Kako je izgledala talijanska moda kroz povijest?

26.02.2018.

Nova izložba otvorena na početku milanskog Tjedna mode propituje talijanski modni identitet

Postavljena u impozantnoj palači Palazzo Reale, izložba “Italiana: taly Through the Lens of Fashion 1971-2001” analizira i secira noviju modnu povijest Italije od prve modne revije koju je u Milanu održao dizajner Walter Albini pa sve do modernog doba i ključnih kreacija najvećih talijanskih imena.

Prada, Valentino, Armani i Versace čine glavni postav izložbe koja se osim mode bavi i ključnim društvenim pitanjima, a ukupno 130 eksponata podijeljeno je tematski, umjesto kronološki. Ukupno devet tema – identitet, demokracija, logomanija, diorama, projekti, bazaar, post-proizvodnja, glocal i Italija, zemlja objekata – daju naslutiti kako talijanski dizajneri modi ne pristupaju samo kroz prizmu funkcionalnosti, nego joj daju mnoga lica i zadaće, ovisno o pitanjima koja ih provociraju. Kustosi izložbe Stefano Tonchi i Maria Luisa Frisa krenuli su od nimalo lakog zadatka – predstaviti Italiju, talijansku kulturu, mentalitet i tradiciju kroz prizmu mode – i odlučili pokazati javnosti što se zaista krije iza etikete “made in Italy”.

Tonchi je u razgovoru za NY Times naglasio kako je u promatranih trideset godina od 1971.-2001. talijanska moda još uvijek bila većinom lokalna, obiteljska stvar, dok su se kasnije u posao umiješale globalne korporacije i modnoj industriji donijele neke nove ciljeve i mjerila. “Talijanski modni sustav je kompleksan, jedinstven u svijetu, sustav koji ne čine samo velike modne kuće i upravo tu kompleksnost i raznolikost želimo pokazati ovom izložbom,” istaknula je Frisa. Izložba je otvorena do 5. svibnja.

Piše: M.K.
Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Muško kopčanje

Nataša Mihaljčišin novom kolekcijom pletiva i zanimljivim tekstom preispituje rodne (i modne identitete)

Imate li u ormaru 190 $ koje ste zamalo bacili?

Jeste li se u posljednjem velikom pospremanju ormara skoro riješili komada odjeće koje Gucci smatra posljednjim krikom mode?

ELLE throwback: najglamurozniji lookovi s prošlogodišnjih ELLE Style Awards

Prošle godine na današnji dan art deco dvorane hotela Esplanade bile su scenografija najglamuroznijeg modnog događaja - ELLE Style Awards!

Na koje sve načine trendseterice nose šalove i marame?

Inovativni načini da začinite svoje odjevne kombinacije u hladnije dane

Uvijek predivna Amalfijska obala

La bella Italia... tako blizu, a trenutno tako daleko!

Nanny Fine - neočekivana modna inspiracija 2020.

Modnu inspiraciju potražile smo u camp ikoni 90-ih i pronašle komade od umjetnog krzna koji vrište: Miss Fiiiiine!

▲ Povratak na vrh