Kako će oskarovac Branko Lustig ostati zauvijek u našem sjećanju

15.11.2019.

Ostavština domu, ali i cijelom svijetu

Preminuo je veliki filmski producent Branko Lustig. U producentskoj karijeri je zaslužio niz značajnijih međunarodnih priznanja i jedini je hrvatski filmaš koji je osvojio dva Oscara za filmove Schindlerova lista iz 1993. godine i Gladijator iz 2000., za koje je također osvojio i Zlatni globus. Sa 87 godina, preminuo je 14. studenog u jutarnjim satima u Zagrebu.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vijesti.hr (@vijestihr) on Nov 14, 2019 at 4:02am PST

Godine 2014. predsjednik Francuske dodijelio mu je Odličje viteza reda umjetnosti i književnosti, a iste je godine uvršten na 29. mjesto među 50 najvećih hollywoodskih producenata svih vremena na listi The Daily Beasta. O uspjehu glasovitog hrvatskog producenta najbolje govori činjenica da je rangiran ispred mnogih drugih producenata hollywoodskih blockustera.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Portal Filmopedija.com 🎬 (@filmopedija) on Nov 14, 2019 at 9:32am PST

Prvi filmovi na kojima je radio bili su Ne okreći se sine i Kozara, a 1970-ih radi na inozemnim koprodukcijama. Zatim 80-ih ide u Los Angeles i upoznaje Spielberga. Iskustvo iz logora Lustig je usadio u Schindlerovu listu, u kojoj je Stevenu Spielbergu pomogao da ostvari što vjerniji prikaz logorskih scena. Upravo za produciranje ovog flma, Lustig dobiva i najveću filmsku nagradu, Oscara te još hrpu drugih nagrada. Trauma logora nije ga shrvala, već ojačala te je postao jedan od najuglednijih producenata u Hollywoodu.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by paris 🖖🖖 (@paristantzoss) on Nov 14, 2019 at 8:27am PST

Sa Stevenom Spielbergom je nakon Schindlerove liste osnovao zakladu Shoah, koja je u samo nekoliko godina uspjela snimiti arhivu od 54 tisuće svjedočanstava preživjelih iz Holokausta, a od toga su brojna svjedočenja iz Hrvatske.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Killer Movies (@killermovies_it) on Nov 14, 2019 at 11:11pm PST

Od 2008. vodio je udrugu Festivala suvremenog židovskog filma u Zagrebu. Potkraj svibnja proglašen je počasnim građaninom Zagreba, a priznanje je dobio za izniman doprinos promicanju vrijednosti demokratskog društva, filmske umjetnosti i kulture razumijevanja među različitima, čime je trajno zadužio Hrvatsku i Grad Zagreb.

 

Piše: David Morhan
Fotografije: Profimedia/Instagram

Pročitajte i...

3 skrovite plaže na Visu za otočko stanje uma

Otkrijte sakrivene dragulje na jednom od naših najljepših otoka

JEDINSTVENI KONCERTI ZA VIKEND PRED VAMA

Josipa Lisac i Marin Ivanović Stoka, Nered, Tram 11 i Hladno Pivo u izdanju snimanom samo za Story

Beach, please!

„Kad je nebo puno zvijezda, a more mirno i toplo, čovjek ima osjećaj da lebdi u svemiru“, konstatirala je glumica Natalie Wood. Ima li što ljepše od dana na plaži? Ili još bolje, večeri! Vrijeme je za putovanje prema moru, a ovo su cool sitnice koje bismo rado ponijeli sa sobom....

5 čarobnih namirnica za detoksikaciju

Zrno kamene soli svako jutro napravit će čuda za vaš organizam. A evo koje još namirnice morate uvesti u prehranu želite li izbaciti toksine, živjeti zdavije i izgledati bolje!

▲ Povratak na vrh