više uživali u stvarnom svijetu. Koriste istu SIM karticu kao i vaš uređaj, tj. spojeni su na uređaj i ne funkcioniraju bez njega, moglo bi se reći, poput nas samih. Knjižice s uputama često su im zapravo jedan list papira, a kutije u kojima dolaze u obliku knjige s fotografijama svega onoga što propuštamo dok smo zaljepljeni za crna zrcala. Pejzaži, priroda, ljudi. No, je li još jedan komad tehnologije ono što će nas osloboditi od nje same? Ako je za vjerovati starim uzrečicama – svaki otrov je lijek u točnoj dozi.

View this post on Instagram

A post shared by J.W. Couch Foundation (@jwcfoundation) on

Piše: D.M.
Fotografije: Instagram

Pročitajte i...

Poslije Miley Cyrus i Justin Bieber progovorio o burnoj mladosti

Što to znači biti dječja zvijezda u Americi?

Ova nas ovisnost brine više od one o nikotinu!

Jesmo li dosegli točku zasićenja kada su društvene mreže u pitanju?

Kako je bilo na jedinstvenom Sensa Yoga Reconnect Retreatu

Predivan otok Iž ponovno je od 18. do 20. rujna u hotelu Korinjak okupio Sensine zaljubljenike u jogu i duhovni razvoj. Kako smo upoznavali sebe i svoje tijelo u divnom okruženju prirode i mira, pročitajte u nastavku…

Behind the scenes modnog editorijala koji vas poziva da prihvatite ljepotu različitosti

Odbacite sve dosadne predrasude i zaboravite ustaljene modne, rodne i društvene konvecije!

Marilyn Monroe u 5 ikoničkih filmskih outfita

Najlegendarniji lookovi legendarne glumice

▲ Povratak na vrh