Jeste li nasjeli na ovu varku na Instagramu?

22.08.2019.

Lažna opasnost za sigurnost podataka

Vjerojatno ste ovih dana, bezbrižno scrollajući Instagramom, primijetili veći broj reposteva zabrinjavajuće poruke u kojoj stoji da sve što ste ikad objavili postaje javno, uključujući i privatne poruke. Među ostalim piše i da se, repostanjem ove slike, zabranjuje Instagramu da distribuira i koristi vaše fotografije, kao i da se vaš materijal koristi na sudu.

 

 

Repostanjem, odjednom, kao magičnim štapićem, vaše objavljene fotografije postaju povjerljive i privatne informacije. Čak je naveden i nekakav zakon po Rimskom statutu koji navodi da je zakonom kažnjiva svaka povreda privatnosti. Ovu poruku repostali su brojni celebrityiji uključujući Juliu Roberts, Julianne Moore, Ushera i Rob Lowea, što je sigurno kod nekih korisnika povećalo kredibilnost.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by taraji p henson (@tarajiphenson) on

O čemu se zapravo radi? Prvo i najvažnije, poruka je lažna i kao takva cirkulira u nepravilnim intervalima još od 2012. godine. Ono što je svakako istina, čega nažalost svaka osoba s Instagram profilom nije svjesna, jest činjenica da nitko nije vlasnik svojih fotografija na profilu, te kako ih bilo tko u bilo koje svrhe može besplatno koristiti.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ray (@crimzcamden1) on


Na to da se vaše fotografije bez vašeg pristanka mogu koristiti, pa čak i prodavati, pokušao je ukazati poznati slikar i fotograf Richard Prince koji je prije nekoliko godina na Frieze sajmu u New Yorku izložio ogromne screenshotove tuđih fotografija s Instagrama. Nije obavijestio originalne autore, nije ih tražio dopuštenje, štoviše, prodao je svaki print za 90 000 dolara po komadu. Možda vam zvuči čudno, ali sve Prince je postupio potpuno legalno i u skladu sa zakonima. Radi se o tome da su zakoni o autorskim pravima zastarjeli, neodređeni i napreduju puno sporije od tehnologije.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sked Social (@getskedsocial) on

Ne zaboravite, sve što objavite, čak i ako obrišete, ostaje negdje u bespućima interneta i može se protiv vas iskoristiti u bilo kojem trenutku, a nikakav repost vas od toga ne može spasiti.

 

Piše: L.H.
Fotografije: Profimedia/Instagram

Pročitajte i...

O modi, influenceanju i životu u New Yorku s Jelenom Cikojom

Kako izgleda njujorška svakodnevica influencerice s preko 380 000 followera

Kako je Instagram izmislio mjesto koje ne postoji?

Turistička destinacija koja postoji samo na Instagramu

Sjećate li se ovih kultnih dizajnerskih outfita omiljene dadilje?

“She had style, she had flair, but what did she wear?“

Optimistični instagram profili

Virtualne adrese koje nas ovih dana čine optimističnijima

Instagram profili koji će vam pomoći da se osjećate bolje

▲ Povratak na vrh