Kako izdržati izolaciju kad živite s cimerima?

03.04.2020.

Biti u karanteni sam je teško, ni u društvu najvoljenijih nije lako, a kako je kad ste 0-24 „zatočeni“ s osobom s kojom ne dijelite ni krevet ni gene već stanarinu? Napeto!

Zamislite da je Covid-19 natjerao „Friendse“ na mjesec dana u kuću.  Chandler i Joey vjerojatno bi se snašli, igrajući stolni nogomet i gledajući free porn dok im oči ne iscure, no nismo baš sigurni bi li Monica i Rachel završetak pandemije dočekale kao najbolje prijateljice. I u normalnim okolnostima hiper uredna i pedantna Monica vjerojatno bi od jutra do mraka dezinficirala svaki kutak stana, a prijateljstvo bi puklo u onom trenutku kad bi opuštena Rachel na kuhinjski pult spustila nedezinficiranu kutiju od pizze. Slične scene upravo se odvijaju diljem svijeta testirajući međuljudske odnose, a kad iz svega ovog izađemo, psiholozi i sociolozi bez sumnje će imati pregršt zanimljivog materijala za analizu. No, da se vratimo na cimere u doba korone. Izolacija dvaju ili više osoba koje dijele stan, ali ne nužno i ostale aspekte života,  potpuno je drugačiji izazov od izolacije s članovima obitelji ili ljubavnim partnerom, te zahtjeva daleko više tolerancije, empatije i živaca. Pitanja poput onog je li okej pušiti u stanu, tko će prvi sjesti za radni stol (jer #radodkuće) i  je li okej primati goste (koji se nisu testirali na opake viruse) posljednjih su dana postala iznimno aktualna i škakljiva. Ako je suživot s cimerima i prije bio izazov, onda je sad definitivno double jeopardy. Nemojte da vas prvih par dana karantensko cimerske idile zavara.  Jer nakon što zajedno odgledate sve nove serije na Netflixu, na balkonu otplješćete svim medicinskim sestrama, vatrogascima, Bad Blue Boysima i našoj domovini, te kad popusti ona posebna vrsta adrenalina vezana za apkaliptične situacije, koja motivira da volimo cijeli svijet, barem nakratko, nastupa vrijeme – očaja.

Jedno ćete se jutro, možete u to biti sigurni, probuditi tužni, tjeskobni i u stahu od budućnosti, te poželjeti svoje negativne emocije utopiti u šalici kave, a onda shvatiti da je vaš cimer ustao prije vas i mrtav hladan iskoristio zadnje mrvice nessa. Nećete mu to, naravno, spočitnuti, no u tom trenutka u vama će se probuditi jedan mali emotivni računovođa koji će izvaditi olovku i papir krenuti zbrajati i oduzimati. Dok ste živjeli svoj stari dinamični život i s cimerom se viđali u prolazu, na zajedničkom doručku ili afterwork čaši vina u lokalnom kafiću, niste se previše zamarali sitnicima poput toga zašto je u hladnjaku ostavio/ostavila praznu bocu od mlijeka, opet zaboravio baciti smeće ili rezao nokte na stoliću ispred televizora. Ali sad kad zbog socijalnog distanciranja cijele dane provodite kod kuće i ne svojom voljom imate svo slobodno vrijeme ovog svijeta, kao da vam je netko otvorio oči. Pa vi živite s egoističnom svinjom! Ili? Ili možda samo niste dovoljno spremni za situaciju u kojoj ste se našli. Psiholozi kažu kako je u ovakvim vanrednim situacijama razgovor najvažniji. Razgovor o potencijalnim konfliktima prije nego što se dogode spriječava da situacija eskalira. Otvorena komunikacija o svojim emocijama i izbjegavanje nametanja osjećaja krivnje su pravi put, kao i postavljanje granica koje nitko od sudionika neće prelaziti. Odredite pravila koja morate uzajamno poštovati. Sve što mislite da bi vam iznimno smetalo recite odmah, te zamolite cimera da napravi isto. A ako dođe do sukoba, trudite se komunicirate smireno i hladne glave, imajući u vidu da ste svi pod stresom, u okolnostima koje vas čine nervoznima. Na vama je da odlučite hoćete li iz karantene izaći posvađani ili još povezaniji!

 

Piše: Jasmina Rodić

Fotografije: IMDB, Instagram

Pročitajte i...

Što je melatonin i zašto je odličan saveznik u borbi protiv starenja?

Sastojak koji se isplati uključiti u dnevnu rutinu njege lica

Optimistični instagram profili

Virtualne adrese koje nas ovih dana čine optimističnijima

Instagram profili koji će vam pomoći da se osjećate bolje

Kako prestati dodirivati lice

Trikovi koji će vam pomoći da što manje dodirujete lice

Vrijeme je da se otarasimo ove loše navike

Kako je (i o čemu je) sniman prvi film napravljen u potpunosti u izolaciji

Zendaya i John David Washington zvijezde su romantične drame napisane i snimljene u tajnosti tijekom izolacije

Sedam genijalnih serija koje su prije prikazivanja umalo otkazane

Na jednom smo mjestu okupili drage nam serije koje su prije prikazivanja umalo otkazane

▲ Povratak na vrh