Jeste li spremni za kulinarsku avanturu? Donosimo recepte za veganske sireve

veganski sir
19.04.2021.

Ovog proljeća upustite se u novu gastro avanturu - pripremanje veganskih sireva. Baza su im uglavnom orašasti plodovi i probiotici za fermentaciju, izgledom nalikuju na mliječne, ali okus im je puno snažniji i izražajniji

Marina Brekalo, koja stoji iza IG profila @brekalicious i web stranice brekalicious.com, ljubiteljima gurmanske prirodne prehrane poznato je ime, a posebno se ističe svojim inovativnim sirovim tortama i jelima s veganskim sirevima. Osim namaza, umaka, mekih, slatkih i fermentiranih inačica klasičnih sireva, kao i originalnih veganskih recepata, u njezinoj novoj kuharici ‘Veganski sirevi’ nekoliko je recepata koji izvrsno dopunjuju sirne plate, kao što su crveni i zeleni pesto, originalan sirovi chutney te neizostavni krekeri i baguette.

Kokosov rupičasti sir

  • 1 šalica kokosovog mlijeka iz limenke
  • 1 šalice otopljenog ekstra djevičanskog kokosovog ulja
  • 2 žlice limunovog soka
  • 1 žličica bijelog papra
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • 1 žličica crne soli
  • 2 žlice agar agara u prahu

1. Pripremite četvrtasti kalup ili staklenu / keramičku zdjelicu koju ste samo malo premazali kokosovim uljem, iako bi smjesa za sir kuhana s agar agarom trebala bez problema ispasti iz keramičkog ili staklenog kalupa kada ga okrenemo i bez toga.

2. Sve sastojke, osim agar agara, izblendajte kratko u blenderu, tek toliko da se sastojci povežu.

3. Smjesu prebacite u lončić i dodajte agar agar pa neprekidno miješajte dok ne zavrije. Smanjite vatru i nastavite miješati još 5 – 6 minuta.

4. Kuhanu smjesu izlijte u pripremljeni kalup i ostavite 20-ak minuta na sobnoj temperaturi prije nego što ostavite poklopljeni kalup u hladnjak preko noći. Gotovi sir izrežite na manje komade i, koristeći se slamkama, napravite rupe u njemu.

5. Sir režite na tanke kriške koristeći mandolinu ili ručnu gulilicu za povrće.

6. Čuvajte u hladnjaku 10-ak dana.

Odličan je u sendvičima, salatama i kao dio veganske plate.

Fini orašasti namaz

  • 2 šalice indijskih oraščića
  • 4 šalice kokosovog mlijeka iz konzerve
  • 2 kapsule probiotika
  • 2 žlice prehrambenog kvasca
  • 2 žlice limunovog soka
  • 1  žličica soli

1. Indijske oraščiće namačite 4 – 6 sati pa ocijedite i isperite pod mlazom vode.

2. Konzervu kokosovog mlijeka dobro protresite prije otvaranja tako da se cijeli sadržaj što bolje prožme.

3. Stavite u blender isprane i ocijeđene indijske oraščiće te dolijte najprije 3 šalice kokosovog mlijeka pa postupno dodajte ostatak, ali samo onoliko koliko vam je potrebno da se sastojci dobro izblendaju.

4. Kada dobijete lijepu homogenu kremu istresite prah iz dvije kapsule probiotika u blender i još kratko blendajte kako bi se probiotik ravnomjerno izmiješao. Namaz ostavite da fermentira u zdjelici bez cijeđenja sljedećih 12 do 48 sati. Svakih 6 sati provjeravajte kako se razvija okus.

5. U trenutku kada ste zadovoljni okusom – a trebao bi biti kiselkast i oštar, a opet svjež – dodajte sve ostale sastojke i dobro izmiješajte pa spremite u hladnjak u poklopljenoj staklenci ili zdjelici do upotrebe.

Čuvajte namaz u hladnjaku dok ga ne potrošite, najdulje mjesec dana.
Namaz je blagog okusa i pogodan za različite kombinacije u jutarnjim obrocima, sendvičima, tostevima te kao dio veganskih plata.

Ribanac od indijskih oraščića

  • 2 šalice indijskih oraščića
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • 1 žličica luka u prahu
  • 4 žlice prehrambenog kvasca
  • 1 žličica nepasterizirane svijetle miso paste
  • 1 žličica soli
  • 2 žlice bijelog balzamičnog octa

1. Nenamočene indijske oraščiće stavite u multipraktik i usitnite. Dodajte ostale sastojke i opcijom “pulse” povežite sve zajedno u ljepljivu masu. Sir prebacite u foliju i modelirajte rukama u željeni oblik. Ostavite preko noći u hladnjaku.

2. Sir je idući dan spreman za posluživanje.

3. Možete ga ribati ili tanko rezati oštrim nožem ili mandolinom.

4. Čuvajte ga u hladnjaku do mjesec dana.

5. Odličan je u salatama, uz rižota, njoke, tjestenine i juhe.

Recepti preuzeti iz kuharice Marine Brekalo ‘Veganski sirevi’

Fotografije: Maja Danica Pečanić

Pročitajte i...

Catering za sve prigode pronađite u Hilton Restoranima Zagreb

Hilton Restorani Zagreb odnedavno nude vrhunsku catering ponudu i mnogo više

Gastronomsko putovanje u srce Azije

Najveći kontinent oduvijek je privlačio ljude egzotičnom prirodom, bogatom kulturom te kuhinjom koja pršti okusima, bojama i teksturama. Da biste u vrijeme pandemije utažili čežnju i glad za tim dalekim dijelom svijeta, ne morate krenuti na put – dovoljno je zaputiti se do svoje kuhinje

Iz novog, proljetnog StoryGourmeta s ljubavlju!

Potražite novi broj StoryGourmeta od 27.ožujka na svim kioscima

Gastro put oko svijeta uz čovjeka koji je postao chef sa samo 15 godina

Vežite pregače - polijećemo! Naš je 'pilot' ovaj put fantastični Gaz Oakley, popularni veganski chef iz Walesa, koji je u kuharici 'Moja zelena kuhinja' sakupio specijalitete, sastojke i arome iz cijelog svijeta

Kulinarska i lifestyle inspiracija: Mimi Thorisson

Food blogerica i autorica kuharica čiji nam Instagram profil redovito izmami: "Wow!"

Ljeto na tanjuru s „potpisom“ gastro blogerice Sanje Mijac

Njezin nas instagram profil vraća u djetinjstvo, kad su komad slasnog kolača s makom i višnjama ili griz hladne domaće pome s malo soli bilo sve što nam treba na vruć ljetni dan. Ako već niste, obavezno nabavite Sanjinu kuharicu “Iz života Domaćica”, a dotad uživajte u pogledu na delicije koje svakodnevno priprema i fotka za Instagram…

▲ Povratak na vrh