Izmišljen uređaj koji će nam pomoći da se riješimo ovisnosti o smartphoneima?

21.08.2020.

Minimalistički mobitel

Mobilni nam uređaji sve više postaju osobni pomoćnici, no njihove rastuće sposobnosti ponekad su i previše za naše lako ometene umove. Često se uhvatimo kako visimo na mobitelu bez ikakve potrebe, za razbibrigu, iz dosade.

Tehnologije koje nam pomažu da bolje obavimo neki posao također su sposobne omesti nas i natjerati da zaboravimo na vrijeme i ostanemo budni dugo u noć, a i tijekom dana ih rijetko kada ispuštamo iz ruku. Čak se govori i o ovisnosti. Stoga su neke firme, poput Light, osmislile ”nastavke” za mobitele, uređaje koji su spojeni na smartphone, no imaju veoma ograničene sposobnosti, ne bi li poslužili kao zdrava zamjena.

View this post on Instagram

A post shared by Ales Nesetril (@alesnesetril) on

Potpuno suludih marketinških slogana poput: ”Dizajniran za što manju upotrebu” –  nemaju mogućnosti spajanja na internet, SMS poruka, fotografiranja ili videa. Kao kućni telefon, koriste se samo za pozive. Ako vas netko ne može dobiti, neka ostavi glasovnu poruku. Ako ne znate njihov broj, vjerojatno nisu vrijedni zvanja (doduše, neki do njih imaju imenike s vrlo malo memorije, za cca. 10 kontakata).

View this post on Instagram

A post shared by Blog do Foca (@blogdofoca) on

Dizajnirani su da budu laki, maleni, kompaktni i da bi uz njihovu pomoć, tjerajući nas da koristimo samo osnovne funkcije, više uživali u stvarnom svijetu. Koriste istu SIM karticu kao i vaš uređaj, tj. spojeni su na uređaj i ne funkcioniraju bez njega, moglo bi se reći, poput nas samih. Knjižice s uputama često su im zapravo jedan list papira, a kutije u kojima dolaze u obliku knjige s fotografijama svega onoga što propuštamo dok smo zaljepljeni za crna zrcala. Pejzaži, priroda, ljudi. No, je li još jedan komad tehnologije ono što će nas osloboditi od nje same? Ako je za vjerovati starim uzrečicama – svaki otrov je lijek u točnoj dozi.

View this post on Instagram

A post shared by J.W. Couch Foundation (@jwcfoundation) on

Piše: D.M.
Fotografije: Instagram

Pročitajte i...

Preminuo sin poznatog supermodela

Tragedija u obitelji Stephanie Seymour

Poslije Miley Cyrus i Justin Bieber progovorio o burnoj mladosti

Što to znači biti dječja zvijezda u Americi?

Ova nas ovisnost brine više od one o nikotinu!

Jesmo li dosegli točku zasićenja kada su društvene mreže u pitanju?

Dermalni fileri na recept?

Skupina članova britanskog parlamenta usporedila je industriju ljepote s 'divljim Zapadom' i zatražila strože regulacije

Lekcije o ljubavi (kojih se trebamo odučiti)

U popularnoj kulturi, u kojoj se ljubav prikazuje kao najopsesivnija tema, koje su najgore lekcije o njoj koje smo naučile iz filmova i serija?

▲ Povratak na vrh