Kako je izgledala talijanska moda kroz povijest?

26.02.2018.

Nova izložba otvorena na početku milanskog Tjedna mode propituje talijanski modni identitet

Postavljena u impozantnoj palači Palazzo Reale, izložba “Italiana: taly Through the Lens of Fashion 1971-2001” analizira i secira noviju modnu povijest Italije od prve modne revije koju je u Milanu održao dizajner Walter Albini pa sve do modernog doba i ključnih kreacija najvećih talijanskih imena.

Prada, Valentino, Armani i Versace čine glavni postav izložbe koja se osim mode bavi i ključnim društvenim pitanjima, a ukupno 130 eksponata podijeljeno je tematski, umjesto kronološki. Ukupno devet tema – identitet, demokracija, logomanija, diorama, projekti, bazaar, post-proizvodnja, glocal i Italija, zemlja objekata – daju naslutiti kako talijanski dizajneri modi ne pristupaju samo kroz prizmu funkcionalnosti, nego joj daju mnoga lica i zadaće, ovisno o pitanjima koja ih provociraju. Kustosi izložbe Stefano Tonchi i Maria Luisa Frisa krenuli su od nimalo lakog zadatka – predstaviti Italiju, talijansku kulturu, mentalitet i tradiciju kroz prizmu mode – i odlučili pokazati javnosti što se zaista krije iza etikete “made in Italy”.

Tonchi je u razgovoru za NY Times naglasio kako je u promatranih trideset godina od 1971.-2001. talijanska moda još uvijek bila većinom lokalna, obiteljska stvar, dok su se kasnije u posao umiješale globalne korporacije i modnoj industriji donijele neke nove ciljeve i mjerila. “Talijanski modni sustav je kompleksan, jedinstven u svijetu, sustav koji ne čine samo velike modne kuće i upravo tu kompleksnost i raznolikost želimo pokazati ovom izložbom,” istaknula je Frisa. Izložba je otvorena do 5. svibnja.

Piše: M.K.
Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Boudoir slavi dvadesetu godišnjicu raskošnom kolekcijom

Dvadeset godina neprikosnovenog talenta modnog studija Boudoir dolazi u obliku nove briljantne modne priče dizajnerica Martine Čičko Karapetrić i Morane Tomašević

matera

Putevima Jamesa Bonda: Matera na jugu Italije oduzima dah

Nekoć jedan od najsiromašnijih dijelova Italije, danas je destinacija koju mnogi žele posjetiti

6 cool stylinga za chic izgled 24/7

'Odjeni se za posao koji želiš', kaže izreka, a mi kažemo - zašto samo posao?

tjedan mode u milanu

Bringing sexy back: 5 trendova tjedna mode u Milanu

Čipka, minice, šljokice i nostalgija za početkom 2000-ih...

10 filmova koji nas mogu transportirati u Italiju već danas

Vrijeme je za jedan strastveno-nostalgični movie night!

Kako se u jesenske dane zagrijati sa stilom?

Editorijal inspiriran prirodom budi nam želju za uživanje na otvorenom!

▲ Povratak na vrh