Kad zakaže self-care, vrijeme je za self-parenting!

28.01.2020.

Kako biste se ponašali prema samome sebi kad biste vi bili netko koga bezuvjetno volite?

Priznali si ili ne, u svakom od nas čuči jedan nedorasli impulzivni klinac ili klinka koji ne žele raditi te dosadne “odrasle” stvari. Isprva godi pokazati srednji prst svim pravilima i jedriti na valovima slobode, no kad se naše unutarnje dijete previše raskalaši pa nam stan počne nalikovati svinjcu, plan prehrane meniju fast food restorana, a društveni život biografiji Edie Sedgwick, vrijeme je da probudite svoju unutarnju majku. I održite si lekciju!

Kada sam prvi put otperjala iz roditeljskoga gnijezda, bila sam u ranim dvadesetima. Nježne godine. Labilne, preciznije rečeno. Savršene za stvaranje zdravih temelja ili slanje svega kvragu. Uglavnom, potrpala sam svu svoju imovinu u nekoliko kartonskih kutija i entuzijastično zalupila vrata rasporedu zdravog spavanja, dnevnom redu ručanja u nekoliko nutritivno usklađenih sljedova i pedantno ispeglanoj posteljini koja miriše na opsesivno kompulzivni poremećaj i proljeće u Provansi. U treptaj oka nekoć zdravi i bogati ručkovi kakve je s ljubavlju kuhala gospođa majka pretvorili su se u kasne večere na čijem su meniju dnevnih specijaliteta redovito bile napolitanke, Čokolino i gumeni bomboni. Posteljina odavno nije bila ni ispeglana ni mirisna, posuđe je kampiralo u sudoperu strpljivo čekajući neke bolje dane, a zdrave navike osmosatnog spavanja zamijenili su raskalašeni trodnevni tulumi od utorka do četvrtka i povremeno drijemanje na kauču. Naravno, ako na njemu nije ležalo pola mog ormara, pet mojih prijatelja ili neko čupavo pseto nad kojim sam se sažalila i pokupila ga s ulice dan prije.

Mnogi će ozbiljno konstatirati kako su oni u ranim dvadesetima bili već vrlo odrasli, plaćali svoje račune, odgajali svoju djecu i kupovali nekretnine te će mi vjerojatno prijekorno poručiti da ne bulaznim s traženjem roditeljske figure. No upravo je zato moderna psihologija skovala termin self-parenting. Naime, u svakome od nas čuči jedan nedorasli impulzivni klinac koji ne želi raditi dosadne odrasle stvari. I svaki od tih klinaca treba roditelja. Da, dobro ste pročitali, poanta je u tome da svom unutarnjem djetetu budete roditelj. Dobar roditelj. Ne kolutajte očima. Koliko god na prvu možda zvučalo kao neki new age bullshit, ideja je ustvari poprilično jednostavna i poprilično sjajna. Umjesto da o sebi razmišljamo kao o odrasloj osobi koja ne ispunjava očekivanja i životom korača s kroničnim osjećajem krivnje, zašto o sebi ne bismo mislili kao o nježnoj i toploj roditeljskoj figuri koja vodi brigu o vašem unutarnjem djetetu, usmjerava ga i razumije?

Priča o self-parentingu zapravo je priča o ljubavi, a pojašnjenje ovog fenomena i ostatak fantastičnog teksta naše Tine Lončar, koji je, dakako, napisan s puno ljubavi, pročitajte u najnovijem izdanju ELLE časopisa. 

 

Fotografije: Elle veljača 2020.

Pročitajte i...

Novi broj časopisa Elle čeka vas na kioscima!

A zvijezde naslovnice su kreativci zaslužni za magiju zvanu modni editorijal. Upoznajte fashion tim često skriven iza kulisa, koji nam otkriva kako su se prilagodili na novo (ne)normalno

VIP poklon za nove Elle pretplatnike: narukvica Borboleta!

Pretplatite li se na Elle, poklanjamo vam 'must have' dizajnerski komad nakita: narukvicu Borboleta! Uz to, darujemo vam i prva 4 broja Ellea i šaljemo na kućnu adresu. Pretplatite se i iskoristite posebnu novogodišnju ponudu! Požurite jer prvih 10 pretplatnika osvaja ovaj VIP tretman

Već ste prekršili sve svoje novogodišnje rezolucije? Nema veze, imamo bolje ideje!

Ne zamjerajte si previše, planovi su vam ionako bili suviše ambiciozni. Umjesto dramatičnim potezima, u smjeru boljeg života krenite malim ali efikasnim koracima, uz pomoć savjeta iz knjige “Ljubav prema nesavršenom”

Jasmila Žbanić: "Ako dok pišem scenarij ne jecam u trenucima kad moji likovi trebaju jecati, onda nešto nije u redu"

U povodu novoga filma Jasmile Žbanić pod naslovom „Quo vadis, Aida?“, o posljednjim danima prije genocida u Srebrenici kroz perspektivu lokalne profesorice koja je prevodila za UN-ovu bazu, Ana Fazekaš je razgovarala s fantastičnom scenaristkinjom i redateljicom o različitim facetama njezine filmske povijesti.

Cancel culture - osvetnička sila od koje strepi elita

Je li kultura otkazivanja legitiman način kažnjavanja, nepromišljenih, dijaboličnih i politički nekorektnih, moderna verzija osvetnički nastrojene rulje s vilama ili Ricky Gervais ima pravo kad kaže:“To što ste uvrijeđeni, ne znači da ste u pravu!”

Zdrava navika koju preporučaju Reese Witherspoon i Emily Ratajkowsky, a možete je usvojiti već danas

Od Coco Chanel i Karla Lagerfelda, preko Billa Gatesa, Baracka Obame, Elona Muska i Oprah, do Reese Witherspoon i Emily Ratajkowsky, svi imaju jednu zajedničku karakteristiku: obožavaju čitati knjige

▲ Povratak na vrh