Kad zakaže self-care, vrijeme je za self-parenting!

28.01.2020.

Kako biste se ponašali prema samome sebi kad biste vi bili netko koga bezuvjetno volite?

Priznali si ili ne, u svakom od nas čuči jedan nedorasli impulzivni klinac ili klinka koji ne žele raditi te dosadne “odrasle” stvari. Isprva godi pokazati srednji prst svim pravilima i jedriti na valovima slobode, no kad se naše unutarnje dijete previše raskalaši pa nam stan počne nalikovati svinjcu, plan prehrane meniju fast food restorana, a društveni život biografiji Edie Sedgwick, vrijeme je da probudite svoju unutarnju majku. I održite si lekciju!

Kada sam prvi put otperjala iz roditeljskoga gnijezda, bila sam u ranim dvadesetima. Nježne godine. Labilne, preciznije rečeno. Savršene za stvaranje zdravih temelja ili slanje svega kvragu. Uglavnom, potrpala sam svu svoju imovinu u nekoliko kartonskih kutija i entuzijastično zalupila vrata rasporedu zdravog spavanja, dnevnom redu ručanja u nekoliko nutritivno usklađenih sljedova i pedantno ispeglanoj posteljini koja miriše na opsesivno kompulzivni poremećaj i proljeće u Provansi. U treptaj oka nekoć zdravi i bogati ručkovi kakve je s ljubavlju kuhala gospođa majka pretvorili su se u kasne večere na čijem su meniju dnevnih specijaliteta redovito bile napolitanke, Čokolino i gumeni bomboni. Posteljina odavno nije bila ni ispeglana ni mirisna, posuđe je kampiralo u sudoperu strpljivo čekajući neke bolje dane, a zdrave navike osmosatnog spavanja zamijenili su raskalašeni trodnevni tulumi od utorka do četvrtka i povremeno drijemanje na kauču. Naravno, ako na njemu nije ležalo pola mog ormara, pet mojih prijatelja ili neko čupavo pseto nad kojim sam se sažalila i pokupila ga s ulice dan prije.

Mnogi će ozbiljno konstatirati kako su oni u ranim dvadesetima bili već vrlo odrasli, plaćali svoje račune, odgajali svoju djecu i kupovali nekretnine te će mi vjerojatno prijekorno poručiti da ne bulaznim s traženjem roditeljske figure. No upravo je zato moderna psihologija skovala termin self-parenting. Naime, u svakome od nas čuči jedan nedorasli impulzivni klinac koji ne želi raditi dosadne odrasle stvari. I svaki od tih klinaca treba roditelja. Da, dobro ste pročitali, poanta je u tome da svom unutarnjem djetetu budete roditelj. Dobar roditelj. Ne kolutajte očima. Koliko god na prvu možda zvučalo kao neki new age bullshit, ideja je ustvari poprilično jednostavna i poprilično sjajna. Umjesto da o sebi razmišljamo kao o odrasloj osobi koja ne ispunjava očekivanja i životom korača s kroničnim osjećajem krivnje, zašto o sebi ne bismo mislili kao o nježnoj i toploj roditeljskoj figuri koja vodi brigu o vašem unutarnjem djetetu, usmjerava ga i razumije?

Priča o self-parentingu zapravo je priča o ljubavi, a pojašnjenje ovog fenomena i ostatak fantastičnog teksta naše Tine Lončar, koji je, dakako, napisan s puno ljubavi, pročitajte u najnovijem izdanju ELLE časopisa. 

 

Fotografije: Elle veljača 2020.

Pročitajte i...

peitho

Poklanjamo vam dizajnerski nakit Peitho uz godišnju pretplatu na Elle!

Pretplatite se na Elle i poklanjamo vam dizajnerski nakit Peitho – srebrnu ogrlicu ili naušnice. Zablistajte uz ovaj modni detalj koji će svakoj ženi pružiti dozu elegancije i profinjenosti. Odaberite između ogrlice ili naušnica. Uz to, darujemo vam i prva 4 broja Ellea i šaljemo na kućnu adresu. Požurite jer prvih 10 pretplatnika osvaja ovaj VIP tretman by Elle

Detoksikacija nakon Uskrsa

Donosimo vam savjete kako se vratiti u formu nakon Uskrsa

Single & fabulous: Zašto su single žene najsretnija skupina na svijetu

Od bijesne usidjelice do crazy cat lady - solerice tradicionalno nemaju atraktivnu reputaciju, no suvremene studije pokazuju da su najsretnija skupina na svijetu upravo - single žene. U društvu u kojem se čini da je osnovna mjerna jedinica par, ostati slobodan na duge staze još je tabu i dok sve više mladih ljudi napušta uvriježene ljubavne obrasce, a mnogi istražuju aromantični spektar, je li vrijeme da redefiniramo odnos prema sretnom soliranju?

gwyneth paltrow

Njega kože, vježbanje... Što sve Gwyneth Paltrow napravi prije nego započne dan

Glumica, poduzetnica i kraljica wellnessa priznaje da je 'high maintenance'

▲ Povratak na vrh